Divergenţe la Slivna: Lupte politice şi alte crampe pentru un WC
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Divergenţe la Slivna: Lupte politice şi alte crampe pentru un WC
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primaria a alocat aproape 400 de milioane de lei vechi pentru reabilitarea unei toalete de opt metri pătraţi * După ce a văzut ce a ieşit, directoarea şcolii are o singură concluzie: totul este umflat!

Scandal mare la grădiniţa din satul Slivna! Protagonişti sunt primarul localităţii şi directoarea unităţii de învăţământ preşcolar, mărul discordiei fiind toaleta copiilor. Concret, primarul localităţii, Victor Dorobăţ, a decis să transforme o cămăruţă în care copiii îşi lăsau hainele, în WC. Vorbim despre o încăpere lungă de patru metri şi lată de doi, unde erau deja două chiuvete conectate la fosa septică. A alocat pentru realizarea acestui lucru 35.000 de lei, plus alte 3.000 de lei pentru proiectare. „Am la Primărie un referat făcut de educatoarele grădiniţei prin care mă roagă de ceva vreme să le ajut să scape de chinul de a merge cu copiii la toaletă în spatele curţii. Am găsit o firmă care lucra undeva la Cavadineşti şi am rugat-o să mă ajute să fac un proiect prin care să transformăm o cămăruţă în toaletă. Tot ei mi-au făcut şi lucrarea - o firmă din Tulcea, nu ştiu cum se numeşte (n.r. Median Industrii SRL Tulcea)”, spune primarul Dorobăţ.

Patru boilere pe opt metri pătraţi

Nu i-a spus însă şi directoarei unităţii şcolare, Maria Stratica, despre intenţia sa! Aceasta s-a trezit într-o dimineaţă la poarta grădiniţei cu muncitorii unei firme care aveau deja un proiect întocmit şi vroiau să se apuce repede de treabă. "I-am întrebat cu cine au vorbit, cine a văzut acest proiect, şi mi-au răspuns că domnul primar. M-am uitat pe proiect şi m-am crucit: vroiau să pună patru boilere - de câte 50 de litri fiecare - într-o încăpere de opt metri pătraţi, fiecare în valoare de 900 de lei. De asemenea, erau trecute la materiale 16 metri pătraţi de gresie, 36 de metri pătraţi de faianţă. Ce mai, totul este supra-încărcat. Pare să fie cam totul de trei ori”, spune directoarea Şcolii din Bereşti Meria, Maria Stratica.

Totul este umflat!

Culmea este că, deşi lucrarea nu este gata, primăria a emis deja o factură în valoare de aproape 33.000 de lei. Directoarea nu vrea însă să semneze recepţia lucrării, spunând că nu s-au făcut lucrări de câţi bani se dau. „Nu vreau să irosesc banii comunităţii, mi se pare o crimă să-mi dau semnătura pe o astfel de recepţie. Totul este umflat”, ne explică directoarea. Pus în vizibilă încurcătură, primarul vine cu o explicaţie: „Când lucrarea va fi gata, împreună cu doamna directoare, vom vedea dacă cheltuielile se justifică. Acum văd şi eu că sunt nişte propuneri de cheltuieli destul de mari. Cu siguranţă îi vom cere socoteală constructorului”, spune Dorobăţ, care a ţinut să adauge că pe lista de materiale erau trecute, într-adevăr, patru boilere electrice, dar că trei dintre acestea ar fi urmat să le pună la alte unităţi şcolare din localitate. „Da, da, da, la alte şcoli care nu au nici măcar hidrofoarele funcţionale”, spune ironic directoarea Maria Stratica. Ca să nu mai vorbim de caracterul uşor imoral, dacă nu cumva chiar ilegal, al acestei solicitări, pentru că proiectul este „de reabilitare a grădinţei Slivna”. Ori, în afară de reparaţiile de la toaletă, nu s-a investit nici un leu în grădiniţă. Primarul a încercat să pună acest conflict pe seama faptului că este într-un partid concurent cu cel din care face parte doamna directoare, variantă negată de Maria Stratica.

Citit 2253 ori Ultima modificare Vineri, 27 Aprilie 2012 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.