Poveşti terifiante la Teatrul Muzical (IV) Directorul Florin Melinte – „un distrugător de vise”
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Poveşti terifiante la Teatrul Muzical (IV) Directorul Florin Melinte – „un distrugător de vise”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În ziua în care am luat Premiul pentru cel mai bun actor din teatrele de revistă dl. Melinte îmi făcea referat că întârziasem trei secunde - după părerea dumnealui - să intru în scenă. Juriul nu observase!” * „Am fost invitat în programul de Revelion la Antena 1, dar dl Melinte nu m-a lăsat să mă duc” * „Spectacolul „Săracu’ Gică” a avut premiera în ziua în care mi-am înmormântat mama” * Mi s-a reproşat că vorbesc moldoveneşte, dar când s-a pus spectacolul „Amintirile lui Nică” nu m-au distribuit în rolul Pupezei!! * Interviu cu artistul Paul Buţa *
Nimic nu poate fi mai dureros pentru un artist decât să se despartă de scenă şi de publicul pe care îl adoră. După 18 ani de activitate în Teatrul Muzical „Nae Leonard”, când ar fi trebuit să-şi celebreze majoratul artistic, actorul Paul Buţa a demisionat. De ce? Nici măcar salariul de 148 de lei cât a luat din cei 2.000 de lei cât i se cuveneau de drept, nici umilinţa, nici faptul că se simţea sechestrat într-o cabină de teatru, nici interdicţiile de a juca sau excluderile din spectacolele în care a făcut roluri de succes – toate din ordinul directorului Florin Melinte -  nu l-au făcut să renunţe. A făcut-o pentru că vrea să-şi vadă copiii mari şi realizaţi şi s-a temut ca supărările să nu-l bage în mormânt. Despre toate acestea ne-a povestit într-un interviu:
- Ce a însemnat şi ce înseamnă pentru actorul Paul Buţa Teatrul Muzical „Nae Leonard”?
- Poate cea mai mare dezamăgire a vieţii mele am trăit-o în ultimul an la Muzical. Şi nu vă închipuiţi cum mi-am dorit să fiu actor când stăteam în Rai, satul meu, cu glodul până la genunchi şi mă rădeam la şcoală cu cuţitele de lemn, ca să intru în clasă. Am ajuns pe scenă în urma a 19 medalii de aur obţinute la tot atâtea festivaluri de umor în ţară. În jurii nu erau mama, unchiul sau diverse pile! Mă mândresc cu diplome semnate de Radu Beligan sau de Draga Olteanu, cu Premiul „Alexandru Giugaru”. M-am încăpăţânat ca venind la Galaţi să se vorbească de Revista din Galaţi cum se vorbea de Teatrul „Fantasio” din Constanţa. M-am angajat la Muzical în octombrie 1993, iar în noiembrie primeam Premiul pentru cea mai bună interpretare la Festivalul Concurs al Estradelor din România în 1993. După doi ani, am obţinut Premiul pentru cel mai bun actor din teatrele de revistă din România. Realizatoarea de televiziune Corina Voicu i-a chemat pe câştigători să intre în programul de Revelion la Antena 1. Pe mine, dl Melinte nu m-a lăsat să mă duc. Nu m-a lăsat nici în emisiunea specială cu câştigătorii concursului. În ziua în care am luat premiu, dl Melinte îmi făcea referat că întârziasem trei secunde - după părerea dumnealui - să intru în scenă. Juriul nu le simţise! Dl Melinte, un distrugător de vise! Pentru mine au venit să monteze piese la Galaţi Constantin Dinischiotu şi Aurel Manolache. Acesta a montat „Săracu’ Gică” pentru că a spus că aici e nebunul care ştie ce are de făcut în acest spectacol. Eu eram nebunul. Spectacolul „Săracu’ Gică” a avut premiera în ziua în care mi-am înmormântat mama. La 12 o puneam în pământ şi la 18 eram pe scenă. Colegii au vrut să suspende premiera şi am spus nu, dacă vreţi să îmi faceţi o bucurie, lăsaţi-mă să joc! Mai întâi mi s-au dat roluri mici. În spectacolul „Se întorc românii acasă” eram un moşulică, nu aveam mai mult de opt replici, dar am reuşit să-l fac rolul principal! Pe urmă am ajuns ca din toate spectacolele să fiu înlocuit de membri din cor, de orice altceva în afară de actori.

Ştiam că nu e vina lor!

- De ce aţi fost scos din spectacole?
