Urare de criză din partea autorităţilor gălăţene: Sărbători sărăcite!
Foto: Foto: Sorin Pană

Urare de criză din partea autorităţilor gălăţene: Sărbători sărăcite!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă vreţi ghirlande şi luminiţe de sărbători pe străzi uitaţi-vă pe pozele din anii trecuţi sau mergeţi în alt oraş * La noi, urarea „Sărbători fericite!” s-a transformat în „Sărbători sărăcite” * Dacă noi nu avem parte de feerie, vă spunem cum s-au împodobit de Crăciun Sibiul, Ploieştiul, Timişoara şi Tulcea *

Ghirlande şi salbe de beculeţe multicolore sau albe, steluţe, ţurţuri din leduri, candelabre strălucitoare, perdele de luminiţe, figurine - fulgi de nea, figurine 3D, reni şi Moşi Crăciuni... pe scurt o adevărată feerie de Crăciun a cuprins arterele principale ale marilor oraşe. Desigur, nu e şi cazul Galaţiului, care parcă n-a fost niciodată mai întunecat, mai amărât şi mai sărac. Indiferent de explicaţiile pe care le dau autorităţile – că licitaţia a fost întârziată, că li s-au pus beţe în roate, că nu e vina nimănui – important este că oraşul este departe de adevărata atmosferă de Crăciun.

Cei trei brazi care au fost montaţi în oraş – unul artificial la Sindicate şi doi naturali în Parcul Eminescu şi în Orăşelul Copiilor se încadrează perfect în sărăcia şi încropeala care ne înconjoară. Conştiente probabil de acest fapt, autorităţile gălăţene nici nu au mai organizat, ca în anii trecuţi, mici festivităţi, spectacole şi focuri de artificii cu prilejul aprinderii luminilor de Crăciun şi al inaugurării brazilor. Dacă bradul artificial de la Sindicate e o „splendoare” de kitsch, bradul din Centru e marcat de-o sărăcie lucie. Podoabele pot fi numărate pe degete: cinci funde (una tuflită în vârf), vreo zece fulgi şi cam tot atâtea globuri mari. Mai vesel era bradul acela împodobit cu ambalaje şi cutii goale, făcute din poleială, care se înălţa în acelaşi loc, înainte de 1989. Instalaţia de iluminat a bradului e cea de anul trecut. Vă sfătuim să nu încercaţi să-l admiraţi şi din spate, pentru că e şi mai chel de podoabe. Pentru a putea face o comparaţie am aruncat o privire prin presa locală din alte oraşe să vedem cum arată pe la alţii sărbătorile:   

Sibiu
La Sibiu, primarul Klaus Johannis a semnat încă din 27 octombrie contractul pentru montarea şi asigurarea întreţinerii instalaţiilor luminoase cu firma câştigătoare, SC Electro-Con Impex SRL, şi a şi început montarea ornamentelor. Este vorba despre „candelabre luminoase, cilindri, stele, perdele luminoase, medalioane colorate, figurine sub formă de fulgi de nea, figurine cu simboluri ale sărbătorilor de iarnă care împodobesc stâlpii. Valoarea contractul pentru iluminatul festiv este de 63.535 de lei, fără TVA”, scrie presa sibiană precizând că, în contextul reducerii de cheltuieli, numărul ornamentelor luminoase este redus faţă de anii anteriori. Să vă mai spunem şi că sibienii au parte de cinci ani încoace de un minunat Târg de Crăciun? Şi că anul acesta au o adevărată operă de artă amplasată la baza bradului - o sculptură realizată din lemn de tei, ce reprezintă, în mărime naturală, scena Naşterii Mântuitorului în iesle? Mda.

Ploieşti
Primarul Dumitru Nicolae nu ratează nicio ocazie să compare Galaţiul cu Ploieştiul. Fireşte, nu e cazul în ceea ce priveşte atmosfera de sărbătoare. Presa locală din Ploieşti anunţa că mii de beculeţe colorate s-au aprins în ajun de Moş Nicolae. La Ploieşti sunt peste zece kilometri de ghirlande, plase cu leduri, medalioane şi figurine de sărbători. În plus, s-au amenajat mai multe locuri pentru distracţii şi cumpărături de sezon: Zona Cadourilor, Zona Vieneză cu vin fiert şi plăcinte, Târgul de Bunătăţi, Căsuţa lui Moş Crăciun, Ieslea Naşterii Domnului, iar copiii se vor putea plimba gratuit dintr-o parte în alta, cu un trenuleţ special. „Preţul total al ornamentelor de sărbători se ridică la 1,7 milioane de lei, sumă asigurata, parţial, din sponsorizări”, scriu jurnaliştii ploieşteni. Mda.

