Licitaţii putrede la canalizarea din judeţ: Studii greşite, contestaţii, nervi

Licitaţii putrede la canalizarea din judeţ: Studii greşite, contestaţii, nervi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Procedura de atribuire a proiectului a pornit prost încă de la etapele preliminare, deoarece documentaţia a fost întocmită greşit de către Apă Canal * De mai bine de un an se bate pasul pe loc: licitaţiile nu sunt gata, dar nici nu se cunoaşte vinovatul de "gravele abateri de la procedurile legislative" *


Înconjurat de râuri, fluviu, lac, ba şi câteva bălţi, cu ape de adâncime proprii sau ale vecinilor vrânceni, Galaţiul e şi unul din campionii poluării apelor. Iar după ce le foloseşte din plin, se codeşte cu epurarea lor.

Legislaţia tot mai aspră din UE impune însă, prin amenzi şi proceduri de infringement, racordarea la canalizare şi epurare a tuturor consumatorilor până în 2019.

Prevăzătoare, autorităţile au accesat un program operaţional de mediu pe 2007- 2013. Cu 100 de milioane de euro de la UE şi 30 de milioane contribuţie locală, se vor aduce staţiile Galaţi şi Tecuci până la epurarea totală, inclusiv microbiologică, a apei. Sunt prevăzute staţii noi la Tg. Bujor, Pechea şi Lieşti. Doar că Apă Canal, concesionarul judeţean în domeniu, s-a împotmolit în licitaţii.

Procedură „la a treia cheie”

Două staţii de epurare, estimate la 45,2 milioane de lei, vor deservi aproape 35.000 de locuitori din Pechea şi Lieşti. Anunţul de licitaţie apare în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice pe 6 septembrie 2011. La o săptămână, Apă Canal anulează procedura de licitaţie. Motiv: „abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”. Deci beneficiarul n-a reuşit să alcătuiască o documentaţie corectă.

Modificările trenează vreo două luni şi pe 25 noiembrie anunţul este în sfârşit postat din nou. La câteva zile, Daroconstruct SRL din Iaşi reclamă direct la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor că i se impune depunerea unei garanţii de bună execuţie într-o bancă, nu la Trezorerie, cum spune legea, că i se cere asigurarea lucrării şi după predarea acesteia către beneficiar, plus alte nouă abateri grave de la legislaţie.

Pe lângă reclamaţia consistentă a ieşenilor, germanii de la Passavant-Roediger contestă alte inconsistenţe, aşa că Apă Canal nici n-a mai aşteptat decizia CNSC. A anulat procedura pe 19 decembrie şi s-a pus pe refacerea documentaţiei. În prealabil, încercase să „înmoaie” candidaţii înjumătăţind numărul de utilaje şi dotările tehnice cerute…

Contestaţii în acte şi elucubraţii pe teren

Abia pe 24 februarie 2012 s-a reluat procedura. Intervin alte nemulţumiri, ale Intec SRL şi Super A+K SRL, ambele din Galaţi. Acestea contestă modul de dovedire a disponibilităţii utilajelor. CNSC considera tardivă contestaţia introdusă de Intec, Super A+K renunţă şi ea, dar intervine Tancrad.

La nici o lună până la închiderea ofertării, Tancrad sesizează că studiul geotehnic nu corespunde realităţii, unele valori din teren fiind jumătate din cele în caietul de sarcini. „Simţind” că CNSC îi va da dreptate constructorului, Apă Canal decide un nou studiu, schimbă parte din condiţii şi amână cu o lună deschiderea ofertelor. Abia pe 11 iunie s-a închis licitaţia. Ca şi la staţia Galaţi, câştigătorul nu a fost decis oficial nici până acum, deşi legea recomandă (dar nu constrânge, deh!) ca atribuirea să se facă în maxim 20 de zile…

Tecuci-Tg. Bujor, acelaşi somn uşor

Altă licitaţie s-a ţinut pentru extinderea staţiei de epurare Tecuci şi o staţie nouă la Tg. Bujor, la pachet, deşi locaţiile sunt diametral opuse. Aşa cum bănuiţi, tăcerea e mormântală şi în acest caz.

