Primarul municipiului Galaţi a semnat ieri un acord cu Mattias Philipsson reprezentantul Usitall AB, companie suedeză interesată de realizarea în Galaţi a unei uzine de căldură şi electricitate, care va opera pe bază de combustibili regenerabili – arderea deşeurilor. Semnarea documentului vine după ce aleşii locali - convinşi că oraşul are nevoie de o a doua sursă de energie termică la tarife suportabile - i-au dat edilului mână liberă să negocieze cu investitorii interesaţi. Primarul şi-a manifestat interesul faţă de Usitall AB încă din iarna trecută când, în timp ce oraşul tremura de frig, iar Electrocentrale şi Apaterm se războiau, primarul făcea vizite în Suedia, în oraşul Linköping.
Investiţie de 200 de milioane de euro
Compania Usitall, deţinută de municipalitatea din Linköping, se ocupă de toată gama de servicii şi utilităţi: apă, canalizare, căldură, gunoi, energie, gaze şi distribuţie. Ieri, la semnarea acordului cu Usitall AB au fost prezenţi Excelenţa Sa Anders Bengtcén, ambasadorul Suediei în România, primăriţa oraşului Linköping, Ann-Cathrine Hjerdt, reprezentanţi ai companiei suedeze, dar şi şefii Apaterm – Adriana Stratulat, Apă Canal – Gelu Stan şi Ecosal – Ion Ionescu. Imediat după ce a semnat documentul, primarul a ţinut să spună că nicăieri în România nu mai există o astfel de centrală.
Atât ambasadorul Suediei cât şi primăriţa din Linköping s-au declarat încântaţi de frumosul nostru oraş şi dornici să ne împărtăşească experienţa în transformarea biomasei şi a deşeurilor în energie. La fel de încântat, Mattias Philipsson, l-a îmbrăţişat pe Nicolae apoi a explicat: „Nu vă pot promite nimic, dar vom face tot ceea ce putem ca acest proiect să fie fezabil. Vom analiza condiţiile locale, vom căuta oportunităţi, va trebui să vedem de câtă energie aveţi nevoie pentru o perioadă de 20-30 de ani în Galaţi. În mod normal, construcţia unei astfel de centrale durează cel puţin doi ani, iar studiile şi proiectarea aproximativ trei ani. Investiţia poate ajunge la 200 milioane de euro”, a declarat Mattias Philipsson, CEO la Usitall AB.
Nici suedezii, nici primarul nu au putut preciza care ar putea fi preţul gigacaloriei produse de centrala construită de Usitall. Un lucru e cert, suedezii nu sunt însă dispuşi să investească în reţelele noastre găurite şi marcate de pierderi uriaşe.