Mişcări de trupe în frontul candidaţilor. Cine vă vrea votul

Mişcări de trupe în frontul candidaţilor. Cine vă vrea votul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Titulatura scrutinului din 9 decembrie - alegeri parlamentare uninominale - este, în realitate, o păcăleală. Candidaţii care nu obţin jumătate plus unu din voturile valabil exprimate pe colegiu riscă să piardă mandatul în favoarea adversarilor cu voturi mai puţine, dar care au prins trenul redistribuirii! Miza este uriaşă! Iar principalii combatanţi ai acestor alegeri, Uniunea Social Liberală (PSD, PNL, PC şi UNPR), Alianţa România Dreaptă (PDL, PNTCD şi Forţa Civică) şi Partidului Poporului - Dan Diaconescu ştiu că redistribuirea va aduce surprize foarte mari. Deşi pe 30 octombrie, la miezul nopţii, se încheie depunerea candidaturilor, totuşi nimeni nu s-a înscris oficial la start, deşi acest lucru se poate face de mai bine de două săptămâni. Partidele încă mai caută oameni sau îşi mută, ca pe o tablă de şah, candidaţii şi colegiile. Iată însă cine sunt candidaţii care pe 9 decembrie vă vor cere votul:

Colegiul nr. 1 - meci redisputat

La nord de Tecuci, în Colegiul nr. 1, deputatul PNL Victor Paul Dobre îl va înfrunta din nou pe democrat-liberalul Petrişor Potec, fost consilier judeţean, pe care l-a învins în 2008 cu peste 4.000 de voturi. PP-DD l-ar putea arunca în luptă pe Rivelino Ţilea.

Colegiul nr. 2 - foşti aliaţi, acum contracandidaţi

Ca să-şi păstreze fotoliul de deputat PDL în Colegiul nr. 2, format din municipiul Tecuci şi comunele Cosmeşti, Cudalbi, Matca şi Movileni, Mircea Toader va trebui să-i facă faţă unui fost aliat - senatorul UNPR Laurenţiu Chirvăsuţă. Lupta va fi strânsă, pentru că PDL a pierdut primăria principalului sau fief, Tecuciul, iar Chirvăsuţă are avantajul de a fi tecucean.

Colegiul nr. 3 - va mai funcţiona redistribuirea?

Aşa cum am mai spus-o, în 2008, avocata Carmen Axenie a ajuns deputat PDL în Colegiul nr. 3, la sud de Tecuci, pe uşa din dos, graţie redistribuirii, în condiţiile în care nu obţinuse nici 4.000 de voturi. Rămâne de văzut în ce măsură îi va face faţă unui om al locului - liberalul George Scarlat, fiul patronului complexului de la Hanu Conachi. PP-DD a decis să-l arunce în arena politică pe fostul preşedinte al Consiliului Judetului, Eugen Chebac.

Colegiul nr. 4 - victorie uşoară?

În 2008, cucerirea mandatului de deputat în Colegiul nr. 4 cu peste 53 la sută din voturi a fost floare la ureche pentru social-democratul Viorel Ştefan. Reiterarea performanţei nu se anunţă prea dificilă, dacă avem în vedere că deocamdată singurul său contracandidat este Emil Dragomir, de la PDL.

Colegiul nr. 5 - deputat vs. doctor

Deputatul PSD Dan Nica, câştigător al Colegiul nr. 5 (zona Beresti - Târgu Bujor) cu peste 50 la sută a înfrânt în 2008 un medic cardiolog liberal. De această dată va intra în competiţie cu un chirurg - democrat-liberalul Valeriu Ardeleanu.

Colegiul nr. 6 - revanşă?

În Colegiul nr. 6, care cuprinde zona veche a Galaţiului, Mazepa, Ţiglinele, pe un aliniament până la Saturn şi sud de Coşbuc, ar putea avea loc o revanşă. Deputatul PSD Florin Pâslaru îl va înfrunta din nou pe democrat-liberalul Doruleţ Resmeriţă, fostul inspector general şcolar. În 2008, între învingător şi perdant n-a fost decât o distanţă de 639 de voturi. În meciul electoral mai intră fostul consilier local Picu Apostol Roman (PP-DD) şi UDMR-istul Marian Filimon, şeful Patronatului IMM-urilor!

