Noul Tecuci, ridicat pe ruinele fostei unităţi militare! (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Noul Tecuci, ridicat pe ruinele fostei unităţi militare! (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Terenul de 25 de hectare al fostei UM 01589 va fi viitorul nucleu de dezvoltare imobiliară a municipiului * De la un peisaj „post-atomic” la centru rezidenţial modern şi activităţi economice nepoluante * Planul de Urbanism Zonal va fi analizat de CL Tecuci în această săptămână, urmând ca proiectul să intre şi în dezbatere publică


La opt ani de la preluarea de către municipalitatea Tecuci a spaţiilor care au aparţinut fostei unităţi militare 01589 a fost realizat, în sfârşit, şi un Plan de Urbanism Zonal, menit să pună în valoare zona. Vorbim aici de o serie de clădiri, dar mai ales de un teren intravilan de 25 de hectare! „Din păcate, în toţi anii care au trecut de la preluarea acestor terenuri, fosta administraţie nu a făcut mai nimic pentru valorificarea acestora, în afară de vreo 0,5 hectare pentru 14 case cu caracter social şi două hectare pe care s-a construit un supermarket Kaufland. Ne-am propus să punem şi acolo lucrurile în mişcare şi, într-un timp relativ scurt, am reuşit să gândim un proiect pentru zona respectivă”, ne-a declarat noul primar al Tecuciului, Daniel Ţuchel. Acesta a precizat că proiectul de valorificare a terenului fostei unităţi militare a fost realizat cu ajutorul unui arhitect din Iaşi, iar Planul de Urbanism Zonal va fi prezentat spre aprobare în şedinţa CL Tecuci programată la sfârşitul acestei săptămâni.
Utilul cu plăcutul
În prezent, spaţiul fostei unităţi miliare este năpădit de bălării, unele dintre clădiri au fost vandalizate şi furate cărămidă cu cărămidă, iar câinii vagabonzi trăiesc în „sălbăticie”. De la un peisaj ce seamănă cu unul… „post-atomic”, machetele arhitecţilor dau o perspectivă nouă asupra zonei. Planul este axat pe două direcţii. Cea mai mare parte a terenului este destinat dezvoltării unui ansamblu rezidenţial, dar există şi o suprafaţă de aproximativ opt hectare destinată dezvoltării economice. Această alăturare se încadrează într-un concept mai larg pe care primarului Daniel Ţuchel vrea să-l pună în aplicare. „Ideea este că nu vrem ca Tecuciul să fie un fel „staţiune”, un loc unde oamenii se plimbă pe stradă în condiţii civilizate, cu parcuri, spaţii verzi, dar nu au cum să-şi plătească utilităţile. Prin urmare, vrem să relansăm şi viaţa economică a oraşului, pentru că bunăstarea nu poate fi creată fără locuri de muncă. Vrem ca Tecuciul să fie un oraş viu, unde oamenii au unde munci, unde au din ce-şi plăti facturile sau taxele şi impozitele.”
Investiţii de anvergură
Ca elemente de detaliu, zona rezidenţială urmează să aibă o parte cu locuinţe colective, municipalitatea luând în considerare ideea de a dezvolta aici eventualele proiecte tip ANL, dar şi o parte unde se pot dezvolta proiecte imobiliare cu locuinţe individuale. Proiectul de urbanism prevede ca zona de locuinţe să aibă şi un „centru civic”, cu parcuri, zone de promenadă, o piaţetă cu o fântână arteziană şi chiar o mică bisericuţă. „Ca amplasament, zona se pretează foarte bine dezvoltării imobiliare, pentru că este ferită, de exemplu, de potenţialele inundaţii precum cele care au fost în 2006. În plus, s-ar da coerenţă unor proiecte ce vizează dezvoltarea imobiliară”, a explicat primarul Tecuciului.
Zona destinată mediului de afaceri va fi separată de zona de locuit printr-o perdea verde, astfel încât arealul dedicat activităţilor economice să nu se suprapună peste cel dedicat proiectelor rezidenţiale. „Vedem aici o zonă productivă dedicată agenţilor economici, un fel de mini-Parc Industrial dotat cu toate utilităţile, axat însă pe activităţi nepoluante, precum depozite pentru mărfuri generale, depozite de frig pentru mărfuri alimentare etc. Un avantaj îl constituie şi prezenţa căii ferate din apropiere şi a unor căi rutiere importante care fac legătura cu restul ţării”, a arătat Daniel Ţuchel.
Proiect pe termen lung
Pe hârtie, proiectul privind punerea în valoare a terenului fostei unităţi militare este unul cu linii futuriste, iar scepticii ar putea să-şi amintească de faptul că şi la Galaţi am văzut un proiect asemănător ce a rămas mai degrabă un vis, cel al Cartierului „Dimitrie Cantemir”. „Eu, personal, cred că planurile noastre sunt mai bune şi mai fezabile. În primul rând, trebuie să ne propunem să facem ceva, iar acest proiect este un început, cu obiective clare pe care să le avem în vedere. În al doilea rând, cred că la Tecuci există în prezent în Consiliul Local şi voinţa politică de a demara acest proiect şi de a-l susţine, pentru că oraşul chiar are nevoie de el!”, a explicat primarul. Necesarul pentru finanţare va fi stabilit în urma unui studiu de fezabilitate. „Cert este că nu ne propunem ca tot ce este acolo să facem din bani publici. De exemplu, pentru perioada 2014 - 2020 vor veni bani europeni special pentru parteneriate public - privat. Mai există şi varianta concesionării unor suprafeţe de teren pentru derularea unor investiţii sau proiecte imobiliare. Nu este un proiect pentru un an, pentru doi, ci pe termen mediu şi lung. Dar trebuia să începem de undeva, iar acest PUZ dă o imagine mai clară a aceea ce avem de făcut”, a mai arătat Daniel Ţuchel. Din semnalele care sunt până în prezent, Planul de Urbanism Zonal privind terenul de 25 de hectare va primi aprobarea CL Tecuci şi va putea intra în procedura de obţinere a avizelor necesare pentru a fi inclus în Planul de Urbanism General al municipiului. Procedura vizează inclusiv o perioadă de dezbatere publică în care tecucenii vor putea să se pronunţe asupra proiectului şi să vină cu eventuale propuneri de îmbunătăţire.