- Mi s-a reproşat că vorbesc moldoveneşte. Dar când s-a pus „Amintirile lui Nică” nu m-au distribuit în rolul povestitorul - deşi cred că nu există un om în Galaţi care să povestească Creangă aşa cum o fac eu - dar nu m-au pus să joc nici măcar rolul Pupezei, poate aia nu mai cânta moldoveneşte! Mi-am dorit să joc Chiriţa şi chiar am început să scriu scenariul. La nici un an s-a montat o „Chiriţă” regizată de dl Melinte. Nici măcar nu am fost distribuit, nici măcar în rol de slujnică! Şi mi-a rămas pe suflet. Au fost doar ambiţii personale ale dlui Melinte, nu faptul că ştie să aprecieze valoarea unui om!
- De ce nu mai sunteţi în teatru?
- În ultimul an de zile, dl Melinte m-a sechestrat în teatru. Eram trecut separat pe avizier de la 10 la 18 repetiţie la cabina 3, fără vreun regizor, fără coleg de scenă, să repet singur. Nu mi se spunea ce sau de ce, trebuia să stau închis în cabină! Ştiu că pare de necrezut! Doamne, cât nu mi-aş fi dorit să stau în cabina aia 10 ore, 24 de ore, dar să fiu cu colegi mei şi să repet la un spectacol! Să fi jucat! Când se jucau spectacole la final de săptămână eram înlocuit fără vreo explicaţie. Mi-am dat demisia în octombrie, când nu am mai putut! Începuse stagiunea şi urma să participăm la Festivalul de la Brăila, cu spectacolul „Se întorc românii acasă”. Am repetat două săptămâni şi cu trei zile înainte de spectacol am fost înlocuit.
- Ce v-a determinat să părăsiţi teatrul?
- M-am lăsat de teatru când au început să-mi dea lecţii de viaţă copiii. Băiatul meu cel mic mi-a spus că vrea să dea la Academia de Marină, la Constanţa, că asta este pasiunea lui. A depus săptămâna trecută jurământul. Ce bucurie mai mare poţi să ai pe faţa pământului decât să-ţi vezi copiii realizaţi? Merita să merg la teatru în fiecare zi şi să cadă Cerul pe mine, să mă trezesc într-o noapte că îmi plesneşte vreo „ţevuşoară” la cap şi rămân legumă toată viaţa sau mă bagă în pământ să nu-mi văd copiii?!
- V-aţi întoarce pe scenă?
- Oricând! E bucuria mea! Acolo sunt eu!

Citit 5088 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Noiembrie 2011 09:07

21 comentarii

 • postat de BALENUTE BALERINUTE
  Marți, 15 Noiembrie 2011 14:56
  Si noi balerinele ne ridicam poalele inaintea ta. PUP........
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ionut NEGRISANU
  Joi, 10 Noiembrie 2011 14:11
  Dragi colegi, minunati artisti ai Teatrului Muzical "Nae Leonard" traim istorie si asta e bine, inseamna ca progresul nu ne ocoleste. In momente in care suflul euforic ar fi normal sa se reverse si sa ne faca sa sarim in sus de bucurie, trebuie sa privim suta la suta obiectiv ceea ce s-a intamplat.
  Fac apel la calm si liniste, continuam sa ne facem treaba exemplar in institutie, trebuie sa facem ceea ce ne-am angajat in fata publicului, ca vom face. Trebuie sa ne vedem linistiti de treaba cu sufletul impacat ca in sfarsit ni s-a facut dreptate. Asteptam cursul evenimentelor cu fruntea sus si cu convingerea ca suferintele nu au fost in zadar. Trebuie sa ne scoatem din cap faptul ca va urma o "vanatoare de vrajitoare". Asa ceva nu trebuie sa se intample fiindca nu am face de cat sa folosim aceleasi metode pe care le uram cu fiecare por.
  Vom folosi evenimentul de azi ca pe o reclama. Teatrul nostru va triumfa dupa perioada "melinte". SPECTATORII TREBUIE SA STIE ASTA SI SA VADA ASTA. Asa incat, dragii mei, privirea inainte, calm si atmosfera de integritate si liniste in institutia pe care de acum o vom avea asa cum ne-am dorit-o.
  Va iubesc si va multumesc pentru tot....
  IMI RIDIC PALARIA, ASA CUM AM PROMIS, IN FATA BALERINELOR TEATRULUI, CARE AU STIUT SA TRANSEZE IN FINAL LUCRURILE IN FAVOAREA CAUZEI NOASTRE. RESPECT.
