Galaţiul nu-i Arad! - 140.000 de euro pentru arteziana din Grădina Publică
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Galaţiul nu-i Arad! - 140.000 de euro pentru arteziana din Grădina Publică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Încă de la începutul anului se ştia că reabilitarea fântânii arteziene va trebui finanţată de la bugetul local şi că lucrarea trebuie sincronizată cu reabilitarea pe fonduri europene a Grădinii Publice! * Cu o finanţare europeană mai mică decât noi, Aradul şi-a făcut în timp record o fântână muzicală plutitoare şi a reconstruit parcul din jur

De două ori până acum, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a înfierat proiectul de reabilitare a Grădinii Publice pe motiv că elementul central, fântâna arteziană, a fost omis. Chiar la conferinţa de presă de vineri, edilul a criticat această anomalie, declarând că parcul putea fi gata anul acesta, înainte de termenul prevăzut, mai 2013, dacă nu ar fi fost problema artezienei. „Am demarat procedurile - caiet de sarcini, licitaţie. Încercăm să le coordonăm, dar avem slabe speranţe că vom putea să finalizăm investiţia înainte de sfârşitul anului, cum ne propuseserăm”, a spus Stan.

Ce nu ştia primarul?

Marius Stan nu ar fi trebuit, totuşi, să fie chiar atât de surprins de povestea cu fântâna arteziană. Pe 31 ianuarie, Consiliul Local a votat Hotărârea nr. 3, de aprobare a studiilor de fezabilitate a lucrărilor de intervenţii propuse pentru anul 2012, în care figura, la punctul 5, „Reabilitare, modernizare fântâni arteziene - etapa I”. E drept, erau nominalizate nu mai puţin de 11 fântâni, dar se preciza clar că „în prima etapă se propune reabilitarea fântânii din Gradina Publică corelat cu lucrările de modernizare a Grădinii Publice care se va realiza prin fonduri structurale”. Deci primarul Dumitru Nicolae, iniţiatorul acestei hotărâri care este publicată pe site-ul Primăriei, şi aleşii locali care au votat-o ştiau că fântâna va trebui reabilitată cu bani de la buget. Drept e că, potrivit procesului verbal al şedinţei, Marius Stan, pe atunci consilier local PNL, a lipsit motivat, dar asta nu înseamnă că nu ar fi trebuit să ştie ce s-a discutat în şedinţa consiliului.

Cert este că Hotârârea nr. 3 prevede pentru fântâna realizată în 1960: desfacerea mozaicului veneţian, a tencuielilor exterioare, desfacere/curăţare vopsitorii de etanşare (bazin mic şi suport), refacerea vopsitoriilor speciale, hidrorezistente, inclusiv reparaţii fisuri/microfisuri în stratul suport (interior şi bazin suport bazin mic), refacere placare cu marmură albă, refacere tencuieli exterioare mozaicate, reabilitare mozaic, reabilitare bazin mic-placare cu ştraifuri de marmură albă, refacere instalaţii de apă-canalizare, refacere instalaţii electrice de joasa tensiune. Valoarea totala a investitiei se ridica, potrivit hotărârii votate, la 969.070 de lei, de la bugetul local, iar durata de realizare, la 12 luni.

Lucrarea scoasă la licitaţie

În acest moment, lucrările de reabilitare a fântânii au fost scoase la licitaţie. Obiectivul contractului este „Reabilitare fântână arteziană în forma de cupă, decorată la exterior cu mozaic, amplasată în Grădina Publică, monument aflat pe lista Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional”, valoarea estimată fiind de 632.336 de lei, iar criteriul de atribuire - preţul cel mai scăzut. Data limită de depunere a ofertelor este de 14 septembrie, ora 15.00. Biroul de presă al Primăriei ne-a declarat că aceasta va fi suma maximă investită şi că, la final, fântâna va trebui să arate aşa cum era la momentul în care a fost inaugurată, şi cu un sistem de iluminare care să o pună în valoare.

La noi ca la nimeni alţii

Trebuie să ne reamintim că proiectul de modernizare a Grădinii Publice, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013, a fost semnat în luna mai 2011 de către ministrul Elena Udrea, la Galaţi. Valoarea totală a proiectului este de 10.550.723,70 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată depăşeşte 8.301.332,06 lei. Contribuţia noastră la cheltuielile eligibile este de 169.414,94 de lei, iar la cheltuielile neeligibile - 42.833,00 de lei. La aceşti bani se adaugă şi sumele care vor fi cheltuite pentru reabilitarea artezienei - 600.000 de lei, adică aproximativ 140.000 de euro.

În aceste condiţii, nu putem decât să ne uităm cu jind la Arad, unde pe o finanţare tot în cadrul POR 2007-2013 s-a realizat proiectul „Reamenajare zona de agrement Pădurice”, care include celebra fântână muzicală plutitoare. Potrivit presei locale arădene, „valoarea totală a proiectului, care a început anul trecut în august este de 9.365.715 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 7.318.153 lei”! Cu bani mai puţini decât avem noi, iată ce s-a reuşit: „remodelarea aleilor existente, cu refacerea pavimentului şi a bordurilor într-o manieră decorativă, reabilitarea parapeţilor circulaţiei pietonale, bănci, coşuri de gunoi, un ceas, o cişmea, revigorarea vegetaţiei şi plantări noi, iluminat ambiental, amplasarea unei fântâni arteziene muzicale în lac, ansamblu plutitor ce oferă posibilitatea de reglare a jocurilor de apa, muzică şi culoare, plus sistem de supraveghere video”. Spectacolul de inaugurare a parcului a avut loc pe 6 iunie. Iar spectaculoasa fântână atrage, seară de seară, sute de privitori.

Ştim, Galaţiul nu-i Arad…

Citit 3672 ori Ultima modificare Luni, 10 Septembrie 2012 21:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.