Auditul general al Primăriei Galaţi, plătit din bani publici, este ţinut "la secret"
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Auditul general al Primăriei Galaţi, plătit din bani publici, este ţinut "la secret"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe motiv că "nu face execuţii publice", primarul Marius Stan n-a vrut să dezvăluie faptele care au dus municipalitatea în pragul dezastrului * Cine este "celui mai toxic cuplu din Primărie"? Cine sunt cei care au îngropat oraşul în procese pierdute? Cine plăteşte pentru incompetenţă? * Primarul a refuzat să dea vreun răspuns, dar la insistenţele presei a promis o "sinteză" a aditului în cursul săptămânii viitoare


Auditul juridic, economic, organizaţional şi operaţional al Primăriei Galaţi şi al serviciilor publice din subordinea Consiliului Local, realizat de consultanţii PricewaterhouseCoopers România (PwC) împreună cu avocaţii firmei sale corespondente de avocatură, D&B David şi Baias, s-a terminat.
Ieri, primarul oraşului, Marius Stan, şi reprezentanţii PwC şi D&B David şi Baias au ieşit în conferinţă de presă pentru a prezenta concluziile raportului de analiză. „Concluziile sunt ca o Biblie pentru noi şi vor fi respectate”, a anunţat primarul. O "Biblie" ţinută însă departe de ochi presei, pentru că în faţa jurnaliştilor s-au prezentat doar noţiuni generale.
Întrebat când va face publice concluziile concrete ale auditului, primarul a dat-o din colţ în colţ, invocând că ar trebui să se consulte cu reprezentanţii firme de audit asupra unor presupuse clauze de confidenţialitate. „Nu am nimic de ascuns de aici. Ce nu-mi place personal este să fac execuţii publice nominale. Atunci când cineva greşeşte dispare şi gata, de ce să-l mai şi linşez public?”, s-a eschivat primarul, care, cu doar o lună în urmă, promitea să dezvăluie cine este "cel mai toxic cuplu din Primărie".
Când presa i-a reamintit că ţine la secret un document plătit din bani publici, edilul a încercat să arunce din nou motanul confidenţialităţii în curtea PwC. În cele din urmă, după conferinţa de presă, al cărei rost nu prea îl vedem în condiţiile date, Primăria a încercat să dreagă busuicul cu un comunicat în care anunţa că, „la solicitatea Primăriei, PwC va realiza o sinteză" a raportului, material care va fi dat publicităţii în cursul săptămânii viitoare”.

Generalităţi şi nimic mai mult

Despre ce a fost, totuşi, vorba în acest audit? Consultanţii PwC România au efectuat o analiză diagnostic a activităţii Primăriei în perioada 2009-2011 din perspectivă juridică, organizaţională, economică şi operaţională în vederea eficientizării activităţii instituţiei. De asemenea, a fost efectuată o analiză a clauzelor contractelor în derulare încheiate de Primăria Galaţi, precum şi a litigiilor în care este implicată municipalitatea. Analiza a cuprins atât activităţile Primăriei, cât şi a serviciilor publice din subordinea Consiliului Local. Proiectul de consultanţă a vizat şi evaluarea structurii organizaționale a Primăriei. Proiectul s-a derulat în perioada decembrie 2012 - februarie 2013, iar raportul de analiză conţinând recomandările D&B şi PwC a fost înaintat Primăriei la începutul lunii martie.
Din tot raportul, singura "dezvăluire" a primarului a fost doar că problemele cele mai mari sunt de natură juridică - peste o mie de procese, dintre care nenumărate pierdute prin non-combat. S-a mai spus că, prin cele două case de avocatură angajate de municipalitate - „Oancea Damian şi Asociaţii” şi „Daghie şi Asociaţii” - s-au câştigat procese.
