Satul lui Bute - ţinut underground

Satul lui Bute - ţinut underground
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Când vezi un sat răscolit precum Fântânele, te gândeşti dacă nu cumva ţăranii se antrenează să sape viitorului tunel pe sub Dunăre. Când afli şi cum se fură tone de ţevi de sub nasul autorităţilor locale, te întrebi dacă nu cumva acestea au băgat şi ele capul în săpături, ca struţul în nisip...

Când a izbucnit scandalul ciobanilor criminali din comuna Scânteieşti, de care aparţine satul de mai sus, primarul Ghiorghe Bute le recomanda senin păstoriţilor săi de cetăţeni "să îşi facă dreptate singuri". În fond, el le poate da un exemplu viu, mai ales în ce priveşte ilegalitatea.

După ce a fost cercetat şi chiar condamnat pentru tot felul de jonglerii financiare - angajări fictive ca să încaseze facilităţi şi ajutoare sociale subtilizate - magnificul primar a rămas neclintit. Ba a mutat şi primăria în satul lui, Fântânele, să-i fie mai aproape de casă, o premieră rămasă şi unică în România.

Ca recunoaştere a priceperii şi integrităţii sale, Asociaţia Comunelor din România l-a avut preşedinte iar în actualul mandat e ales secretar. Primarului nu-i suflă nimeni în faţă afară de vântul prin viitoarele eoliene.

Agricultură cu bâta şi eoliana

În loc să-i încurajeze pe săteni să-şi cultive pământul, primarul a dat autorizaţii la vreo 11 stâni, încurajându-se astfel şi legea bâtei ciobăneşti. Mai anţărţ, magnificul primar a "însămânţat" vreo 800 de hectare din terenurile comunei cu eoliene, prin concesiune fără licitaţie. Şi asta pentru o redevenţă de aproape trei ori mai mică decât subvenţia plătită prin APIA de UE dacă terenurile ar fi cultivate. Dar una e aibă oamenii propriul câştig şi alta să aibă primarul fonduri la dispoziţie...

Acum, la Scânteieşti, se ară de primăvară cu brazda cât ţeava de irigaţii. Ghiorghe Bute a auzit de situaţie, spune că nu-i este străină, "este o problemă care există, dar pe care nimeni nu o vede". Păi cine s-o vadă? Dacă unui administrator de firmă îi dispare ceva din patrimoniu, legea îl leagă. Dacă autorităţii locale i se răscolesc terenurile şi i se fură de sub nas, cine să dezlege misterul complicităţilor? Consiliul Judeţului sau Prefectura care nu văd primăria strămutată şi concesiunea dubioasă? Poliţia oarbă la.ditamai ţevile rostogolindu-se la fier vechi?

Dar până şi alegătorii pare că au vederea ageră a cârtiţelor. În singura comună unde PSD şi PNL au candidat separat la primărie, Ghiorghe Bute a ieşit peste 50%, de parcă locuitorilor comunei Scânteieşti chiar le place ce li se-ntâmplă.

Don Corleone şi morile de vânt

Citit 12839 ori Ultima modificare Marți, 12 Martie 2013 21:49

6 comentarii

 • postat de marin
  Vineri, 03 Ianuarie 2014 22:37
  92.80.143.***
  asa este fratilor.....acest primar este un mare hot!a furat miliarde si nimeni nu face nimic.umbla numai cu prostii si are numai oameni incompetenti langa el.macar presa sa mai faca putin tam tam ca autoritatile nu au timp.unde sunt ele?ce fac??????
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetateanul rasculat
  Joi, 14 Martie 2013 19:33
  nici o institutie a statului de drept din romania nu a luat atitudine la ceea ce a facut rau primarul bute gheorghe.este de neclintit.nimeni nu il deranjeaza si asta ,probabil datorita tupeului de mafiot pe care il are.si-a batut joc de un sat intreg cum este scinteiestiul iar acum continua cu toti locuitorii din intreaga comuna.cu mutatul primariei la fintinele toata lumea stie,inclusiv prefectul de galati dar daca face parte din acelasi partid "corb la corb nu si scoate ochii"
  ALOOOO!PREFECTURA,POLITIA,JANDARMERIA........SUNTETI LEGATI LA OCHI SI AVETI VATA IN URECHI DE NU VRETI SA LUATI ATITUDINE?macar veniti in zona si analizati situatia."CINE ARE URECHI DE AUZIT..SA AUDA SI OCHI DE VAZUT SA VADA" asa spune un vechi proverb dar autoritatile la nivel inalt nici macar NU EXISTA.sa va fie rusine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un curios
  Miercuri, 13 Martie 2013 10:36
  Dar spuneti fratilor care firma... Nu mai e firma lui Basarab Severin PAJ srl?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Flori
  Miercuri, 13 Martie 2013 10:03
  Politia ii este servila...Din cate se aude se pare ca un politist ar fi asociat cu acest primar-penal in firma de transport persoane.Se pare ca si-a bagat manuta c-am tare in fonduri,darrr...a fost istet si a donat si la alegeri banuti.Cum sa nu fie sustinut!? Stanile au aparut prin marginile comunei precum semnele de circulatie.Cainii ciobanilor haladuiesc prin gradinile si viile oamenilor.In curand si oile vor intra...Sub conducerea sa necinstita,comuna a devenit sat ,iar satul in care barbatii si caii dorm ziua (caci noaptea umbla pe campuri cu treburi), a devenit resedinta de comuna.Fals primar,falsa primarie!
  Adanciti anchetele V.L. si veti avea subiecte de dezbatut.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Diana
  Miercuri, 13 Martie 2013 09:56
  Exagerati ...a facut primarul ala multe ...si rele , dar si bune 1
  0
  1
  Raportează
 • postat de carmen
  Miercuri, 13 Martie 2013 09:38
  don ''quijote''
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.