Din 18 aprilie acest an, când s-au deschis ofertele, nici acum nu se ştie cine a câştigat contractul de peste 10 milioane de euro. Procedura a început şi aici cu un pas înapoi.

Postat prima oară pe 14 septembrie 2011, anunţul de participare a fost retras din SEAP în aceeaşi zi. Documentaţia suferea, bineînţeles, de „abateri grave de la legislaţie”.

Se reia în SEAP pe 24 noiembrie şi se suspendă pe 19 decembrie, pentru alte „abateri grave”. Germanii de la Passavant-Roediger apucaseră să se plângă că anumite fişiere cu prevederi din caietul de sarcini „nu pot fi vizualizate, salvate sau printate”. Jenant.

După re-re-postarea anunţului, pe 18 februarie 2012, Intec SRL a depus două contestaţii, dar Apă Canal a decis continuarea procedurii şi nici CNSC nu i-a contrazis. Aşa că ofertele s-au deschis fără palpitaţii pe 18 aprilie. Am reuşit să aflăm şi ofertanţii. E vorba de două asocieri de firme străine (spaniole), un constructor german şi alte cinci asocieri de firme străine cu româneşti, plus o asociere locală. Bineînţeles, abundenţa de oferte i-a năucit pe cei din comisia Apă Canal, cu ex-city-managerul, actual viceprimar, Florin Popa, în frunte. Probabil încă mai analizează, de vreme ce nici un câştigător nu a fost anunţat oficial de şase luni…

* * *

După cum se vede, incapabilă să asigure servicii de calitate in municipiu, Apă Canal dă rateuri şi la ţară. Veţi vedea curând cum justifică Gelu Stan, managerul companiei, neregulile, dar şi ce consultant tehnic şi-a luat Apă Canal ca să deruleze investiţii de peste 100 de milioane de euro, o firmă cu aparenţă de apartament, 1-2 angajaţi, convertită de la traduceri la consultanţă.