Timişoara
Străzile Timişoarei beneficiază, scriu ziariştii locali, de „peste 500.000 de leduri şi beculeţe de Crăciun”. Unele decoraţiuni sunt noi, altele sunt recuperate din anii trecuţi: perdele de lumini, şiraguri de beculeţe albe sau colorate, steluţe, lumânări, reni, Moş Crăciuni şi ţurţuri din leduri. Iluminatul festiv a fost pornit de 1 decembrie. Dacă Piaţa Victoriei se scaldă în lumini, pentru că e criză, multe artere importante au rămas neîmpodobite, sau doar cu câteva perdele de lumini, scrie presa locală.

Tulcea
Cum s-a gătit Tulcea de sărbători am aflat de la colegii noştri ziarişti: un brad artificial de 14 metri în Piaţa Tricolorului, un brad artificial de 7 metri în Parcul personalităţilor, încă trei brazi artificiali de câte trei metri în Piaţa Tricolorului şi încă un brad natural împodobit în curtea Bisericii „Sf. Trei Ierarhi”. Primarul Constantin Hogea spune că a renunţat de aproape trei ani la achiziţionarea de brazi naturali din cauza costurilor, dar şi din motive ecologice. În cel mult o săptămână, pentru unităţile şcolare din oraş şi pentru câteva puncte din urbe se vor achiziţiona încă 20 de brazi de vreo 3-4 metri. În ceea ce priveşte iluminatul de sărbători, sunt instalaţii cumpărate în cursul anilor de circa 25.000 de euro, dar pentru că mereu şi mereu apar instalaţii mai frumoase, iluminatul de sărbători a fost închiriat. Anul acesta, instalaţiile vor costa primăria 90.000 de euro pentru două luni. Preţul include montarea şi demontarea lor, în condiţiile în care Tulcea numără şi minorităţi etnice care sărbătoresc Crăciunul şi Anul Nou pe stil vechi şi trebuie să se bucure şi ele de aceleaşi privilegii ca şi populaţia majoritară.

Brăila
Pentru că Brăila este un veritabil şantier, toată plină de săpături, nu prea va avea parte de atmosfera de sărbătoare. După cum am aflat de la colegii noştri de la Brăila, Calea Călăraşilor din faţa Prefecturii este în lucru şi nu va fi plină de beculeţe, chiar dacă va arăta sinistru. Primarul Aurel Simionescu a promis însă că vor fi montaţi câţiva brazi şi că intenţionează să lumineze Casa Albă, deşi platoul din faţa ei este în lucru.

Citit 2264 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Decembrie 2011 23:51

28 comentarii

 • postat de No comment
  Miercuri, 21 Decembrie 2011 09:27
  Dragi si stimati alesi locali prin vot democratic, va multumim pentru grija si respectul fata de acest oras si cetatenii sai, pentru zecile de nopti nedormite in cautarea celor mai bune solutii pentru minunata noastra urbe si va doresc un Craciun Fericit si un An Nou cu bine. Ne gasim la vot !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 15 Decembrie 2011 23:15
  Iulia, esti ingramadita rau de tot.
  E perfect corect ce am spus: lumea nu are ce pune pe masa de sarbatori, dar vrea luminite frumos colorate care sa arda toata noaptea pe strazile orasului cand nu se uita nimeni la ele, consumand curent din bani publici. Asta daca nu punem la socoteala costul instalatiilor, al montarii si demontarii lor. Care se face probabil tot cu niste firme apropiate anumitor partide, care au crescut taxele si toate.
  Ia mai gandeste-te, cine-i prostul??
  Eu cred ca beculetele de pe strazi sunt un MOFT la care se poate foarte bine renunta pe timp de criza. Eu cred ca altele sunt prioritatile acestui oras...
  0
  0
  Raportează
 • postat de crisan dan
  Joi, 15 Decembrie 2011 19:20
  parca autoritatile locale, cu exceptia prefectului, sint alese prin vot de cetateni.
  0
  0
  Raportează
 • postat de doina
  Joi, 15 Decembrie 2011 18:25
  pe zi ce trece raman tot mai uimita cand vad ca problemele noaste sunt tratate cu atat nonsalanta ... s-au vazut oamenii cu sacii i car, iar acum nu le mai pasa de cei datorita carora ei au ajuns unde au ajuns
  0
  0
  Raportează
 • postat de alinutza
  Joi, 15 Decembrie 2011 18:06
  Eu nu mai zic nimic...astia de la conducerea actuala a primariei ne jecmanesc pe fata. Se leaga de lucruri nesemnificative...
  0
  0
  Raportează
 • postat de radu
  Joi, 15 Decembrie 2011 17:23
  Sarbatori saracite avem noi oamenii de rand nu voi care nu va mai saturati de furat ...... unde sunt luminile de anul trecut ....? macar pe alea trebuia sa le aveti dar sau facut bani de buzunar , nu ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de remus
  Joi, 15 Decembrie 2011 17:13
  Caldura in calorifere ne trebuie de sarbatori nu ghirlande si beculete. Lasa-ti ca e frumos orasul asa cum e ,dar rezolvati-ne problema cu caldura......
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iulia
  Joi, 15 Decembrie 2011 16:43
  Bai ioane, din doua , una : Ori esti prost, ori esti prost ... ! Esti tipul de prost, perfect, pt. cei care jecmanesc fara scrupule !!! Sa mori prost si sarac, ioane !
  0
  0
  Raportează
 • postat de vali.me
  Joi, 15 Decembrie 2011 16:22
  ma Ioane esti un prost!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 15 Decembrie 2011 15:52
  Mai fratilor, e criza, nu? Lumea n-a0re ce pune pe masa, n-are caldura in case, n-0are cu ce-si plati facturile, si voi nu sariti in sus atata pentru niste prostii de lumini?? De parca ati fi la gradinita.
  Da-le-n *****-ul masii de lumini! NU sunt bani, nu pricepeti asta??
  Cata prostie pe unii...acasa isi sting becul repede sa nu consume, dar fac panarama pentru ca orasul nu e plin de lumini care sa consume curent toata noaptea degeaba, cand lumea doarme... Asta e, prostia n-are limite...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 15 Decembrie 2011 15:51
  Mai fratilor, e criza, nu? Lumea n-a0re ce pune pe masa, n-are caldura in case, n-0are cu ce-si plati facturile, si voi nu sariti in sus atata pentru niste prostii de lumini?? De parca ati fi la gradinita.
  Da-le-n *****-ul masii de lumini! NU sunt bani, nu pricepeti asta??
  Cata prostie pe unii...acasa isi sting becul repede sa nu consume, dar fac panarama pentru ca orasul nu e plin de lumini care sa consume curent toata noaptea degeaba, cand lumea doarme... Asta e, prostia n-are limite...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nimick
  Joi, 15 Decembrie 2011 14:47
  nu noi suntem vinovati de saracia asta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alina
  Joi, 15 Decembrie 2011 11:52
  cu caldura din casele noastre ce se mai aude ???
  0
  0
  Raportează
 • postat de Irina
  Joi, 15 Decembrie 2011 10:37
