Marius Stan şi proiectele suedeze: Spital cardiovascular şi instalaţie de biogaz la Galaţi

Marius Stan şi proiectele suedeze: Spital cardiovascular şi instalaţie de biogaz la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Împreună cu viceprimarul PC Radu Cosca şi cu democrat-liberalul Constantin Dumitriu, primarul Marius Stan a fost în vizită de lucru la Malmö, în Suedia, invitat special pentru reluarea unor discuţii începute în 2006 privind implementarea unei instalaţii de biogaz la Galaţi.

Potrivit edilului, deşi la vremea respectivă s-a încheiat un memorandum între guvernele Suediei, României şi Primăria Galaţi din 2008, autorităţile gălăţene n-au mai dat niciun semn de viaţă, deşi guvernul suedez s-a oferit să finanţeze jumătate din studiul de fezabilitate aferent acestui proiect, studiu care însemna aproximativ 460.000 de euro. „Mai mult, partea suedeză accepta ca Primăria municipiului să vină cu un aport în natură legat de studiile făcute pentru implementarea proiectului „Groapa de gunoi”, logistică şi tot ce mai avea la dispoziţie Ecosal, toate însumate la 70.000 de euro, diferenţa urmând a fi depusă de Primărie pentru ca studiul de fezabilitate să poată fi executat. Ideea mi se pare mai mult decât generoasă, mi se pare o oportunitate pentru Galaţi, motiv pentru care o să şi propun în viitoarea şedinţă de Consiliu Local continuarea acestei relaţii. După finalizarea studiului de fezabilitate se va trece la licitaţie pentru atribuirea proiectului respectiv”, a spus Marius Stan.

Pe agenda discuţiilor a figurat şi o instalaţie de ardere a gunoiului, dar şi proiectul unui spital cardiovascular de urgenţă. „Este un proiect pe care l-am adus de acum mai bine de patru ani înspre municipalitate. Este un proiect european care are la bază constatarea că în cazul unui infarct, orice bolnav care are la dispoziţie un spital de asemenea factură la 200 km, tratat în interval de trei ore (parcurgerea distanţei de 200 km), devine un om sănătos, redat societăţii fără sechele. Acest proiect a început în nordul Europei şi s-a implementat până la Debreţin, unde am fost acum doi ani, este ceva într-adevăr excepţional. Este folosit şi de Facultatea de Medicină - studenţii pot urmări din amfiteatru operaţiile din blocul operator. Proiectul a ajuns şi în România, la Oradea este aproape de finalizare. Ideea iniţiatorilor acestui proiect era de a avea un asemenea spital la intrare în România, la Oradea şi în extremitatea estică, la Galaţi. Sper că în urma discuţiilor pe care le-am reînnodat, proiectul să ia viaţă cât mai curând”, a spus Marius Stan.

Citit 3316 ori Ultima modificare Luni, 15 Octombrie 2012 23:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.