Despăgubiri pentru facturile la energie nejustificat de mari

Despăgubiri pentru facturile la energie nejustificat de mari
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Reforma pieței de energie din Uniunea Europeană trebuie însoțită inclusiv de acordarea de despăgubiri financiare pentru industriile și cetățenii care au fost victimele practicilor înșelătoare care au avut drept efect facturi mincinoase la energia electrică și la gazele naturale, a declarat eurodeputatul gălățean Dan Nica, în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European.

Noul cadru european privind piața de energie a fost luat în discuție după ce prețurile la electricitate și gaze naturale în Uniunea Europeană au atins valori record ca urmare a întreruperii livrărilor de gaze naturale rusești. În același timp, pe piață s-a constatat că unele companii din domenii au apelat la practici speculative care au dus inclusiv la facturi nejustificat de mari, cu efecte atât la nivelul sectoarelor industriale, cât și la nivelul gospodăriilor.

Subiectul pieței de energie și a facturilor care ajung în final la consumatori a fost una dintre prioritățile aflate pe agenda Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European, în negocierile cu Comisia Europeană și Consiliul UE.

Un prim rezultat este acela că practicile speculative și manipulatoare pe piața de energie vor fi drastic sancționate odată cu modificările aduse recent Regulamentului privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT) și întărirea rolului Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).

De asemenea, săptămâna trecută, în Parlamentul European s-a luat în discuție noul pachet legislativ european ce vizează deopotrivă piața de energie electrică, a gazelor naturale, dar și instrumentele de reducere a emisiilor de carbon din aceste sectoare.

Măsurile (un regulament şi o directivă) sunt menite să protejeze consumatorii împotriva preţurilor volatile. Eurodeputaţii s-au asigurat că aceştia vor putea avea acces la contracte cu preţ fix sau cu preţuri dinamice şi că vor primi informaţii importante cu privire la opţiunile pe care le aleg. Furnizorilor nu li se va permite să modifice unilateral termenii unui contract.

Eurodeputaţii s-au asigurat, de asemenea, că ţările UE pot interzice furnizorilor să întrerupă aprovizionarea cu energie electrică pentru clienţii vulnerabili, inclusiv în timpul disputelor dintre furnizori şi clienţi.

”Reforma pieței de energie în Uniunea Europeană va însemna câteva lucruri importante pentru industria europeană, precum accesul la contracte pe termen mediu, la prețuri care să fie predictibile. Acest lucru le va permite companiilor din industrie, dar și firmelor mici și mijlocii, să rămână în piață și să fie competitive. Această reformă a pieței de energie mai înseamnă ceva: că nimeni nu va mai trebui să renunțe la mâncare, medicamente, la haine, pentru a-și putea plăti factura la energie și la gazele naturale! În sfârșit, toate aceste lucruri sunt puse acum în ordine. Iar toți cei care au făcut aceste profituri excepționale în mod necinstit, toți cei care au făcut aceste profituri de zeci de miliarde de euro prin înșelăciune, prin manipularea pieței, sunt astăzi  subiectul unor investigații. Sunt peste 729 de astfel de cazuri în Uniunea Europeană.

Fie că vorbim de oamenii care acasă au avut de plătit facturi mincinoase sau de industriile care au plătit facturi nejustificat de mari - industria siderurgică, aluminiu, ciment, industria chimică, de firmele mici și mijlocii - acești bani trebuie să fie recuperați și dați înapoi”, a declarat în plenul Parlamentului European eurodeputatul Dan Nica, coordonator al Grupului socialiștilor și democraților (S&D) din Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE).

Nu în ultimul rând, noua legislaţia adoptată în Parlamentul European, prevede aşa-numitele „contracte pentru diferenţă” sau scheme echivalente cu aceleaşi efecte, pentru a încuraja investiţiile în energie. Într-un contract pentru diferenţă, o autoritate publică compensează producătorii de energie în cazul în care preţurile de pe piaţă scad prea mult, dar colectează plăţi de la aceştia în cazul în care preţurile sunt prea mari. Utilizarea contractelor pentru diferenţă va fi permisă în toate investiţiile noi în producţia de energie electrică, fie din surse regenerabile, fie din energie nucleară.

Noua legislație mai stabileşte și un mecanism de declarare a unei crize a preţurilor energiei electrice. În cazul existenţei unor preţuri foarte ridicate şi în anumite condiţii, UE poate declara o criză regională sau la nivelul UE a preţurilor energiei electrice, permiţând statelor membre să ia măsuri temporare pentru a stabili preţurile la energie electrică pentru IMM-uri şi marii consumatori industriali de energie.

Citit 5974 ori Ultima modificare Luni, 15 Aprilie 2024 18:33

5 comentarii

  • postat de florin
    Marți, 16 Aprilie 2024 13:36
    86.124.201.***
    PSD guvernează alaturi de PNL care a avut ministru energiei un om care face afaceri cu OMV!Familia Ciolacu are afaceri in energie!Cred că piata energiei este scăpată de tot din mina!Se va remedia dar cu suferințe maxime in 2025_2026 din partea românilor simpli!Suferințe care ne vor scoate in strada!
    1
    7
  • postat de Carmen
    Marți, 16 Aprilie 2024 10:14
    86.124.200.***
    Statului ii convine ca facturile sa fie mari. O data incaseaza TVA mai mult. Apoi incaseaza impozit pe rofit mai mare de la firmele furnizoare. Apoi incaseaza amenzi sau cum s-or chema ele pentru ca firmele furnizoare au crescut preturile "nejustificat", lasate de acelasi stat.
    1
    10
  • postat de infracționistu
    Marți, 16 Aprilie 2024 07:56
    128.127.117.***
    Sf.Petru catre Dumnezeu:Doamne?Cum vor trai aceștia daca se vor înmulți ca frunza și ca iarba?Si ca nisipul Mărilor?Ce vor mânca?Se vor fura unii pe alții sfinte Petre.Și vor trai.
    1
    7
  • postat de Bre Dan Nica , europarlamentar sud-est....
    Marți, 16 Aprilie 2024 07:35
    102.129.255.***
    Yazaki Braila se inchide ! Sute si sute de oameni din Braila si Galati vor ramane fara paine ! Tu ai fost pe la Bucuresti , la camera de comert romano-japoneza sau germana , sa intrebi care este cauza si cum se poate rezolva ??Astepti sa iti pice voturile din cer , de la prostime !!
    1
    8
  • postat de John
    Marți, 16 Aprilie 2024 04:57
    5.13.181.***
    Si in cazul Electrica care umfla facturile ce ati facut domnilor parlamentari din Galati? R- nimic.
    1
    13

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro