Clanul Boldea, la Pechea - Primarul ales, ţinut pe tuşă de chichiţe avocăţeşti

Clanul Boldea, la Pechea - Primarul ales, ţinut pe tuşă de chichiţe avocăţeşti
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vreme de cinci luni, în 2008, Pechea, una dintre cele mai mari comune din judeţ, a fost condusă de viceprimar, pentru că primarul legal ales, liberalul Iancu Boldea, a fost ţinut pe tuşă de procesele intentate de vărul său, Gheorghe Boldea, şi de avocatul acestuia, Mihail Boldea. Concret, Boldea tatăl şi fiul i-au blocat primarului mandatul câştigat cu votul majorităţii pechenilor.

Juridic, validarea primarului Iancu Boldea a fost contestată în instanţă de Gheorghe Boldea, liberal şi el, care candidase la postul de consilier local, dar se plasase primul sub linia mandatelor obţinute de PNL. Cum Iancu Boldea era cap de listă la consilieri, prin validarea sa ca primar, lăsa liber un loc pe care l-ar fi putut ocupa Gheorghe Boldea. Dar, la şedinţa de constituire a CL, Iancu Boldea a depus jurământul de consilier local. De aici, procesul! Deşi Iancu Boldea a câştigat detaşat alegerile, cu 2.500 de voturi, vărul său a contestat validarea invocând „frauda electorală”. Avocatul Boldea a ridicat şi o excepţie de neconstituţionalitate în proces, manevră care a îngreunat şi mai mult situaţia. Iată cum explica la acel moment avocatul Mihail Boldea blocarea mandatului lui Iancu Boldea, primarul ales şi vărul tatălui său: „Tata a muncit la alegerile locale pentru PNL. Exista o înţelegere ca tata să fie ales viceprimar, care nu a fost respectată”, a declarat în vara lui 2008 Mihail Boldea. Întrebat dacă e normal ca o comună de 15.000 de locuitori, care l-au ales pe Iancu Boldea ca să le conducă destinele, să rămână atâta vreme fără primar, avocatul ne-a răspuns cu seninătate: „Dacă mi se poate reproşa ceva, e de ordin moral, nu legal”.

În speranţa că vor fi aplanate pornirile belicoase ale lui Gheorghe Boldea, vărul său, primarul, i-a lăsat locul liber în CL. Boldea tatăl şi fiul au renunţat la contestaţia împotriva primarului, dar excepţia de neconstituţionalitate a rămas, iar primarul tot nu şi-a putut exercita mandatul şi a trebuit să aştepte decizia Curţii Constituţionale.

Abia în octombrie 2008 Curtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitate invocată de Mihail Boldea şi la finele lunii liberalul Iancu Boldea şi-a depus jurământul şi a preluat funcţia de primar al comunei.

Şi în acest moment Gheorghe Boldea este consilier local PNL la Pechea, dar la ultima şedinţă a Consiliului Local, care a avut loc zilele trecute, nu s-a mai prezentat.

Citit 3708 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2012 20:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.