  Pentru @ Karin Asta am spus si eu mai devreme si ca mine , sunt convinsa, gandesc si se intreaba toti galatenii : Daca "nu sunt bani" de ce nu au lasat instalatiile de anul trecut ?!> Unde le-au dus ? Se intreaba sau, mai bine zis,ii intreaba careva ? Cum adica, nu sunt bani la buget dar ei vor sa cumpere, in fiecare an , alta instalatie.... ?!? Replica un reprezentant al primariei, pe aici, era cam asa : "instalatia veche a fost luata pt. ca nu se vedea bine atarnata , pe stalpi, toata vara ..... "! MINCIUNA GOGONATA dragi galateni !!! pt. ca, toata vara, instalatia veche a atarnat pe stalpi si a fost demontata undeva spre sfarsitul lunii septembrie !!! Deci , mintiti cu nerusinare TOVARASILOR !!!! Sunt convinsa ca multe viloaie de la Lepsa, sau de pe aiurea, beneficiaza de aceste lumini !!! Daca sunt galateni, care isi petrec sarbatorile pe aceste meleaguri , sigur vor observa aceste lumini montate pe proprietatile acestor snapani care nu fac nimic altceva decat sa-i fure pe bietii oameni, platitori de taxe si impozite !!! Acum mai vine si "ciclopul" de la Bucuresti si il decoreaza pe "gica petrescu" asta de-si spune primar ! Pt. ce ? Post mortem nu se poate ? De fapt cine se aseamana se aduna ! Inca o data , Sarbatori fericite tuturor galatenilor cinstiti, oriunde s-ar afla !
  0
  0
  Raportează
 • postat de marinell
  Joi, 15 Decembrie 2011 10:23
  In alti ani ,ma mandream ca orasul meu e printre cele mai frumoase orase din tara.cel mai frumos impodobit.Din 2007 locuiesc in afara tarii.acum ma pregatesc sa vin acasa,sa petrec sarbatorile cu familia,dar nimic nu mai e cum era o data.Sarbatorile Galatiului le-a distrus,acum de Craciun totul s-a dus!!! de ce ?? pentru ca avem niste pensionari la conducere!niste dobi-toci de oameni.Sa le fie tzarana usoara !!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de O galateanca[prin adpotie] nemultumita
  Joi, 15 Decembrie 2011 10:11
  Am citit cu stupoare si scarba in suflet ca primarul a primit un nu stiu ce titlu.Pentru ce ?PENTRU CA A ADUS ORASUL DE LA dUNARE undeva la marginea civilizatiei?Ar trebui sa protestam,pentru ca cineva care doar a distrus in cele 3 mandate acest oras mai este si premiat.Care sunt aceste merite?Imi este rusine sa spun ca sunt din Galati si cand sunt intrebata ce se poate vizita aici,nu am ce sa le spun celor care ma intreaba.Si primarul este premiat,felicitat.Halal oras,halal conducere,asa ne trebuie ca nu am stiut sa alegem,dar nici nu prea am avut de ales.Ca toti promit.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ciprian
  Joi, 15 Decembrie 2011 10:11
  O sa ne uitam la tv ce frumos sunt impodobite alte orase din tara.La noi primaria doar vorbeste si atat si nu face nimic:luminite nu,rezolvarea problemei agentului termic nu si multe altele pe care cei de la PSD nu sunt in stre sa faca nimic pentru acest oras care in ultimul timp s-a cam dus la vale de cand acesti domni conduc Galatiul
  0
  0
  Raportează
 • postat de lety
  Joi, 15 Decembrie 2011 10:07
  Ne trebuie la conducerea Galatiului persoane cu adevarat competente care sa adopte idei in interesul cetetenilor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de elena
  Joi, 15 Decembrie 2011 10:00
  ehe ce problema existentiala ... daca nu se poate rezolva asta, atunci probleme mai mari si mai importante nici atat ...la ce sa ne mai asteptam ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de doru
  Joi, 15 Decembrie 2011 09:58
  Păcat, avem un oraș cu mult potențial dar nu este cârmuit așa cum trebuie de când cei din PSD au ajuns să conducă acest oraș. Sărbătorile nu mai sunt ce erau odată și acum nici confortul în propriile case datorită incompetenței acestor edili de la conducere galațiului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de doru
  Joi, 15 Decembrie 2011 09:57
  Păcat, avem un oraș cu mult potențial dar nu este cârmuit așa cum trebuie de când cei din PSD au ajuns să conducă acest oraș. Sărbătorile nu mai sunt ce erau odată și acum nici confortul în propriile case datorită incompetenței acestor edili de la conducere galațiului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de tibi
  Joi, 15 Decembrie 2011 09:57