Prin urmare, deşi pe audit s-au cheltuit 150.000 de euro, n-am aflat, deocamdată, cine sunt vinovaţi pentru dezastrele din Primărie. Dar avem noi promisiuni: „Vor fi, în viitorul foarte apropiat, foarte multe persoane care nu-şi vor mai găsi locul pe care l-au avut. Şi au început deja să plângă, cerând să rămână la un ghişeu. Nu se va mai întâmpla! Degeaba spun că e vinovat X de la biroul juridic dacă legal nu pot să-l dau afară din Primărie! Aveţi puţintică răbdare, pentru că oamenii vor fi puşi în organigramă după evaluările făcute şi activitatea pe care le-am monitorizat-o. Nu putem să dăm pe nimeni afară, astăzi, asta e legea!”, a spus Stan.

Citit 3151 ori Ultima modificare Vineri, 15 Martie 2013 00:02

20 comentarii

 • postat de Pentru ramses
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 23:22
  Măi ramses, eşti îmbălsămat rău di tăt, măi! Mai ghini stăteai acolu în chiramida ta cî filosof rămâneai. O începusăşi ghini dar pi la ghijloc şî la urmî ai dat cu bâta-n baltî.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ramses
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 22:15
  bai, dirijori de votanti de meserie, nu o mai invirtiti. ati uitat cind stateati in fata blocurilor, la alegeri in preajma sediilor? pensionarii isi apara cu dintii stirbi unii si altii cu ei de aur toate superdrepturile necuvenite in spiritul bunui simt dar care sint date ca o rasplata la mobilizarea necesara de alegeri. pina la urma sint o mina de conducatori de-ai pensionarilor in galati ce-i manevreaza lejer pe ceilalti. niste fosti militieni, cadre de armata cu functii si de fost partid unic care stiu cum ii dominau si atunci si ii domina si acum pe cei influentabili. apropo, la c.a.r.p de citeva luni se intimpla o mare nesimtire. s-a redus spatiul de plati la ghisee. s-au ingramadit casierele ca ar putea sa bea cu rindul din aceeasi ceasca de cafea sau din una cu mai multe paie . un sef, de vreo 70-80 ani dirijeaza intrarea la casierie. in costum si morga ca zici ca e un mare manager sta si dirijeaza gen: acum stai, acum intra. o timpenie ce le face impresia batrinilor ca el e un mare sef si om acolo. eu daca asi fi in locul acelor femei pe care le-a ingramadit ca la standurile de haine chinezesti din piata a-si iintreba tutencamonii din c.ar.p: voi cind aveti de gind sa ne parasiti, sa va bucurati si voi de pensii? tot timpul indruma si dirijeaza masele de pensioni derutate. eu chiar ma intreb cum s-a folosit spatiu ce a ramas liber dupa "reorganizare" la fel si la alte organizatii de pensionari. n-am teoretic nimic cu ei dar sint cei ce stiu sa fie de folos partidele ce au nevoie de voturile celor ce se bat cu pumnul in piept ca au construi romania. tot ei o distrug din 90' incoace cu voturi puse "cum trebuie"..
  0
  0
  Raportează
 • postat de Valeleu de capul nostru
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 18:50
  Ca sa vezi treaba al dracului!! De aia, vorba lui MOROMETE , NU SE PUTEAU EI APUCA DE TREABA, Ei da, ca sa aiba spor trebuia sa ne mai jecmaneasca cu ceva parale. Adica sa aiba o justificare la furat. Ce mai stati galateni , Votati-o! Onor , d-le Primar, ,, Mai angajati vreo doi , trei ,patru specialisti de dat cu stangul in dreptul si puneti bine bugetul nenorocitilor pe chituci si anul acesta, daca nu-i pus deja !? Si daca nu-s bani cum sa mai munciti ! Ati asigurat toata pletora de plimbareti din Primarie Banii de salarii si bonificatii sunt deoparte. PACE VOUA ! Si un prohod pentru Galati !
