Plan de refacere a Falezei Dunării la Galaţi. Primăria aşteaptă propuneri de la gălăţeni
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Plan de refacere a Falezei Dunării la Galaţi. Primăria aşteaptă propuneri de la gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Propunerile preliminare de reglementări urbanistice au fost supuse dezbaterii publice


Emblematică pentru Galaţi, Faleza Dunării, singurul loc de promenadă al gălăţenilor, dar şi singurul obiectiv cu potenţial turistic important, merită o faţă nouă şi, înainte de toate, o consolidare, ca să nu se prăbuşească în apele fluviului. Dacă vă pasă de modul în care arată Faleza atunci puteţi să consultaţi şi să vă spuneţi părerea despre Planul Urbanistic Zonal (propunerile preliminare de reglementări urbanistice) pe care Primăria municipiului Galaţi le-a făcut publice. Documentele pot fi văzute la sediul Parcului de Soft din Galaţi, pe strada Portului nr. 25, până pe 21 iunie, între orele 10.00 - 15.00, dar şi pe site-ul municipalităţii.

Ce avem, ce am merita

PUZ-ul a fost elaborat de Asocierea SC Quattro Desing SRL - SC Halcrow Romania SRL, care a câştigat, la începutul anului trecut, licitaţia pentru acest contract în valoare de 199.000 de lei. Obiectivul urmărit de PUZ este transformarea Falezei Dunării într-o zonă atractivă de promenadă şi agrement pentru gălăţeni şi vizitatori, prin extinderea, reabilitarea şi remodelarea sistemului de spaţii verzi, crearea unui traseu continuu pentru biciclete de-a lungul Falezei inferioare şi a celei superioare şi, în genere, punerea în valoare a acestui obiectiv.

Documentul supus dezbaterii publice identifică pe rând disfuncţionalităţile zonei, atât cele legate de infrastructură, drenaj, cât şi cele urbane, arhitecturale şi de mediu. Faptul că Faleza a fost invadată de construcţii lipsite de valoare estetică, urbană, în detrimentul fondului istoric, zonele ocupate de garaje care se văd de pe Dunăre, zonele verzi şi parcurile neglijate şi arse de soare constituie tot atâtea erori care trebuie îndreptate. Documentul propune revitalizarea în întregime a Falezei, reabilitarea ştrandului Valurile Dunării, a parcului de la Turnul TV, restructurarea parcului Viva şi a scuarului de la Elice şi restaurarea şi punerea în valoare a Ansamblului strada Portului - Aleea Mercur şi refacerea sistemului de drenaj. Nu sunt neglijate nici cele 32 de lucrări de sculptură monumentală care dau unicitate falezei şi se propune ca ansamblul de monumente de for public să fie organizat într-un muzeu naţional.

Imagini grăitoare

Poze de arhivă ale Falezei, aşa cum arăta ea la începutul anilor 1900, sunt puse faţă în faţă cu imagini de actualitate, dar şi cu exemple ale modului în care au ştiut alţii să-şi pună în valoare asemenea zone. Astfel, apar cu titlu de recomandări amenajări ale spaţiului public aflat în apropierea unor cursuri de apă din Franţa, Elveţia, Danemarca, Suedia, Germania, Anglia şi Slovacia.

Gălăţenii se vor putea întâlni cu elaboratorii documentaţiei joi şi vineri, 20 şi 21 iunie, la sediul Parcului de Soft, de la ora 10.00. Comentarii, observaţii şi sugestii pot fi trimise pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

   

Citit 6027 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iunie 2013 09:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.