  Al domniilor voastre pana la capat,
  Ionut NEGRISANU
  0
  1
  Raportează
 • postat de galatean
  Joi, 10 Noiembrie 2011 10:30
  A gresit Melinte ? categoric DA, mai ales ca a angajat o multime de contestatori actuali (vezi Negrisanu - dat afara de la Teatrul de papusi pe motive disciplinare, vezi Buta, etc, etc )
  A gresit Melinte ? categoric DA, mai ales ca a stat la o "betivaneala" impreuna cu o multime de contestatori actuali ( sa spuna Negrisanu de cite ori s-a suit pe scena beat manga ??? de cite ori te-a salvat Melinte de la conciedere pe acest motiv)
  A gresit Melinte ? categoric DA, mai ales ca a admis parteneri de negociere sindicate de "artisti de mare valoare" formate din masinisti si alti sculeri matriteri de prin taatru, de fapt niste betivani ca si el
  A gresit Melinte ? categoric DA, mai ales ca a sustinut anumite sindicate formate la comanda vezi Budescu, vezi Oancea, care acum se viseaza alaturi de Buta si Negrisanu mari manageri
  A gresit Nicolae ? categoric DA, dar mai ales ca nu a desfintat teatrul Muzical in 2010, o asemenea cloaca trebuia stirpita de mult timp
  0
  0
  Raportează
 • postat de Opus
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 23:39
  Acest dictator betivan si imputit nu mai are ce cauta in Teatrul Muzical!
  Autoritatile trebuie sa se sesizeze odata si odata si sa ii aplice o sanctiune penala echivalenta cu tot raul pe care l-a produs atator oameni de valoare ce au fost nevoiti sa plece : Angela Gazibar, Mircea Holiartoc, Cristiana Popescu, Valentina Popovciuc si atatia altii care au urmat.
  Acest Teatru e un mare iad care trebuie exorcizat si purificat de urgenta in asa fel incat cultura sa renasca altfel Galatiul o sa ajunga o mare rapa.
  Protestati oameni buni, iesiti in strada si cereti-va drepturile!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marina
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 21:27
  E foarte trist sa citim de cateva zile despre ispravile d-lui Melinte.Daca un bland, rabdator si pasionat de ceea ce face, ca Paul Buta, a ajuns sa isi dea demisia, inseamna ca problemele sunt foarte grave acolo. Oare cand vor intelege acest oameni politici, numiti pe diverse functii, ca in viata este bine sa lasi loc de buna ziua, ca oricand te vei intoarce unde ai fost, printre ai tai. Domnule PAUL BUTA, tot respectul pentru tot ce ati facut pentru cultura galateana si nu numai, si pentru zambetul pe care mi l-ati adus ori de cate ori am avut prilejul sa va ascult. Demisia dv, insa, nu cred ca a rezolvat problemele din cultura galateana, decat poate partial.Mi-as dori sa va revad pe scena, acolo unde va este locul. Si mi-as mai dori un concert de vioara sustinut de dl. Melinte.Cand era elev, canta prin tabere. Cum canta, nu stiu sa va spun, ca nu ma pricep.In orice caz, nu m-a determinat sa las totul balta si sa il ascult. Este jalnic sa constati ca un manager ajunge sa dea replici prin e-mail .