  0
  0
  Raportează
 • postat de ACTIUNE
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 18:35
  Nu poti sa nu te minunezi cand vezi ce parere au cativa oameni rationali, lucizi si cate vorbesc si ce gandesc, de fapt ganguresc, multimea de gura- casca din pete , de pe la bodegi si plimbatorii de caini care fac majoritatea si pe care s-au bazat si se bazeaza D-lui STAN- MITOMAN, asa sa-i ramana numele in veci sau cat o fi orasul asta de care isi bate joc. Cine ne opreste sa scriem pe benere mari , afisate la balcoane ,, JOS CANALIA,, : ,,AUT MINCINOSUL,,, De ce nu s-ar aduna jucatorii de table sau purtatorii de vorbe din petele: Mazepa. Ancora, 30 Decembrie, Micro 19, Micro 39 etc. in parcul PRIMARIEI sa-si salute ALESUL
  0
  0
  Raportează
 • postat de dana
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 14:22
  da domnule primar ati tot spus ca inlocuiti directorii societatilor din subordine in urma raportului curtii de conturi nici decum in urma raportului firmei de audit, deci ce a facut aceasta firma?
  noii directori propusi cumva au participat la vreun concurs? au CV impresionante?, sau carnete galbene de partid mai mari decat cele rosii? vreti sa falimentati societatile din subordine ca sa le puteti privatiza?
  in ultima perioada am asistat la multe acuze din partea lui x, y ca ionescu a furat, gasca nu stiu ce a mai facut, veniti domnule cu date concrete, documente si atunci putem formula acuzatii. toti ne dam cu parerea dar in baza zvonurilor
  0
  0
  Raportează
 • postat de Pentru Alica
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 07:57
  Şi...?! Va înlocui lichelele pedeliste cu lichelele useliste. C-aşa-i în fotbal şi-n politică! Lichelele ştiu să lingă tălpile ariviştilor, să-i sape pe alţii, să se caţere peste cadavre şi ruine pentru a ajunge cât mai sus. D-aia se transformă aproape totul în ruine şi pe ici-pe colo se înalţă câte o vilă şi câte un supermarket. Dacă avem în jur numai ruine sunt vinovaţi absolut toţi care au trecut prin puterea politică. Unii au distrus; alţii au tăcut.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alica
  Vineri, 15 Martie 2013 22:25
  Bre primare, fara executii publice cum le zici, nu scapam de hotii astia !. Cat iti tb ca sa faci curat odata in orasul asta saracit si murdarit de incompetentii serviciilor publice.. pe care ii stii f bine si ii acoperi in continuare?. Afara cu ei si pune-i sa plateasca tot ce au furat. Un om cinstit, nu se imbraca de la Armani.. si face parada modei cand altii mor de foame si muncesc pe nimic. Publica odata raportul ala, si nu mai acoperi lichelele Galatiului !
  0
  0
  Raportează
 • postat de UN CETATEAN!
  Vineri, 15 Martie 2013 13:43
  ceL mai AROGANT SI MAI SLAB PRIMAR , din istoria acestui oras!Stane , te crezi ''miezul'' orasului!??esti un PARVENIT ....,;profitor de pe urma echipei Otelul!!!!!!!!!!!DU-TE LA HUNEDOARA...............................MOJICULE....!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Costi
  Vineri, 15 Martie 2013 13:40
  Cred ca Marius Stan a avut intentii bune dar nu n-a stiu ince kkt s-a bagat. Asa e in politica. A fost viteaz pana cand i-au cerut colegii din USL s-o lase mai moale. Si nu e vorba numai de Dumitru NiciOLaie, ci si de celalalt fost primar. Am auzit de exemplu (din surse sigure) ca NU se va demola in Galati niciun garaj din acela infect si urat, pentru ca se supara colegul Durbaca.