Citit 3813 ori Ultima modificare Duminică, 21 Octombrie 2012 20:18

6 comentarii

 • postat de Eu!
  Marți, 23 Octombrie 2012 16:23
  Capul "afacerii" este Romila - sef serviciu canalizare de la Apa-Canal. Pana nu primeste spaga nu se misca nicaieri si baga bete in roate la toti colaboratorii. El se da mare si tare ca de el nu trece nimic fara plata aferenta. E sustinut politic - nasul e la PSD - ca de capabil nu poate fi vorba.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vasiliu
  Luni, 22 Octombrie 2012 18:45
  Domnule Primar,dispuneti un audit la Apa Canal,o sa vedeti lucruri foarte grave,la aceasta unitate condusa de un inginer navalist,care nu are habar de ce inseamna instalatii hidrotehnice,inconjurat de salariti,multi angajati cu pile,cu salarii nesimtite,toate platite din ce in ce mai greu de catre galateni.Ca si alti directori si angajati ai Primariei care ani de zile au trait sub haina calduroasa a lui Nicolae,si-au facut vile de sute de mii de euro,iar in prezent vor face totul sa va caroteze actiunile dv..(Popa F.,Totolici,Zaharia,Ionescu I.,Stamate,Hanta,s.a.).Noi vom fi alaturi de dv.,atata timp cat vom vedea ca incercati sa va respectati promisiunile electorale,va recomandam sa va consultati cu oameni competenti,inclusiv din zona universitara.Va doresc mult succes.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Negoiescu Dan
  Luni, 22 Octombrie 2012 18:24
  Domnule Primar,dispuneti un audit serios la Apa Canal,osa aflati lucruri foarte grave.Multi incompetenti,in frunte cu directorul Stan(trimiti-l in Santierul Naval),instalatiile hidrotehnice nu sunt de nasul lui(daca avea bun simt trebuia sa-si dea dimisia),dar cu Nicolae multi au trait pe salarii mari din banii publici,ocupandu-se de afaceri personale(Popa F.,Totolici,Zaharia,Ionescu,Stamate,Hanta),se intrec in vile de sute de mii de euro,toti traind din taxele,impozitele sau preturile platite din ce in ce mai greu de galateni.Dumneavoastra ati promis electoratului ca o sa faceti ordine,suntem alaturi si va sprijinim,indepartati oamenii compromisi,plang toti dypa viata care au dus-o alaturi de Nicolae,va vor lucra si sabota cu zambetul pe buze,consultati-va cu oameni competenti si respectati pentru corectitudinea lor.Eu va doresc succes.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Apa pe strazi si noi postam ca prostii laude
  Luni, 22 Octombrie 2012 11:45
  Bah, ma lasi? Apa Canal nu stiu decat sa scoata bani si din apa murdaracum ne curge noua la robinete pe strada Nicolae Balcescu. Alo, domnu mare pesedist Stan se aude? Iar cand vine vorba sa ingroape si ei o teava noua li se strica dupa nici un an ca pe Aurel Vlaicu de se facuse lac pe acolo de puteai sa mergi cu barca. Iar cand le mai bate cineva obrazu se gaseste cate unul sau una ca tine mah voyo sa zica ca ce persecutati sunt astia de la Apa canal care jefuiesc un oras intreg sa isi traga ei salarii nesmitite si masini si combustibil de nu le mai ajunge. Tu unde lucrezi voyo? pe tine cine te plateste sa le iei apararea cand nici un cetatean cu capul pe umeri din orasul asta n-ar da un flit macar pe janghina asta de companie hoata?
  0
  0
  Raportează
 • postat de voyo
  Luni, 22 Octombrie 2012 10:04
  Articol jenant, autorul are grave lacune si in domeniul pe care il "analizeaza" =)) si dpdv jurnalistic. Daca ar fi avut bun-simt ar fi scris si faptul ca 99,9% dintre licitatii sunt contestate (majoritatea aiurea, vezi si alte licitatii din Galati), ca nu a imputat CNSC nimic nimanui etc. Jenant, dar probabil inca platit nea' "ziaristul".
  0
  0
  Raportează
 • postat de drept
  Luni, 22 Octombrie 2012 00:12
  IN ATENTIA PUBLICULUI GALATEAN- NU VA LASATI INSELATI-MAFIEI IMOBILIARE
  Imobilul din Galati,str.traian nr.421 obtinut pe cai ilicite infractional de catre NICOLAUA DANIEL VALERIU si NICOLAUA ANISOARA cu domiciliul in Galati,str.Siderurgistilor,nr.38, bl. A4A,apt.50.
  Se afla pe instantele portal Galati civil si penal cu obiect anularea contractului de vanzare cumparare nr.6585/10.12.2003. ex. dosar civil nr.14023/233/2008 a Curtii de Apel Galati, dosar penal nr.8832/233/2012 a judecatoriei Galati, dosar penal nr.3396/P/2011, Dosar penal nr.259/P/2011 si nr.164/P/2012 a DNA,ce se afla in cercetari penale numitii, SIMILEANU VIORICA (tehnician cadastru din Galati str.feroviarilor nr.5 cu infractiune fals in inscrisuri), SAVIN ISAC (vanzator din Galati str.laminaristilor nr.6,bl.G2, apt.22 cu infractiune inselaciune) si NICOLAUA VALERIU fals in inscris
  NICOLAUA VALERIU ADEMENESTE POTENTIALI CUMPARATORI PRIN INSELACIUNE-ATENTIE POTENTIALI CUMPARATORI PIERDETI BANII-IMOBILUL SE AFLA PE ROLUL INSTANTELOR DAT LA PUBLICITATE NATIONALA
  PRORIETAR-CALIN GHEORGHE PRIN DEC.CIV.NR.1416/14.11.2003 A CURTII DE APEL
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.