  0
  0
  Raportează
 • postat de N. Iorga
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 20:49
  Paul Buta este doar ultimul dintre multii artisti de valoare plecati din acest teatru.Dar uitati-va in trecutul apropiat:Holiartoc,C Popescu ,V.Popovciuc A.Gazibar care au plecat , s-au cati alti artisti importanti ar mai fi putut avea acest teatru dar li s-au inchis portile. Avem insa colaborari in spectacole"extraordinare" cu ilustri necunoscuti invitati pe onorarii 'necunoscute'!Revin cu vorbele lui N.Iorga"Fara steag de cultura un popor e o gloata''
  0
  0
  Raportează
 • postat de Paul Buta
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 19:12
  Multumesc tuturor celor care mi-au transmis incurajari, si cum orice lucru in care sunt numai laude devine suspicios as dori sa ii transmit lui "cineva" ( nu a avut curajul sa se semneze) urmatoarele : Un lider de sindicat nu trebuie sa fie in razboi cu conducerea ci sa fie un bun mediator .Dar cum cu acest om nu se putea lucra orice intelegere facuta astazi, a doua zi era anulata. In ce priveste "drumurile zilnice cu Melinte la Primar" te informez ca niciodata in viata mea nu am fost cu acest om la primar. Iar personal am fost de 2 ori in audiente pentru problemele salariatilor. Daca cunosti vreun om "lovit" de mine pentru a il apara pe Melinte te rog sa il faci cunoscut. Si de asemenea, spune-mi un lucru pe care eu mi l-as fi rezolvat cu ajutorul lui Melinte. As fi foarte bucuros sa aflu si eu cum putea un om sa creada ca eu as fi fost vreodata mana lui Melinte. Oricum eu nu am nimic de ascuns si nu imi e rusine de ceea ce am facut ( intotdeauna la vedere) pentru a imi apara colegii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de adi de la galati
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 18:18
  maestre paul buta ,capul sus si pieptul in fata speram ca va veni o zii cu soare ,si in institutia noastra.noi te vrem inapoi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de edy
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 18:15
  domnule primar inca o data sa fie clar si limpede,teatrul muzical in frunte cu maleficul melinte ,impreuna cu sefii ierarhici ,de la toate compartimentele ,au distrus tot personalul impreuna cu fruntasul dan rozeti, impreuna cu sefa personalului, cu fosta directoare economica,cu administratorul institutiei, au incalcat legea ,codul muncii,si au continuat cu abuzuri care au incalcat in mod flagrant drepturile omului. asta-i realitatea si adevarul.aceasta clica a lui melinte au salarii de zeci de milioane, unii chiar si pensii ,iar restul salariatilor stau cu 200-300-400 de ron, de au ajuns sa-si piarda si casele.vor ramane pe drumuri ,daca autoritatile nu vor lua masuri.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Costel
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 17:33
  Oare sa fie intamplator faptul ca primarul se propune singur presedinte la comisia de verificare a lui Melinte ? Nu cumva ii este teama ca daca ar fi altcineva mai vinovat ca Melinte, ar iesi el ? Nu este exclus sa taraganeze lucrurile si la urma sa il scoata basca curata. Oricum Melinte ii va da in cap cu obiectivele din proiectul de management in care ii va raporta sute de spectacole, milioane de spectatori, sute de laude, fara ca cineva sa-i deschida ochii primarului cu motivele serioase care ar sustine demiterea lui.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gigi
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 17:29
  Acest om stia prea multe din golaniile lui Melinte si a avut curajul sa le si faca cunoscute. Asa patesti cand te iei de baietii destepti din politica.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ARTISTA
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 17:11
  M-A CUTREMURAT ARTICOLUL PE CARE L-AM CITIT CU TOATE CA MULTE DIN CELE INTAMPLATE MI-AU FOST ADUSE LA CUNOSTINTA . E STRIGATOR LA CER CA INTR-O TARA LIBERA SE INTAMPLA ASEMENEA LUCRURI TERIFIANTE.
  PAUL, SA STII CA NOI ARTISTII TEATRULUI ITI SUNTEM ALATURI SI VOM INCERCA SA TERMINAM CEEA CE AI INCEPUT TU DE MULT . AI AVUT DREPTATE DE MULTE ORI DAR AM CREZUT CA E O LUPTA PERSONALA INTRE TINE SI MELINTE .
  IARTA-MA ! M-AM INSELAT SI NU-MI PARE RAU CA AM DECHIS OCHII.
  RUGAM TOTI ARTISTII SI CETATENI AI ACETEI URBE SA IA ATITUDINE SI SA NU MAI LASE SA SE PETREACA ASEMENEA ACTE LIPSITE DE OMENIE , ETICA SI MORALITATE!
  JOS TIRANUL !!!!!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de IULIA
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 17:09
  DOMNULE PAUL BUTA VA RESPECTAM SI VA APLAUDAM .MULT CURAJ SI FRUNTEA SUS!NE AMINTIM CU DRAG SI TANJIM DUPA PERIOADA IN CARE MERGEAM IN TARA CU SPCT SI NE ADUCEAI ZAMBETUL PE BUZE.UITAM K E NOAPTE UITAM K E FRIG .......ERA VIATA DE ARTIST!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ionut NEGRISANU
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 14:37
  Sa ne traiesti dom' Paul, abia asteptam sa fii iar cu noi.....am inteles perfect actiunea pe care ai decis sa o intreprinzi si suntem ferm convinsi ca numai teama de colaps te-a impiedicat sa continui. Dar am rams noi....si il facem zob de descreierat. Apoi vom avea grija sa te avem inapoi. Bafta multa baietilor.
