Şoferi gălăţeni, vi se pregăteşte ceva! - "Big Brother" pentru traficul rutier

Şoferi gălăţeni, vi se pregăteşte ceva! - "Big Brother" pentru traficul rutier
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Investiţie de 19 milioane de lei pentru semafoare inteligente şi supravegherea video a traficului rutier


Zece luni de aşteptare şi 19 milioane de lei - asta presupune investiţia de care avem nevoie pentru un trafic civilizat în Galaţi. Cel puţin aşa rezultă din indicatorii tehnico – economici pe anul 2012 aprobaţi de Consiliul Local pentru obiectivul de investiţii „Sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii”. Proiectul vizează fluidizarea traficului, dar vor fi luate în considerare monitorizarea şi gestionarea centralizată a acestuia, astfel încât operatorii de trafic să poată lua decizii în timp util şi să asigure prioritatea vehiculelor cu destinaţie specială: transport public, salvare, pompieri şi poliţie.

Concret, investiţia prevede modernizarea şi extinderea sistemelor de semaforizare în 33 intersecţii şi 28 treceri pietonale, dar şi detectoare de trafic (37 de camere video, 33 automate pentru dirijarea circulaţiei 28 de semafoare cu buton la trecerile pietonale) şi un centru de comandă şi control. „Implementarea unei soluţii de supraveghere video metropolitană, ce va deservi atât zona rutieră, cât şi spaţiile publice din oraş, va creşte siguranţa cetăţenilor şi a bunurilor în zonele respective. Pentru aceasta, se are în vedere păstrarea unei părţi a infrastructurii existente (stâlpi, corpuri semafoare, reţea electrică îngropată, conexiunea la reţeaua de comunicaţii existentă), dar şi introducerea unor elemente noi, cele mai semnificative fiind automatele de semaforizare, camerele video şi reţeaua de comunicaţii care să asigure funcţionarea acestora în regim centralizat adaptiv”, se arată în raportul de specialitate al hotărârii. Arterele vizate sunt, conform hărţii ataşate proiectului, Brăilei, Domnească, Siderurgiştilor, 1 Decembrie şi Coşbuc.

Sensuri unice

Conform aceluiaşi document, o altă metodă de asigurare a fluenţei traficului o constituie introducerea de sensuri unice pe anumite artere. „Acest lucru este posibil în special datorită formei favorabile a reţelei rutiere din Galati, care prezintă drumuri paralele, aflate la distanţe mici unele de celelalte. Prin introducerea de sensuri unice de circulaţie, pe lângă dublarea capacităţii de circulaţie pe artera respectivă, se pot asigura şi restricţii ale virajelor la stânga, ceea ce va reduce numărul blocajelor”, se explică în raport. Sursele de finanţare a investiţiilor constau din fonduri proprii, fonduri de la bugetul local şi fonduri provenite din finanţări nerambursabile.

 

Citit 6226 ori Ultima modificare Miercuri, 22 August 2012 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.