Unde-i mai scumpă viaţa, la Galaţi sau la Arad?

Unde-i mai scumpă viaţa, la Galaţi sau la Arad?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aparent, arădenii plătesc mai mult pentru noi pentru utilităţi şi pentru serviciile normale într-o societate civilizată. În realitate, dacă punem la socoteală şi sumele plătite de la bugetul local pentru aceleaşi servicii şi utilităţi, s-ar putea să descoperim că viaţa e mai ieftină la Arad!

Pentru un metru cub de apă potabilă livrată de SC Compania de Apă Arad SA cetăţenii plătesc 3,60 de lei (cu TVA), mai puţin decât noi, care scoatem din buzunar 4,29 lei pentru un metru cub de apă livrat de SC Apă Canal. Tariful perceput arădenilor pentru canalizare-epurare este de 3,51 de lei pe metru cub (cu TVA), în vreme ce nouă Apă Canal ne facturează acelaşi serviciu cu 2,17 lei pe metru cub.

Cât de „ieftină” este gigacaloria noastră

Nu mai puţin de 247,73 de lei plătesc pentru o gigacalorie gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, în vreme ce arădenii plătesc pentru aceeaşi utilitate 290 de lei. Diferenţa stă, însă, în valoarea subvenţiei. În vreme ce tariful gălăţenilor este menţinut artificial, prin pomparea de la bugetul local a unei subvenţii de 78,84 de lei pe gigacalorie, la Arad, subvenţia lunară din bugetul local este de doar 17,42 de lei pe gigacalorie.

Facilităţi diferenţiate, preţ unic

Arădenii se aşteaptă ca din toamnă să plătească doi lei pentru o călătorie cu mijloacele de transport ale companiei locale. În acest moment plătesc 1,6 lei, cu zece bani mai mult decât noi. La Arad, funcţionează, cu succes, abonamentul unic, în valoare de 58 de lei, pentru toate mijloacele de transport în comun, abonament care costă, în cazul Galaţiului, 80 de lei. Arădenii cu vârsta peste 70 de ani se legitimează doar cu buletinul, în vreme ce pensionarii cu un venit lunar mai mic de 620 lei primesc o legitimaţie de călătorie care trebuie vizată trimestrial. Donatorii de sânge din Arad beneficiază de abonament cu reducere de 50 la sută, pentru o perioadă de o lună. La Arad, beneficiază de transport gratuit foştii deţinuţi politici, veteranii, văduvele de război, persoanele cu handicap grav şi accentuat, precum şi însoţitorii şi asistenţii lor personali.

Taxa de curăţenie, plătită direct prestatorului

Deşi plătim 55 de lei pe an taxă de habitat, Galaţiul este departe de a fi curat. La Arad, autorităţile decis ca taxa de salubritate să fie achitată direct către compania prestatoare, SC Polaris M Holding. De la 1 iulie, a fost ajustat tariful de precolectare, colectare şi transport a deşeurilor municipale, ajungând ca persoanele fizice să plătească 3,83 de lei pe lună – adică aproape 46 de lei pe an.

Citit 2002 ori Ultima modificare Duminică, 11 August 2013 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.