PNL Galaţi, cele mai bune rezultate din istoria postdecembristă

PNL Galaţi, cele mai bune rezultate din istoria postdecembristă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fotbalul se joacă pe goluri, iar politica pe voturi. Pe acest principiu, liberalii gălăţeni se pot lăuda că au înregistrat cea mai mare reuşită - trei parlamentari - şi cel mai bun scor electoral din istoria postdecembristă a partidului. Cifrele vorbesc de la sine.

Din treaptă în treaptă

În primul Parlament de după 1989, PNL Galaţi a fost reprezentat de senatorul Dumitru Călueanu (8,06 la sută din voturi) şi de dr. Radu Grigore la Camera Deputaţilor (7,06 la sută din voturi). Doi ani mai târziu, liberalii gălăţeni s-au ales doar cu un senator, Dumitru Călueanu, ales din partea PNL-CD, care a candidat afiliat la Convenţia Democrată, obţinând un scor de 24,21 la sută. Scrutinul din 1996 i-a adus primul mandat de senator liberalului Paul Păcuraru, în cadrul CDR, care a luat 39,17 la sută din voturi. În anul 2000, PNL şi-a adjudecat, prin forţe proprii, fără alianţe, un senator - Paul Păcuraru cu 10,70 la sută din voturi, şi un deputat - Victor Paul Dobre - 9,10 procente. Patru ani mai târziu, Alianţa D.A. - PNL-PD şi un scor de peste 30 la sută au făcut ca Emil Strungă şi Păcuraru să ajungă în Parlament. Din nou singur, în 2008, PNL Galaţi i-a trimis în Legislativ pe Victor Paul Dobre (cu 15,82 la sută din voturi în Colegiul nr. 1 de deputat) şi pe Paul Ichim (16,54 la sută din voturi în Colegiul nr. 3 de Senat. La nivel naţional, filiala gălăţeană s-a clasat pe locul 23 în topul rezultatelor obţinute de liberali.

Top naţional în 2012

Alegerile parlamentare din 9 decembrie au însemnat o premieră pentru liberalii locali: doi deputaţi şi un senator, obţinuţi în cadrul USL Galaţi, care a intrat în topul celor 25 de judeţe care au câştigat toate colegiile cu peste 65,4 la sută din voturi. La nivel naţional, însă, rezultatele obţinute clasează filiala PNL Galaţi pe locul 12 la Camera Deputaţilor şi 15 la Senat, fiind, fără tăgadă, cel mai bun scor la alegerile parlamentare de după 1989. Iar dacă vorbim de reuşite personale, atunci, în topul colegiilor de deputat din judeţul nostru, deputatul Victor Paul Dobre ocupă locul secund cu un scor de 72,25 procente, iar deputatul George Scarlat locul şase cu 64,34 la sută. În clasamentul colegiilor senatoriale, dr. Paul Ichim, cu cele 62,55 procente, nu a prins decât locul patru. La nivel naţional, în topul celor 150 de parlamentari ai PNL, top făcut pe baza procentelor scoase, Dobre ocupă locul 12, Scarlat - 61, iar Paul Ichim - locul 70. Concluzia acestor cifre vine de la sine: liberalii gălăţeni pot spune că şi-au făcut treaba.

Citit 3628 ori Ultima modificare Joi, 27 Decembrie 2012 16:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.