  Dom' Primar...de ce sa sufere atati oameni pentru un individ care a generat atatea probleme teatrului, partidului, societatii si mai ales culturii????
  0
  0
  Raportează
 • postat de VEROPAI
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 14:25
  MELINTE S-A FOLOSIT DE FUNCTIA PE CARE O ARE PENTRU A UMILI SI BATJOCORI ARTISTII.
  DE NENUMARATE ORI ACESTA VENIND IN INSTITUTIE IN STARE AVANSATA DE EBRIETATE, MODIFICAND PROGRAMUL DUPA BUNUL SAU PLAC IN ASA FEL INCAT CEI CARE NU-I CANTAU IN STRUNA SA FIE SANCTIONATI SI SA LI SE TAIE DIN SALARIU.
  D-UL BUTA A INCERCAT DE MULTE ORI SA SE APROPIE DE MELINTE PENTRU AL FACE SA INTELEAGA MAI BINE PROBLEMELE OAMENILOR DAR SE PARE CA UNELE GURI RELE AU REUSIT SA-L IMBROBODEASCA SA-L FACA SA NU MAI ASCULTE DOLEANTELE ARTISTILOR.
  SPERAM CA ACEASTA ACTIUNE A VICEPRIMARULUI SI A CONSILIERIOR PSD-isti SA DUCA LA BUN SFARSIT MANDATUL MALEFICULUI MELINTE
  0
  0
  Raportează
 • postat de anst
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 13:16
  Am citit fiecare articol scris pana acum.Azi este insa prima data cand cineva spune mai mult decat rugamintile adresate Consiliului Local.Poate de aceea il rog/rugam pe dl Buta sa raspunda singurului cititor care a scris contra dansului dar care nu a avut curajul sa se semneze.Si asta deoarece ar fi normal ca celor care te improasca cu noroi sa le raspunzi sau sa nu le raspunzi.Depinde de Om.
  0
  0
  Raportează
 • postat de FLORI
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 11:36
  E INCREDIBIL CAT RAU A PUTUT FACE MELINTE SI VOI , CEI DIN PRIMARIE , CONSILIU LOCAL SI PSD SA ACCEPTATI CU ATATA USURINTA .
  VIATA E SCURTA SI GREA IAR NOI AR TREBUI SA O FACEM MAI USOARA, NU SA O FACEM MAI IMPOVARATA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Viorel
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 10:35
  ,,Cel mai delicat instrument din lume este un artist" (Charlie Chaplin).....
  Ma intreb cum de este posibil sa pui un cioban manager al unei trupe de artisti...
  Pacat, teatrul este un loc magic, un spatiu al al artei muzicale si dramatice...
  Dezgustator sa ai un astfel de sconcs care strica aerul in teatru....
  0
  0
  Raportează
 • postat de ...cineva...
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 09:14
  Offffff! E dureros! Dar spune d-le Buta, cand il sustineai pe melinte, cand erai zilnic la d-l primar cu melinte in ,,gura", cand ,,loveai" in cei care-l denigrau pe melinte, cand iti rezolvai multe cu ajutorul lui melinte...cum era?Este adevarat, este orice, numai OM nu e.N-as dori sa locuiesc nici macar in aceiasi localitate cu el, dar sa nu uitam ca a-ti fost candva foarte apropiati. Fiecaruia ii vine randul.A fost al tau. Acum e al lui. P.S. Substantivele proprii se scriu cu litera mare!
  0
  0
  Raportează
 • postat de pisicamariana
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 08:11
  paul este dulcele grai si umorul de care avem nevoie .ca el si alti artisti au plecat capul si si-au ferecat spiritul .....pacat .....paul ,fruntea sus .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Adrian Dumitrascu
  Miercuri, 09 Noiembrie 2011 00:57
  Cu lacrimi in ochi si ravasitoare ecouri in suflet citesc lucruri pe care credeam ca le cunosc. Acum imi dau seama ca, la un moment dat, nu-mi explicam anumite atitudini ale lui Paul. Experinta si trairile ulterioare mi-au oferit explicatii asupra acelor nebuloase. Oare cat poate un OM sa indure? Care este pretul pe care trebuie sa-l platesca pentru manifestarea unor principii? Oare benefciarii stradaniei acestui Om au murit? De ce nu i-au fost aproape cand cei nedemni l-au prigonit? Nu uitati dragi colegi, simtitori si nesimtitori, tradarea, ignoranta, fuga dupa arginti si nepasarea fata de cei ce v-au iubit si va iubesc, se platesc scump.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.