REPORTAJ/ Opt drumuri şi şase poduri serios avariate la Suceveni. Localnicii sunt izolaţi (FOTO)
Foto: Foto: Corina Dobre

REPORTAJ/ Opt drumuri şi şase poduri serios avariate la Suceveni. Localnicii sunt izolaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Drumuri şi poduri distruse, gospodării şi nenumărate suprafeţe de teren agricol inundate, alunecări masive de teren, surpări şi stâlpi care stau să cadă * Acestea sunt doar câteva dintre efectele precipitaţiilor abundente înregistrate pe data de 29 august în comuna Suceveni


Zeci de bătrâni, copii şi tineri din comuna Suceveni sunt izolaţi, după ce ploile abundente au distrus nenumărate poduri şi drumuri de acces în localitate. Oamenii nu mai au posibilitatea să se deplaseze nici măcar la terenurile agricole pe care le-au cultivat, iar câţiva dintre locuitori fac serioase eforturi pentru a ieşi din propriile gospodării întrucât casele şi curţile le-au fost inundate, iar pe uliţele comunei s-au format adevărate cratere, astfel că mulţi dintre vârstnici nu se mai încumetă să se îndepărteze prea mult de locuinţe. Mai grav este că, în cazul în care un locuitor al comunei s-ar confrunta cu probleme grave de sănătate sau cu declanşarea unui incendiu, nici maşinile Serviciului de Ambulanţă şi nici autospecialele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă nu ar putea avea acces pentru a interveni deoarece nu mai puţin de opt drumuri şi şase poduri extrem de importante sunt impracticabile, fiind distruse complet ori parţial.

Prefectura şi ISU, în alertă

Emanoil-Cătălin Bocăneanu (prefectul judeţului Galaţi) şi col. Marin Paţanghel (prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă) au efectuat, duminică, o deplasare în comuna Suceveni pentru a evalua efectele precipitaţiilor abundente din data de 29 august. Însoţiţi de autorităţile locale, reprezentantul Prefecturii, dar şi cel al ISU au descoperit dezastrul care s-a abătut asupra locuitorilor din Suceveni, concluzionând că „situaţia este extrem de gravă”, după ce s-au deplasat în mai multe zone ale comunei, grav afectate de surpări şi alunecări de teren. „Voi emite un ordin prin care vom stabili o comisie mixtă pentru evaluarea foarte exactă a pagubelor. Fenomenele din data de 29 august au fost de o violenţă deosebită. Aşa ceva, în zonă, nu s-a mai petrecut, poate, în ultimii 50 de ani. Pagubele sunt deosebit de mari. Poate nu problema pagubelor este cea mai mare, ci faptul că mai multe zone din Suceveni sunt izolate. În plus, podul de pe drumul judeţean, dintre Suceveni şi Oancea, este distrus. Se mai poate circula doar pe un singur fir, dar eu cred că voi propune închiderea acestui drum pentru că există pericolul să se surpe în orice moment”, ne-a declarat prefectul de Galaţi. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că situaţia locuitorilor din Suceveni va fi imediat analizată în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, după care va fi iniţiat un proiect de hotărâre destinat Guvernului, în vederea obţinerii unor sume de bani pentru Primăria comunei. „Alte mijloace nu sunt. Pagubele sunt de amploare mult prea mare, care depăşesc cu mult posibilităţile Primăriei. Trebuie să intervenim şi foarte repede pentru că în momentul de faţă se pot ivi situaţii de urgenţă la care nu se poate interveni. Maşinile de ambulanţă, de pompieri nu pot pătrunde în multe dintre aceste zone de case. Nu vorbesc despre aspectul economic. Oamenii nu pot ajunge la recolte nici cu maşinile şi nici cu căruţele. Sunt deosebit de impresionat de ce am văzut. În mod neplăcut, evident. Cred că la sfârşitul zilei de luni vom avea şi cifre”, ne-a spus Emanoil-Cătălin Bocăneanu.

Primarul comunei Suceveni, Neculai Hanţă, a precizat că este pentru prima dată când fenomenele meteorologice produc asemenea pagube în localitate: „Este pentru prima dată când ne confruntăm cu o situaţie de acest gen. Oamenii sunt disperaţi, îi interesează că trebuie să culeagă roadele muncii lor de pe câmp şi nu au cu ce. În alte localităţi nu pot merge. Nu pot ajunge nicăieri”.

Sacii umpluţi cu nisip le-au salvat gospodăria!

Unii dintre locuitorii comunei Suceveni au petrecut peste patru ore în ploaie, în încercarea de a-şi salva gospodăria. Un bărbat ne-a povestit cum, împreună cu soţia sa, au umplut saci cu nisip pentru a împiedica apa să le inunde curtea şi casa. „Am umplut sacii şi am avut noroc că s-a oprit prima rundă de ploaie. Apoi, am aşezat sacii la drum, în faţa gardului. Numai că la a doua rundă de ploaie a venit şi mai multă şi a trecut şi peste saci. Toată noaptea am stat cu soţia în ploaie şi ne-am chinuit să nu ne intre apa în curte. Până dimineaţă, la 5,00, am stat de veghe”, ne-a spus domnul Păduraru, unul dintre localnici.

Citit 2455 ori Ultima modificare Duminică, 01 Septembrie 2013 20:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.