Colegiul nr. 7 - deputat contra fost eurodeputat

Pentru a-şi păstra locul în Parlament, deputata PSD Lucreţia Roşca va trebui să-i facă faţă unui fost viceprimar şi eurodeputat, democrat-liberalul Constantin Dumitriu, revenit în Galaţi după un „exil” la Brăila. Din partea PP-DD ar putea candida fosta pretendentă verde la Primăria Galaţi şi o foarte apropiată a lui Chebac, avocata Lăcrămioara Stavire.

Colegiul nr. 8 - deocamdată un singur candidat

În acest moment, deputatul PC Bogdan Ciucă este singurul candidat în Colegiul nr. 8, care cuprinde Tiglinele III-IV, zona Siderurgistilor pâna aproximativ în zona Viaductului. Acest colegiu a revenit Forţei Civice, motiv pentru care contracandidata sa ar putea fi profesoara Mirela Praisler, asta dacă nu va intra în luptă patronul IVAS, Ion Ivaşcu.

Colegiul nr. 9 - cu cine se va bate dr. Nechita?

Colegiul nr. 9 cuprinde cartierul Aviaţiei, cu toate microraioanele aferente, care, în 2008, l-a votat în proporţie de 44,91 la sută pe dr. Aurel Nechita (PSD), dar s-a trezit reprezentat de deputatul PDL Mihail Boldea! Nechita va candida din nou şi l-ar putea înfrunta pe fostul consilier local PDL Viorel Trif. Dacă, însă prin negociere, colegiul va reveni Forţei Civice, atunci ar putea să-l înfrunte pe Constantin Telegan. Cert este că PP-DD a desemnat-o drept candidată pe consiliera judeţeană Simona Hapeci.

Pretendenţi la Senat

Fostul deputat PDL Constantin Petrea a mâncat bătaie în 2008 când a concurat pentru Colegiul nr. 1 de senator. Asta însă nu-l împiedică să încerce din nou şi să se alinieze la start cu Daniel Butunoi, liderul PSD Tecuci şi cu primarul PP-DD din Pechea, Marin Nicolae.

Pe cine bate senatorul PSD Gheorghe Saghian, aşa s-ar putea rezuma lista candidaţilor pe Colegiul nr. 2 din judeţ. Greu de crezut că Aurel Zamfir, consilier judeţean PDL, va reuşi să-i facă faţă senatorului care în 2008 şi-a zdrobit adversarii cu 63 la sută din numărul voturilor valabil exprimate.

Senatorul PNL Paul Ichim a câştigat, în 2008, Colegiul nr. 3 la redistribuire (n-a avut decât 14,57 la sută din voturi). Până deunăzi avea un contracandidat PDL puternic, liberal la origini, fostul secretar de stat Mihai Capră. PDL susţine că, oficial, Mihai Capră este în continuare candidatul său, deşi circulă zvonuri că s-ar fi retras din competiţie, răzgândirea fiind una dintre trăsăturile care au marcat ultimele sale gesturi politice. PP-DD vine cu o contraofertă pentru alegători - avocatul Romeo Cosma.

În colegiul nr. 4, Eugen Durbaca, liderul PC, a început, înainte de vreme, o campanie electorală agresivă. Cei care i-ar putea zădărnici visele de imunitate parlamentară sunt fostul viceprimar Nicuşor Ciumacenco, proaspăt validat de PDL drept candidat la Senat, şi patronul RTV Galaţi, jurnalistul Aurel Stancu, în care PP-DD îşi pune toate speranţele.

Acestea sunt numele anunţate până acum, dar până pe 30 octombrie la ora 24.00 sunt posibile multe mutări pe frontul candidaturilor.

Citit 2696 ori Ultima modificare Duminică, 21 Octombrie 2012 15:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.