Galaţi, oraşul cu patru malluri pe hârtie - Interviu cu viceprimarul Nicuşor Ciumacenco

Galaţi, oraşul cu patru malluri pe hârtie - Interviu cu viceprimarul Nicuşor Ciumacenco
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Există trei autorizaţii emise şi una în curs de emitere, dar niciun proiect nu a fost finalizat * De trei ori Lidl, de trei ori Kaufland, de trei ori Billa, de trei ori Penny * Vine şi Decathlon în Galaţi * Real contribuie la bugetul local cu impozite pe teren şi clădire în valoare totală de 724.626 de lei, iar Selgros cu 496.938 de lei *

 

- Domnule viceprimar, cât de interesant este Galaţiul pentru marile companii şi lanţuri de magazine?

- În ultima perioadă a fost singurul domeniu în care s-au mai creat locuri de muncă. Decathlonul, companie specializată pe articole şi echipament sport, prezentă în 15 ţări cu sute de magazine, este în discuţii pentru a deschide la Galaţi un magazin format mare, de 4.000-5.000 mp. Am avut o discuţie, le-am spus să îşi cumpere teren şi că din partea Primăriei vor avea tot sprijinul pentru a obţine autorizaţie. În acest moment sunt semnate autorizaţii pentru trei Lidl-uri - unul la Intersecţia Fără Rost pe un fost teren al Unicom, unul pe Drumul de Centură şi unul la fosta fabrică de pâine de pe strada Oltului. Penny are un supermarket şi vor mai fi două, unul pe Regiment 11 Siret, unul la Ugira, în Ţiglina II. Sunt două supermarketuri Kaufland şi va mai fi cel puţin încă unul format mall, la Ultimul Leu. Avem şi două centre comerciale Billa şi un Billa express, iar din câte ştiu intenţionează să mai deschidă.

- Ce se întâmplă pe Aleea Comerţului din Piaţa Micro 19, unde, aşa cum am anunţat, va fi un supermarket Carrefour express? Pe panou scrie că este o investiţie Alcom care va fi gata în 2013.

- Acolo am emis autorizaţia este pentru modernizarea spaţiului existent, cu o extindere de 300 mp faţă de actualul amplasament. Magazinul Carrefour urma să se deschidă în septembrie, dar pentru că s-a obţinut, din diverse motive, autorizaţia târziu, s-a amânat. Cred că, până la finele anului, cu siguranţă Carrefour va fi deschis.

- De ce prin intermediarul Alcom şi nu direct Carrefour?

- Majoritatea lanţurilor de supermarketuri, hipermarketuri, nu numai în Galaţi, în toată ţară, procedează aşa, ţinând cont că în România este relativ greu să obţii o autorizaţie de construcţie, şi dacă nu eşti din plan local e şi mai complicat. Politica lor este ca deţinătorii spaţiilor sau proprietarii de la care urmează să cumpere terenul, să obţină pe numele lor autorizaţia, urmând ca la final să fie transferată pe numele companiei. Nu e un caz particular Carrefour din Micro 19, absolut toate supermarketurile şi hipermarketurile care au obţinut autorizaţie în ultimii ani - cel puţin de când sunt eu în Primărie – au folosit  această formulă. De exemplu, pentru Penny de pe Regiment 11 Siret, la fel, s-a obţinut autorizaţia iniţială pe numele celui care a deţinut terenul înainte de vânzare. Kaufland, Billa, toţi procedează la fel.

- Unde vor fi celelalte cinci magazine Carrefour?

- Va fi un Carreforur express la Ancora, unde ei au acceptat să facă şi modernizarea pieţei după cum doreşte Administraţia Pieţelor. Următorul este complexul Siret. La anul ar mai fi trei, în Micro 39 - 40 şi, dacă nu mă înşel, undeva prin Ţiglina II, plus hipermarketul, care este luat în calcul la Galaţi în funcţie de cum decurg lucrurile pentru obţinerea autorizaţiilor. Caută soluţii pentru achiziţionarea unui teren tocmai pentru a putea să facă astfel de investiţie. Investiţiile presupun şi restructurarea zonelor respective. Nu înseamnă că vor fi rase toate chioşcurile din zonă, dar cele situate pe zona cuprinsă în planul urbanistic probabil că vor avea de suferit.

- Cât câştigă bugetul Galaţiului de pe urma acestor investiţii?

- Ţinând cont că, în Galaţi, 32 de firme de mari contribuabili nu mai plătesc impozitele la Galaţi, ci direct la Bucureşti, oraşul este văduvit de un procent important. Mare parte din bani ne vin şi din impozitele plătite de marile reţele de magazine - pe construcţie, pe teren - şi o cotă parte din TVA se reîntoarce de la bugetul de stat. De exemplu, Real plăteşte în 2011 un impozit pe teren şi clădire în valoare totală de 724.626 de lei, iar Selgros - 496.938 de lei.

- De ce Galaţiul nu are niciun mall?

- Avem trei autorizaţii emise pentru mall şi mai avem una în curs de emitere. Euromall, situat în autogară, îşi prelungeşte deschiderea de la an la an, mai e un mall la vechiul service de pe Brăilei, şi un mall Pelican care a obţinut autorizaţie în 2009, pe Drumul de Centură dincolo de Cimitirul „Sf Lazăr”, dar nu a construit nimic. Anul acesta se va obţine autorizaţie pentru mall Galleria, pe locul fostei fabrici Coca Cola, în spatele Ecosal. Pe hârtie avem patru malluri, în realitate niciunul!

 - Cum comentaţi acuzaţiile privind anumite interese legate de investiţia Carrefour din Micro 19?

- Haideţi să vedem nu numai interese peste tot, pentru că oraşul trebuie să meargă mai departe! Haideţi să fim un oraş al toleranţei. Dacă cineva vrea să construiască, să-l lăsăm să construiască. Nimeni nu comentează când aude nume străine - Lidl, Carrefour, dar când e al nostru trebuie să-i dăm în cap! Noi trebuie să fim patrioţi locali şi să înţelegem că firmele autohtone trebuie să crească pentru că ele plătesc taxe şi impozite la Galaţi, le dau locuri de muncă gălăţenilor; străinii vin, deschid, e foarte bine, dar banii aceia pleacă în ţara de origine. Nu trebuie să fim atât de porniţi împotriva noastră. Avem firme mari în Galaţi: Arabesque, Vega, Arcada, Galmopan, care nu ne fac de ruşine. Haideţi să nu ne omorâm între noi şi să găsim o variantă împreună ca lucrurile să meargă înainte.

Foto: Vasile Caburgan

Citit 5328 ori Ultima modificare Duminică, 09 Octombrie 2011 20:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.