Discuţii aprinse în Consiliul Local: Restaurantul "Pescăruş" şi-a „fript” aripile

Discuţii aprinse în Consiliul Local: Restaurantul "Pescăruş" şi-a „fript” aripile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aprobarea unor măsuri de intrare în legalitate a unor construcţii edificate fără autorizaţie de construire a stârnit discuţii aprinse la recenta şedinţă a Consiliului Local şi, în cele din urmă, a fost retrasă de pe ordinea de zi. „Pagubă colaterală” a fost proiectul de hotărâre privind încheierea unui contract de închiriere cu firma Rompesgal, care deţine restaurantul „Pescăruşul” de pe Faleză şi care a ridicat fără niciun fel de autorizaţie, pe spaţiul verde, o construcţie din lemn, care ocupă câteva zeci de metri, şi alte elemente decorative. Aleşii s-au arătat suspicioşi, deoarece proiectele nu aveau avizul Comisiei de Urbanism a CL.

Strânşi cu uşa de Camera de Conturi

Primarul Marius Stan le-a explicat consilierilor că sunt sute de construcţii edificate pe domeniul public pentru care există doar două soluţii: fie să le demoleze, fie să-i oblige pe deţinători la plata chiriei pe ultimii cinci ani, oferindu-li-se posibilitatea să intre în legalitate şi încasându-se bani la buget. „Suntem constrânşi de Curtea de Conturi să intrăm cu toate construcţiile în legalitate. Nu ştiu dacă ne putem permite, exceptând garajele şi chioşcurile, să intrăm cu buldozerul în toate. Parcă nici uman, nici economic nu e”, a spus Stan.

Deşi se vorbea despre măsuri generale de intrare în legalitate, consilierii s-au referit mai mult la proiectul dependent de aprobarea acestor măsuri: încheierea unui contract de închiriere cu SC Rompesgal SRL Galaţi, pentru terenul în suprafaţă de 2.948 mp, situat pe Faleza Inferioară a Dunării. Despre situaţia lui, sesizată şi de Camera de Conturi, aţi mai citit în ziarul „Viaţa liberă”, la acel moment Primăria părând hotărâtă să pună la pământ toate construcţiile realizate de patronul restaurantului, Aurel Trifan, cu de la sine putere. Mai ales că Poliţia Locală l-a tot sancţionat din 2008 încoace, ba i-a făcut, se pare, şi plângere penală.

Primăria nu mai vrea demolarea!

Iată însă că, în doar trei luni, optica administraţiei locale s-a schimbat. În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre ajuns pe masa aleşilor scrie că „prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat în 2007, Rompesgal a devenit proprietarul fostei Cofetării Pescăruş, în suprafaţă construită de 55 mp. În locul construcţiei iniţiale, firma a realizat construcţii fără forme legale în suprafaţă de 1.362 mp, suprafaţa de teren efectiv împrejmuită fiind de 2.948 mp, iar terenul ocupat este proprietatea publică a municipiului Galaţi. Ca urmare a executării de lucrări de construcţii fără forme legale a fost aplicată, în 2008, amenda contravenţională de 3.000 lei şi dispusă măsura intrării în legalitate”. Raportul de specialitate susţinea că „Pescăruşul” îndeplineşte cerinţele urbanistice ale zonei şi se poate emite certificat de urbanism favorabil în scopul obţinerii autorizaţiei de construire pentru intrare în legalitate, motiv pentru care se dorea închirierea celor 2.948 mp. Condiţia era ca Rompesgal să plătească chiria pe ultimii cinci ani, în valoare de 663.453 de lei.

După discuţii contradictorii, Comisia de Urbanism a CL a cerut retragerea celor două proiecte de pe ordinea de zi. Primarul a acceptat situaţia, sperând că la o viitoare şedinţă de îndată va fi aprobat un regulament general, aplicabil tuturor celor care folosesc domeniul public fără să plătească. „Rompesgal este unul din sutele de cazuri care există. Încercăm să dregem ce s-a făcut. E uşor de spus: demolează! Acolo, dacă e să analizăm fără patimă, e chiar un obiectiv reuşit pe Faleză”, a declarat edilul la finalul şedinţei.

Contactat telefonic, Aurel Trifan, patronul Rompesgal a refuzat să comenteze situaţia din Consiliul Local.

Citit 8385 ori Ultima modificare Marți, 04 Iunie 2013 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.