Oraşul - şantier

Oraşul - şantier
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mersul pe jos reduce consumul nervos…

Cam aşa vom spune, în câteva săptămâni de acum înainte, asta, dacă nu am spus-o deja, având în vedere traficul infernal din oraş, cauzat şi de blocarea multor străzi, pe care se desfăşoară lucrările ISPA.

Programul transmis de primărie, referitor la numele străzilor pe care se va lucra, până la sfârşitul anului, prin programul ISPA, arată că, în curând, vor fi şi mai multe artere în lucru.

În total, în acest an se vor deschide numai şase noi şantiere pe tot atâtea străzi, însă vorbim şi de alte 26 de străzi în lucru, ce ar urma să se finalizeze până în noiembrie. În total, 32 de artere în lucru… 

Pentru şoferi acest lucru înseamnă cozi în trafic, nervi, înghesuială… O variantă ar fi să lăsăm maşinile personale acasă şi să circulăm cu transportul public. Alta, să mergem pe jos.  

Ne aşteaptă luni grele

În Galaţi, din cauza lucrărilor ISPA, mângâierea razelor de soare, sau adierea vântului printre ramurile înverzite ale copacilor se transformă în nori de praf şi multe gropi în carosabil.

Vă prezentăm mai jos câteva din străzile programate să se închidă, ca urmare a începerii lucrărilor de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare.

Totodată, vă prezentăm şi termenele la care ar trebui să se finalizeze alte astfel de lucrări.  Cu menţiunea că, mai mult ca sigur, vor apărea şi alte străzi, în afară de cele pe care vi le vom prezenta mai jos, deoarece situaţia – primită de la primărie - va fi reactualizată în lunile următoare. 

O altă menţiune ar fi că termenele de finalizare a lucrărilor pot fi prelungite (în cazul în care …lucrările nu se derulează în ritmul în care ar trebui, aşa cum s-a întâmplat deja în cazul străzilor 9 Mai sau Stadionului). Acestea ar fi veştile rele.

Vestea bună este că, teoretic, până la sfârşitul acestui an toate şantierele deschise pe străzi ar trebui să se finalizeze, căci decembrie 2010 este termenul final de implementare al programului ISPA.

Dacă nu se va întâmpla aşa, va mai fi o veste rea: returnarea banilor europeni necheltuiţi…  

Aprilie - două străzi se închid şi cinci se redeschid

Potrivit situaţiei primite din partea Primăriei municipiului Galaţi, pe 22 aprilie, vor începe lucrările de reabilitare a reţelei de apă pe strada Siderurgiştilor (tronsonul cuprins între Inelul de Rocadă şi str. Ghe. Doja).

Cum închiderea totală a arterei ar fi moarte curată inclusiv pentru transportul public de călători, se analizează posibilitatea lucrărilor pe o singură bandă…

Oricum, traficul va fi îngreunat serios.  Să nu uităm lucrările de pe Str. Frunzei (între Str. Prelungirea Brăilei şi Str.Brăilei), care ar fi trebuit începute la 1 aprilie, termenul de finalizare fiind 1 iulie 2010.

Dacă vorbim de lucrări aflate în derulare, pentru luna aprilie sunt programate a se finaliza nu mai puţin de cinci şantiere pe tot atâtea străzi: Rizer, Stadionului (15 aprilie – termenul de finalizare), str. Emil Racoviţă (tronson între Str. I.I.de la Brad si Str. Pictor Iser -  termen de finalizare 22.04.2010), Str. Ion Ionescu de la Brad (între Str. Panait Istrate şi Str. Emil Racoviţă - termen de finalizare 22.04.2010), str. Bravilor (intre Al.cel Bun şi Str. Domnească) – termen de finalizare 22.04.2010.

În mai, patru se închid, trei se redeschid

Potrivit situaţiei primăriei, în luna mai, alte patru străzi vor intra în lucru, pentru reabilitarea reţelei de canalizare.

Este vorba despre: str. Ion Creangă (între Str. Logofăt Tăutu şi Str. Fraternităţii) – termen de finalizare 1.08.2010, Str. Focşani (de la Str.Milcov toată strada) – termen de finalizare 1.07.2010, Str. Plantelor (între Str.M.Eminescu şi Str. I.L.Caragiale) – termen de finalizare 15.07.2010. Toate aceste străzi vor intra în lucru chiar de la 1 mai.

De la 17 mai, va intra în lucru şi Aleea Şcolii (toată strada până în Str. Brăilei) – termen de finalizare 8.09.2010.

Tot în această lună sunt programate a se finaliza lucrările de pe trei străzi: Odobeşti (de la Str.Milcov toată strada) – termen de finalizare 01.05.2010, Tunelului (din strada Traian - Pod cale ferată Galaţi -Bârlad– termen de finalizare 7 mai) şi Partizanilor (tronsonul delimitat de bl. I3 şi Cinema) – termen de finalizare 15.05.2010.

Din iunie, fără alte şantiere noi

Cel puţin acest lucru reiese din datele trimise până acum de primărie, însă acest lucru nu înseamnă că aşa se va şi întâmpla.