Citit 6599 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Septembrie 2012 23:03

4 comentarii

 • postat de Realita-tea
  Joi, 27 Septembrie 2012 15:06
  Beneficiarii projectul " Noul Tecuci " , respectiv șomerii, pensionarii cu pensii minime ! - Prin Programul PEAD 2012 se vor distribui 134 tone alimente de bază pentru tecuceni !!! - Da,.. Noul Tecuci,... merci noul primar al Tecuciului, Daniel Ţuchel.
  0
  0
  Raportează
 • postat de iuly
  Joi, 27 Septembrie 2012 10:25
  daca aveam si noi atatia arhitecti buni, poate arata si galatiul altfel! Avem arhitectul si proiectantul Galatiului, dar nu stiu pe ce baza este angajat! Ideea e in felul urmator: daca toti din CL si Primarul canta aceeasi 'melodie' treaba o sa mearga bn! Daca nu o sa fie o prelungire a ultimilor 16 ani a fostilor edili !
  0
  0
  Raportează
 • postat de cîrcotașul
  Joi, 27 Septembrie 2012 10:14
  Da, bravos primare! De ce bravos și nu bravo ca ”@alegător”? Iată de ce :
  1. Dacă începeai discursul fără aruncatul ”gunoiului” pe greaua moștenire(când o să se maturizeze oare, clasa asta politică?)fără să se înțeleagă că sunt fan-vechea administrație,i-am criticat și pe ei la timpul respectiv destul,se vedea diferența de calibru...așa,nu ai făcut decât să dai impresia că bolovanul ”fostei gărzi” îți rupe oasele!
  2. De ce ai apelat la un arhitect ”extravilan”,tocmai de la Iași? Nici nu vreau să mă gândesc cam la cât se ridică consultanța,onorariul,având în vedere că plata se va face din bugetul local, deci și din banii mei și eu nu vreau să plătești un arhitect venit de la aprox. 200 de km! Hai să zicem că d-na Chițu nu a vrut să fie apelată(sanki!)dar în Galați nu se găseau arhitecți?
  3. Am ajuns la ședința de CL de la Tecuci. Păi, stimată presă gălățeană,am să fac un apel și la dumneavoastră,poate așa o să roșească obrazul primarului și o să se corecteze : de la ședința de învestitură din 23 iunie a.c. domnul nostru primar a convocat consiliul local în... ATENȚIE!..sedință ordinară(una singură pentru trei luni) pe 3 august și două extraordinare(una la sfârșutul lunii iunie și alta pe 26 iulie). Ședința ordinară pe luna septembrie(care trebuia să fie pentru luna august) a fost anunțată-trâmbițat ca având loc sâmbătă 22 septembrie, dar s-au răzgândescu și au amânat-o pentru marți,sau joi(”țapule, joi!”)adică astăzi! Spune domnul primar că în CL există voință politică...păi,sigur că există,primare! Dar uiți să spui că voința asta politică este numai a matale, că la cum arată actualul CL(cel mai ”slab-cu duhul” de până acum,din 90 încoace!)proiectele de hotărâri n-au nicio șansă să fie ”trântite” de opoziție(fie vorba între noi...care opoziție?) mai ales că printre proiecte ai ”strecurat” și unul cu ”împuternicirea primarului de a reprezenta CL în raport cu persoane fizice și juridice”! Atunci, întreb eu ca prostul...de ce îi mai plătim pe consilierii locali cu 500 de lei de căciulă și pe lună,patru ani,dacă matale vrei să ”asasinezi” legislativul tecucean?
  4. Dacă(și numai dacă)va avea loc această ședință ordinară azi și proiectul cu PUZ va fi cu siguranță votat, că ai majoritate,primare...de ce o mai supui dezbaterii publice,că sigur nu iei în seamă posibilele amendamente(”propuneri de îmbunătățire”, auzi la el!)? Numai așa ca să vadă presa de la Galați că urmezi procedurile legale,democratice?
  5. Am reținut două aspecte, care fie” ți-au scăpat ca porumbelul din gură de prea multă beție a puterii,care te-a îmbătat din iunie încoace” sau ai dat-o intenționat public, ca să acoperi viitoarele contractări cu ”diverși viitori concerionari(obligatoriu colorați politic la fel cu matale)--persoane private” ce vor primi din 2014 acele fonduri europene! Deci rezumăm și extragem două cuvinte cheie : concesionări și eurobani,fiecare este liber să tragă concluziile!
  6. Până la proba contrarie (greșeală de tastare a autorului acestui articol) o să dau vina pe matale, primare...inundațiile au fost în 2007, mai precis pe 5 septembrie(n-o să uit niciodată ziua și anul!).
  0
  1
  Raportează
 • postat de un alegator
  Joi, 27 Septembrie 2012 09:18
  Bravo domnule primar Daniel Tuchel ! Tecucenii sa fie in atentia dvs permanent iar in cativa ani sa scriem cu litere mari TECUCI, municipiul din judetul Galati condus de un edil destoinic DANIEL TUCHEL. Bravo !
  1
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.