Auditul general al Primăriei Galaţi, plătit din bani publici, este ţinut "la secret"
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Auditul general al Primăriei Galaţi, plătit din bani publici, este ţinut "la secret"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe motiv că "nu face execuţii publice", primarul Marius Stan n-a vrut să dezvăluie faptele care au dus municipalitatea în pragul dezastrului * Cine este "celui mai toxic cuplu din Primărie"? Cine sunt cei care au îngropat oraşul în procese pierdute? Cine plăteşte pentru incompetenţă? * Primarul a refuzat să dea vreun răspuns, dar la insistenţele presei a promis o "sinteză" a aditului în cursul săptămânii viitoare


Auditul juridic, economic, organizaţional şi operaţional al Primăriei Galaţi şi al serviciilor publice din subordinea Consiliului Local, realizat de consultanţii PricewaterhouseCoopers România (PwC) împreună cu avocaţii firmei sale corespondente de avocatură, D&B David şi Baias, s-a terminat.

Ieri, primarul oraşului, Marius Stan, şi reprezentanţii PwC şi D&B David şi Baias au ieşit în conferinţă de presă pentru a prezenta concluziile raportului de analiză. „Concluziile sunt ca o Biblie pentru noi şi vor fi respectate”, a anunţat primarul. O "Biblie" ţinută însă departe de ochi presei, pentru că în faţa jurnaliştilor s-au prezentat doar noţiuni generale.

Întrebat când va face publice concluziile concrete ale auditului, primarul a dat-o din colţ în colţ, invocând că ar trebui să se consulte cu reprezentanţii firme de audit asupra unor presupuse clauze de confidenţialitate. „Nu am nimic de ascuns de aici. Ce nu-mi place personal este să fac execuţii publice nominale. Atunci când cineva greşeşte dispare şi gata, de ce să-l mai şi linşez public?”, s-a eschivat primarul, care, cu doar o lună în urmă, promitea să dezvăluie cine este "cel mai toxic cuplu din Primărie".

Când presa i-a reamintit că ţine la secret un document plătit din bani publici, edilul a încercat să arunce din nou motanul confidenţialităţii în curtea PwC. În cele din urmă, după conferinţa de presă, al cărei rost nu prea îl vedem în condiţiile date, Primăria a încercat să dreagă busuicul cu un comunicat în care anunţa că, „la solicitatea Primăriei, PwC va realiza o sinteză" a raportului, material care va fi dat publicităţii în cursul săptămânii viitoare”.

Generalităţi şi nimic mai mult

Despre ce a fost, totuşi, vorba în acest audit? Consultanţii PwC România au efectuat o analiză diagnostic a activităţii Primăriei în perioada 2009-2011 din perspectivă juridică, organizaţională, economică şi operaţională în vederea eficientizării activităţii instituţiei. De asemenea, a fost efectuată o analiză a clauzelor contractelor în derulare încheiate de Primăria Galaţi, precum şi a litigiilor în care este implicată municipalitatea. Analiza a cuprins atât activităţile Primăriei, cât şi a serviciilor publice din subordinea Consiliului Local. Proiectul de consultanţă a vizat şi evaluarea structurii organizaționale a Primăriei. Proiectul s-a derulat în perioada decembrie 2012 - februarie 2013, iar raportul de analiză conţinând recomandările D&B şi PwC a fost înaintat Primăriei la începutul lunii martie.

Din tot raportul, singura "dezvăluire" a primarului a fost doar că problemele cele mai mari sunt de natură juridică - peste o mie de procese, dintre care nenumărate pierdute prin non-combat. S-a mai spus că, prin cele două case de avocatură angajate de municipalitate - „Oancea Damian şi Asociaţii” şi „Daghie şi Asociaţii” - s-au câştigat procese.

Prin urmare, deşi pe audit s-au cheltuit 150.000 de euro, n-am aflat, deocamdată, cine sunt vinovaţi pentru dezastrele din Primărie. Dar avem noi promisiuni: „Vor fi, în viitorul foarte apropiat, foarte multe persoane care nu-şi vor mai găsi locul pe care l-au avut. Şi au început deja să plângă, cerând să rămână la un ghişeu. Nu se va mai întâmpla! Degeaba spun că e vinovat X de la biroul juridic dacă legal nu pot să-l dau afară din Primărie! Aveţi puţintică răbdare, pentru că oamenii vor fi puşi în organigramă după evaluările făcute şi activitatea pe care le-am monitorizat-o. Nu putem să dăm pe nimeni afară, astăzi, asta e legea!”, a spus Stan.

Citit 3255 ori Ultima modificare Vineri, 15 Martie 2013 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.