Există posibilitatea ca în următoarea perioadă să primim din partea primăriei şi SC Apă Canal informaţii cu deschiderea de noi fronturi de lucru.

În schimb, în iunie, ar trebui să se finalizeze lucrările din Micro 40 şi de pe alte trei străzi: Str. Păunului (între Str.Dr. Carnabel şi Str.N.Bălcescu) – termen de finalizare 1.06.2010, Str. Cristofor Columb (între Str. Tecuci şi Str. Smârdan) – termen de finalizare 15.06.2010 şi str. Aleea Pieţii (între Str.Traian şi Str. Eroilor) – termen de finalizare 22.06.2010.

În iulie, şase străzi, la finalizare

Pentru luna lui Cuptor sunt programate să se finalizeze lucrările pe şase străzi: Str. Logofăt Tăutu (între Str.Universităţii şi str. Ion Creangă) – termen de finalizare 1.07.2010, Str. Stelei (între Str. Ghe.Coşbuc şi Str. Rizer) – termen de finalizare 1.07.2010, Str. Serei (între Str. Poşta Veche şi Str. Dr. Carnabel) - termen de finalizare 1.07.2010, Focşani, Plantelor şi Frunzei. 

Din august, mai puţin de lucru

Pentru luna lui august sunt prevăzute a se finaliza lucrările pe trei străzi: Str. I.L. Caragiale (între Str.G-ral Al. Cernat şi Str. Democraţiei) – termen de finalizare 1.08.2010, Ion Creangă (despre care am scris) şi Str. Mihai Bravu (între Str. V.Alecsandri şi Str. Gării) – termen de finalizare 22.08.2010.

În septembrie, sunt programate a se finaliza lucrările de pe strada Traian (134m înainte de Metro şi Staţia PECO Petrom) – termen de finalizare 1.09.2010), una din porţiunile care îi exasperează pe şoferii gălăţeni cel mai tare.

Tot în septembrie ar trebui să fie gata lucrările de pe strada Aleea Şcolii (despre care am scris) şi de pe Siderurgiştilor („coşmarul” de la Inelul de Rocadă până în Doja).

Şi pe final, încă trei artere

În octombrie nu apare nicio nouă lucrare sau închiderea uneia în derulare. În noiembrie însă ar trebui să se finalizeze lucrările pe alte trei străzi: Str. Nicolae Bălcescu (între Str. Basarabiei şi Str.Brăilei), Str. Traian (tronson Rizer-Basarabiei-Faleză) şi Str. Cristofor Columb (între Str. Tecuci şi Str. Smârdan) toate cu termen de finalizare 30.11.2010.

Programul prezentat de Primăria municipiului Galaţi are o observaţie în final: „Pe măsura actualizării graficului de lucrări al constructorului vom reveni cu alte precizări”.

„Precizăm că proiectul vizează modernizarea reţelei de canalizare şi apă şi nu cuprinde lucrări de modernizare a străzii. Obligaţia Constructorului Soares da Costa – Monteadriano- Vega ’93 este aceea de a readuce strada la starea iniţială”. 

Frunzei, închisă până în iunie

* Societatea locală Apă Canal îşi cere scuze pentru disconfort *

Pe hârtie, de la 1 Aprilie, programul ISPA a mai atacat o stradă intens circulată din oraş.  Vorbim despre strada Frunzei, mai exact tronsonul cuprins între strada Brăilei şi Prelungirea Brăilei.

Lucrarea trebuia să înceapă de la 1 aprilie, însă, ieri, la faţa locului, am realizat că termenul a fost doar… o păcăleală, căci lucrările nu începuseră încă.

Ceea ce, din păcate, nu înseamnă că lucrarea nu se va mai realiza deloc, ci doar că există, din start, o „mică” întârziere.

Cum pe această stradă se vor înlocui conductele de distribuţie a apei potabile şi se va realiza şi extinderea reţelei de canalizare, lucrările vor dura până la sfârşitul lunii iunie.

Victimele lucrărilor vor fi copacii, florile şi… transportul public de călători, cu tramvaiul. Mai exact, din cauza lucrărilor, „vagoanele de tramvai vor circula pe un singur fir”, informează SC Apă Canal pe site-ul său oficial.

În plus, „lucrările vor presupune, de asemenea, tăierea a 61 de copaci şi îndepărtarea straturilor de flori existente. Acestea vor fi replantate ulterior”.

Apă Canal le mai promite locuitorilor din zonă că „se va respecta legislaţia în vigoare, acordându-se o atenţie deosebită păstrării liniştii în perioadele de odihnă pentru populaţia din locaţiile apropiate de zona de intervenţie”.

Precizând că „…proiectul vizează numai modernizarea reţelei de apă şi canalizare şi nu cuprinde lucrări de modernizare a străzii”.

„Constructorul Soares da Costa- Monteadriano – Vega ’93 va readuce strada la starea iniţială”, Apă Canal spune că „…pentru inconvenientele create, cerem scuze populaţiei afectate şi asigurăm pe această cale că rezultatul final va compensa disconfortul din perioada necesară derulării lucrărilor în zonă”.

Citit 1607 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.