  pacat ca de la un an la altul se duce traditia, dar ar face mai bine sa gaseasca o solutie pentru a nu ramane fara caldura. Beculetele de Craciun nu ne incalzesc sufleteste, pe cand lipsa confortului termic o vom simti.De alte realizari nu poate fi vorba?
  0
  0
  Raportează
 • postat de karin
  Joi, 15 Decembrie 2011 09:54
  De ce trebuie in fiecare an sa cumparati beculete si alte instalatii,cand foarte bine le puteti folosi si pe cele de anul trecut pentru ca ati dat o groaza de bani pe ele. Tot suntem cu buget de criza folositi-le pe acelea, noi acasa nu cumparam in fiecare an glubulete, doar mai inoim cate unul doua ....Era o minune daca anul acesta nu mai scoteati banii din bugetul local pentru instalatii de sarbatori iar cu acei bani rezolvati problemele mult mai grave din acest oras
  0
  0
  Raportează
 • postat de mihaela
  Joi, 15 Decembrie 2011 09:40
  Autoritatile ar trebu sa le faca sarbatorile fericite celor care nu au caldura in case.
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Joi, 15 Decembrie 2011 09:35
  si eu umblu foarte des prin tara, si IRINA are foarte mare dreptate! eu care eram mandru ca sunt galatean, acum constat ca orasul meu a devenit comuna, comparativ cu multe are orase chiar si mult mai mici! suntem in urma incepand de la transportul in comun si pana la parcuri si distractie! suntem ultimul oras din tara care mai are ,,cascarabete"! o sa fim ultimul oras din tara care o sa mai avem gherete! o sa fim ultimul oras din tara care o sa avem garaje cu muraturi! primul si singurul oras din tara cu blocuri ,,papagal"! mai nou primul oras (si comunele din judet au ghirlande) care nu este in pas cu sarbatorile! etc etc
  ce ne trebuie!!?? un primar precum mazare, precum johannis de la sibiu, precum oprescu, precum ciuhandu de la timisoara etc! daca o sa avem in continuare primari care inca traiesc cu mentalitatea anilor 80, o sa ajungem ca in anii 80!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mirel
  Joi, 15 Decembrie 2011 09:25
  Eu de ani de zile spun ca Galatiul a devenit o porcarie de oras sub conducerea actualului primar. Imi aduc aminte ca toti sareati pe mine, ca sunt carcotas. Acum luati si mestecati. Si credeti ca intunericul, lipsa de caldura, mall-uri, etc. e totul?!! Stati sa vedeti ce mai urmeaza!
  0
  0
  Raportează
 • postat de coco
  Joi, 15 Decembrie 2011 07:36
  se vede ca fosila asta de primar a ajuns la apogeul carierei si nu numai. drept dovada uitati cine este in jurul lui: "marele" rainea, bacalbasa, buceag si alte fosile, va rugam domnilor plecati si mancati-va pensiile in liniste. sa va fie rusine
  0
  0
  Raportează
 • postat de Irina
  Joi, 15 Decembrie 2011 01:21
  Pentru ca am serviciu de asa natura, umblu prin toate orasele tarii si va spun, cu durere in suflet, ca nu exista un oras mai sumbru si mai trist ca Galatiul ! Tocmai pt. ca iubesc orasul si concetatenii mei, imi vine sa ma duc la primarie sa-i iau de gat pe toti nemernicii astia care au distrus tot si acum, in prag de sarbatori, si-au batut joc de singura bucurie a copiilor si de ce nu, a oamenilor mari , cu iluminatul stradal ! Daca in alti ani, seara, vedeai o multime de oameni, pe strada, impreuna cu copiii lor, bucurandu-se de atmosfera sarbatoreasca, acum totul e mohorat, murdar si intunecos, de parca am fi in razboi si se asteapta un atac aerian !?! Am mai spus, macar luminile de anul trecut sa fi ramas dar cine stie ce curti si ce vile impodobesc ele acum ....?! Bine ca si-a impodobit cabinetul "dintologic," cu astfel de lumini ,vicele- dintar, ciuma ! Noi , cei mari , ii injuram si ii blestemam, pe actualii "edili" ai urbei noastre dar sa-i fereasca dumnezeu de blestemul copiilor nostri care, atunci cand vin de la intunericul de afara, se uita la televizor si cand vad cum stralucesc celelalte orase, ne iau pe noi , parintii, la intrebari si sincer, nu stim ce sa le mai raspundem !!! Ce stiu ei, micutii, de jocurile politice, de boicotarea licitatiilor, de lupta pt. ciolan a "dragilor" nostri politicieni ?! Sa va fie sarbatorile de cap "domnilor", asa cum ati reusit sa ni le faceti voi noua, galatenilor !!! RUSINE !!!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.