Marius Stan vrea suspendarea falimentului Apaterm

Marius Stan vrea suspendarea falimentului Apaterm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi a trecut o săptămână de când judecătorul sindic a respins planul de reorganizare a Apaterm, Primăria nu a prezentat încă o poziţie oficială în acest caz. Consilierul local PNL Marius Stan consideră că municipalitatea ar trebui să reacţioneze şi, pe lângă recursul în instanţă, ar trebui să ceară ordonanţă preşedinţială pentru suspendarea executării hotărârii judecătoreşti privind falimentul Apaterm. Liberalul este îngrijorat atât de căldura gălăţenilor, cât şi de soarta celor 820 de salariaţi ai societăţii de distribuţie a căldurii.

Situaţie ingrată

Marius Stan afirmă că e mai mult decât evidentă existenţa a două grupuri mari de interese: un grup care vrea să păstreze şi să conserve actuala stare de lucruri (adică, Apaterm să furnizeze în continuare agent termic) şi grupul PDL care vrea ca Electrocentrale să preia serviciul de furnizare a agentului termic. „Faptul că instanţa a declarat falimentul Apaterm este o situaţie ingrată din cel puţin două puncte de vedere. Dacă ar trebui, conform legii, să rămână situaţia de fapt, distribuţia căldurii ar trebui scoasă la licitaţie. Licitaţia înseamnă timp, pregătiri, caiet de sarcini, şi asta ar însemna ca în prag de iarnă să avem probleme. Ca Primăria să poată să gestioneze situaţia, trebuie pe lângă recurs, să ceară ordonanţă preşedinţială pentru suspendarea executării. Pentru că odată luată hotărârea de faliment conturile societăţii se blochează, nu se mai pot face încasări, se blochează tot sistemul de producere şi distribuire a agentului termic. Deci singura modalitate tehnică şi legală este o ordonanţă pentru suspendarea hotărârii de faliment. Eu nu cred că instanţa poate să spună «nu» într-o situaţie de genul acesta, pentru că în cazul acesta condamnă un oraş întreg la frig! Ar fi ilogic! Scopul şi mobilul pentru toţi trebuie să fie asigurarea agentului termic pentru toată lumea”, a declarat Marius Stan.

Problema socială: căldura oraşului şi 820 de oameni

Stan afirmă că preluarea distribuţiei agentului termic de către Electrocentrale este „o poveste”. „Recent, nu au putut furniza agentul termic la temperatura la care trebuia, pentru că aveau probleme cu gazul. Nu sunt solvabili tehnic şi nu au timpul necesar să preia distribuţia, este o poveste pe care vor să şi-o tragă de partea lor. Electrocentrale nu poate prelua distribuţia, chiar dacă i s-ar da prin Hotărâre de Guvern. Nu au posibilitatea să furnizeze agent termic fără un contract şi sunt peste 800 de asociaţii, zeci de instituţii publice alimentate în sistem centralizat”, spune liberalul.

Consilierul local a subliniat că, dincolo de interesele celor două părţi, trebuie ţinut cont de problema socială: „Pe lângă căldura oamenilor mai e şi soarta celor 820 de salariaţi ai Apaterm care nu pot fi lăsaţi în stradă, fără serviciu, fără nimic! Ar fi absolut inuman”.

Marius Stan mai declară că, după ce ieşim din iarnă, ar trebui aplicată legea şi scos la licitaţie serviciul de distribuţie a căldurii. „Dacă avem în vedere că Electrocentralele se află pe lista pentru scoase pentru privatizare, de ce nu se poate înscrie Primăria să o cumpere şi astfel ar avea tot sistemul integral. Agentul termic ar fi la un preţ convenabil”, spune liberalul.

"O gogoaşă pentru tâmpiţi"

Liberalul nu poate uita că în urmă cu doi ani şi jumătate, când fostului manager al Apaterm, George Cubasa, într-o şedinţă de plen a Consiliului Local, i-a spus în faţă că prin strategia populistă, ieftină, pe care o adoptă va ajunge la faliment. „Nimeni nu a făcut nimic. Cine e vinovat? Toţi cei care au gestionat – Apaterm cu tot ce înseamnă sistemul din Primărie. Se vor supăra probabil pe mine, dar asta e realitatea”, spune Marius Stan. Liberalul a amintit şi de „soluţia suedeză” propusă de primarul Dumitru Nicolae – un sistem de termoficare bazat pe arderea deşeurilor, propunere pe care a catalogat-o drept „gogoaşă pentru tâmpiţi”, în condiţiile în care la noi nu există o educaţie în privinţa sortării deşeurilor. Dorinţa lui Marius Stan este să nu mai ajungă tot felul de nepricepuţi să se ocupe de căldura oraşului.

Citit 2254 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2011 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.