  0
  0
  Raportează
 • postat de colleone
  Vineri, 15 Martie 2013 12:43
  Suntem un popor in tranzitie, de la curaj la frica care se face prin imbecilitate,acesta sunt premizele eternizarii.Auditul platit de galateni Dlui Stan,este un intrument pentru negocieri politice in PNL si cu PSD.Publicarea Auditului ar decima nou aleasa conducere de la municipiu a PSD si ar scoate la vedere hotiile facute de Dumitru Nicolaie si acolitii sai din socitatile unde CL este actionar.ELECTROCENTRALE,APATERM,ECOSAL,Administratia Pietelor ,ADP..ECT unde s-au furat milioane de euro cu mainile lui STAN GELU,ION IONESCU,GEORGE CUBASA pestisorii din acvariul de la Romarta.Directorii,C.A-urile si mandatatii AGA platiti gras pentru a sta cu mina in buzunarul amaritului Sunt la vedere TOTI case,vile,apartamente,masini..privilegii......Solutia este ca institutiile statului M.P.,MAI,SRI sa-l solicite si sa se sesizeze din oficiu.......Dar nu se v-a intimpla,..De Ce..???? Simplu sunt conduse de EI si ar fi un exemplu national....Dl Stan a intrat in LATURI..dar nu _l Va minca PORCIII......
  0
  0
  Raportează
 • postat de sorin
  Vineri, 15 Martie 2013 11:03
  Este o mare vrajeala si o mare spalare de bani cu acest asa zis audit si case de avocatura USL iste. Cuym sa afirmi ca ti-a impus o firma privata (PWC) clauza de confidentialitate cand ei au fost platiti din bani publici. Publicul nu trebuie sa stie ce s-a facut cu banii sai? Interesul public intotdeauna e mai presus decat cel privat. Asa ca vorba PSD istului Victor Socaciu vin ai nostri pleaca ai vostri.
  0
  0
  Raportează
 • postat de adrian
  Vineri, 15 Martie 2013 11:02
  Pai pentru ce s-a facut auditul daca rezultatele nu sunt facute publice (noi cetatenii suntem actionarii orasului prin plata taxelor si impozitelor orasului ,primarul este managerul si trebuie sa ne comunice vinovatii altfel este partas la hotie) si oamenii vinovati nu pot fi dat afara ?Ce se aflau cei care au sifonat banii spre partide?Partide care v-au aratat cartonasul rosu(respectiv PSD-ul care va sustinut la primarie)?Domnule primar v-am votat ,dar se pare ca nu va faceti treaba,nu aveti coloana vertebrala.Trebuie sa o rupeti cu gasca si galatenii va vor vota in " n "mandate ,altfel veti fi catalogat doar un cotcar smecher.Sarlatania nu tine ,miroase.Nu aveti nici un an de cand sunteti primar si deja v-ati dat cu ei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de client
  Vineri, 15 Martie 2013 10:43
  Dar aici nu vad punctul de vedere al primarului orasului nostru referitor la subiectul auditului. Asteptam un articol, gen dialog intre reporter si primar pe aceasta tema. Sau, nici jurnalistii nu au usa deschisa la primar?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Hai la vot
  Vineri, 15 Martie 2013 10:26
  Si pe plimbatorii tai de mapa, care n-au nicio treaba cu adm. locala si care habar n-au de nimic decat sa se plimbe in costume cu mainile prin buzunare prin Primarie, i-ai auditat ? Vad ca de cand Primaria s-a pricopsit cu primarul galatenilor, alta treaba n-are decat sa caute vinovati si nod in papura angajatilor, ca sa poti sa-ti plantezi lipitorii tai de afise care bat maruntel pe marginea terenului.
  Curtea de Conturi, prin raportul intocmit dupa finalizarea auditului, a evidentiat, cu subiect si predicat, gaurile prin care banii s-au scurs.
  Cei 150.000 Euro cheltuiti nu se justifica raportat la ceea ce aduce nou acest Raport de Audit, iar casele de avocatura, pe care le tot trambitezi, incaseaza onorarii din taxele galatenilor, timp in care juristii Primariei plimba dosarele pe holuri.
