La cârma noastră, acum 20 de ani: Galaţiul, condus de ingineri

La cârma noastră, acum 20 de ani: Galaţiul, condus de ingineri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Traian Mândru, Samoilă Pătraşcu, Răsvan Angheluţă sunt oameni care au intrat deja în istoria Galaţiului şi au însemnat mult pentru judeţul şi oraşul nostru * Într-un exerciţiu de onestă aducere aminte vă invităm să privim înapoi fără mânie, către primii conducători ai Galaţiului democratic


Dragi gălăţeni, aţi aflat deja din paginile ziarului nostru cine au fost şi ce mai fac primii parlamentari aleşi ai Galaţiului, cine au fost primii noştri lideri politici şi ce făceau, în urmă cu 20 de ani, politicienii de azi. Pentru a încheia aşa cum se cuvine această retrospectivă a primilor doi ani de după Revoluţie, vă invităm acum să aflaţi ori să vă amintiţi cine sunt cei care au condus destinele oraşului până la primele alegeri libere locale, din 1992.

Experienţă de Cluj

„Cine sunteţi dumneavoastră, domnule Nicolae Beuran?”, se întreba pe prima pagină ziarul „Viaţa liberă” în ianuarie 1990, când acesta era numit primar al judeţului Galaţi (aceasta era titulatura pentru actuala funcţie de prefect n.a.). Inginer constructor şi totodată economist, profesor la Institutul Politehnic din Cluj vreme de 16 ani, Beuran ajunsese la Galaţi în octombrie 1989, ca prim-vicepreşedinte al fostului Consiliu Popular Judeţean. Din 2 iulie ’90 şi până în 1996 avea să fie prefectul judeţului Galaţi. Nicolae Beuran s-a reîntors la Cluj, dar a păstrat cu el Galaţiul - soţia fiind gălăţeancă. În prezent, după cum ne-a mărturisit, se mai ocupă de verificarea proiectelor de construcţii şi păstrează legătura cu foştii lui colegi din Prefectura Galaţi, pe care are grijă să-i felicite de ziua lor. Din păcate, agenda telefonică i se tot subţiază de la un an la altul… „Nu mă uit înapoi cu mânie!”, ne-a mărturisit primul prefect al Galaţiului, amintindu-şi cu drag dezbaterile, transparenţa şi echilibrul cu care se luau deciziile în acei ani. Primii subprefecţi ai Galaţiului au fost inginerul George Kramer şi inginerul Traian Mândru. Primul este încă activ în politică, fiind reprezentantul ARD în Biroul Electoral Judeţean şi preşedintele Comisiei de Administraţie Publică din cadrul PDL, fiind şi membru fondator al acestui partid. Traian Mândru, din păcate, a plecat de curând dintre noi...

Trei primari

Trei primari, atâţia a schimbat Galaţiul până la alegerile din februarie 1992, în urma cărora Eugen Durbacă a ajuns la cârma oraşului. „Primăria municipală”, aşa cum era numită la acea vreme, a fost condusă pentru o singură zi, în ianuarie 1990, de către inginerul Ion Muşat. Apoi, vreme de o lună şi jumătate, nu am avut niciun primar, iar din martie a fost numit edil profesorul universitar Florea Oprea, care n-a stat nici el prea mult. Din august 1990 a fost numit primar al oraşului inginerul Samoilă Pătraşcu, care a ocupat această funcţie până în martie 1992. „Sami”, cum îi spuneau prietenii, a murit fulgerător în 2001. Cât despre Florea Oprea, ştim că a fost, până acum câţiva ani, rectorul Universităţii „Valahia” din Târgovişte.

Un preşedinte de cursă lungă

N-am putea să încheiem lista celor care ne-au condus destinele în primii ani de democraţie fără a-l aminti pe regretatul Răsvan Angheluţă, primul preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi. De profesie medic veterinar, a stat la cârma judeţului vreme de opt ani şi s-a remarcat prin proiecte importante pentru gălăţeni. Emblematic pentru Răsvan Angheluţă este proiectul Grădinii Botanice şi al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, instituţie care, astăzi, în semn de recunoştinţă din partea comunităţii, îi poartă numele.

Citit 3747 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Decembrie 2012 23:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.