  Ne putem permite, oare, ca si contribuabili sa cunoastem valoarea onorariilor ce au fost sau vor fi incasate si modul de selectare al caselor de avocatura ?
  Cu siguranta ca acesta va fi primul, ultimul si unicul mandat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Vineri, 15 Martie 2013 09:54
  Abia astept ziua (si care nu este departe) cand subventiile de la caldura (direct date Apaterm, si tuturor retelelor centralizate din Romania) nu se vor mai accorda, datorita legilor europene si falimentului guvernului si bugetelor consiliilor locale.

  Sa vedeti pretul real al giga-caloriei de 350-500 lei si atunci sa vad cum lumea o sa se trezeasca cu facturi reale ale Apaterm falimentara de facto din 2011.

  Bine macar ca se incepe sa se auda in presa, toate mizeriile si idioteniile de proportii care se tot fac in acest oras Galati.
  BINE CA NU L-AU PUS CAPITALA REGIUNII ca ne faceam draq de rusine !
  Si asa suntem o mocirla chiar si fata de Braila. Ce sa mai vorbim de Constanta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lasa-ne, lasa-ne
  Vineri, 15 Martie 2013 09:35
  Primare esti slab tata, nu ai ce cauta in primarie. Mergi ca ai treaba in alta parte si noi te retinem, doar 5 km de borduri data cu vopsea, atat!?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Axon
  Vineri, 15 Martie 2013 07:33
  Primarul asta i-a dezamagit pe toti: ceteteni, partide, electorat. Auditul facut la primarie este ilegal, primaria avand audit propriu. Stan e gol de continut, ca o basina, o vede tot romanul, mai bine ramanea cu fotbalul, cu Mitica, Pinalty, Nasul si tot neamul lor mafioti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Artimon
  Vineri, 15 Martie 2013 01:15
  Bai papagalilor de la PwC care v-a murit angajatul timisorean de cat il munceati! Bai nesimtitilor! Nu confundati protejarea drepturilor de autor cu legea transparentei obligatorii in achizitiile pe bani publici! V-a cerut cineva raportul sa-l copieze? Sau sa se informeze? Nu va convine ca va citeste lumea, mars la contracte cu privatii pe praful asta, scarbelor! Voi ati semnat contract pe drepturi de autor sau pe audit contabil, rapanosilor! Ii tineti palma ilegalistului, contabili de 50 de centi! Cine-o mai avea incredere in evaluatorii lu peste ca doar numele e de ei!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Cine te stie bine de tot
  Vineri, 15 Martie 2013 00:43
  Daca nu poti sa-l dai afara, inseamna ca nu poti spune clar ca e vinovat. Punct! Tu chiar ne crezi prosti? Esti doar o negociere intre PSD si PNL, fiindca PSD-ul nu mai aveau alt candidat valabil cand Niciolaie le taiase toate voturile cu prestatia lui iar Ciumicul nici uschit la independenti nu mai facea fata. Iar tu ai acceptat sa nu le dai in cap lu pesedache ca sa nu te taie in consiliu de sa nu te vezi. Doar la comandarea auditului ai defectat putin, dar pana sa se termine te-ai repliat cand te-au incaltat baietii cu delapidarea de la sarbatorile Galatiului. Esti un nimeni, stane, vai de capul tau... n-ai oaie nici cat o musca asexuata dar vrei fotoliul lui Dobre... un las penibil asta eesti si ai sa vezi rezultatele la alegerei. Alea din partid mai intai...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cetăţean al oraşului care am contribuit la aceşti bani plătiţi degeaba.
  Vineri, 15 Martie 2013 00:15
  Fotbalistule, cu banii ăştia ţi-ai plătit o parte din campania electorală!Să vedem ce-o să spună Curtea de Conturi peste 2 ani când va constata că ai dat aceşti bani după controlul făcut de ea.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.