INTERVIU / Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea: „Galaţi şi Brăila, jos orgoliile!”
Foto: Foto: Vasile Caburgan

INTERVIU / Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea: „Galaţi şi Brăila, jos orgoliile!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autorităţile gălăţene par să fi "uitat" de promisa Asociere cu Brăila şi Tulcea pentru o dezvoltare intercomunitară. Nici „războiul” brăileano-gălăţean pe tema "pod vs. tunel pe sub Dunăre" nu s-a încheiat. În luna noiembrie ar urma să fie gata studiul de prefezabilitate privind realizarea unei subtraversări a fluviului Dunărea, realizat de compania Korea Consultant International. Pentru că problema asocierii şi cea a (sub)traversării Dunării par să fi intrat într-o nebuloasă, am încercat să aflăm, de la primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, dacă mai există vreo şansă la lucrurile să funcţioneze.
- Domnule primar, în iunie, Consiliul Local Tulcea a votat asocierea cu Galaţiul şi Brăila în vederea constituirii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară? Care vă erau aşteptările de la această asociere?
- Eu am fost iniţiatorul acestui proiect de hotărâre în baza unei discuţii cu preşedintele Consiliul Judeţului Tulcea, Horia Teodorescu. Tulcea, Brăila şi Galaţi ne asociam în ideea de a promova, la nivelul Guvernului şi nu numai, un interes comun, regional. Puteam susţine o investiţie - mult discutatul pod peste Dunăre, devenit o telenovelă pe parcursul a 20 de ani. Este clar că traversarea Dunării deschide această zonă din toate punctele de vedere: economic, turistic, social, cultural. Asocierea s-a votat şi la Tulcea, şi la Brăila, înţeleg că lucrurile s-au blocat la Galaţi.
- De ce credeţi că s-a întâmplat acest lucru?
- Nu comentez deciziile administrative ale colegilor mei. Nu cred că eu sunt cel care să interoghez Galaţiul de ce nu promovează acest proiect. Politic, sunt un primar din zona opoziţiei, dar am zis că orice gen de demers pentru interesul nostru regional trebuie promovat şi mă bat pentru el. Noi am fost întrebaţi de ce, dacă vom face parte din regiunea Dobrogea, alături de Constanţa, promovăm proiecte cu Galaţiul şi Brăila. Pentru că şi împreună cu Galaţiul şi Brăila avem un interes regional. Chiar şi pentru Constanţa ar fi extrem de important acest pod, pentru că deschide Culoarul pan-european IV.
Ştiu că există un fel de concurenţă între Galaţi şi Brăila, dar eu cred că trebuie lăsate toate orgoliile jos pentru că avantajele vor fi de ambele părţi.
- În vreme ce preşedintele judeţului Brăila, Bunea Stancu, susţine un pod peste Dunăre, primarul Galaţiului, Marius Stan, pledează pentru un tunel. Care credeţi că este (mai) realizabil, podul, sau tunelul?
- Suprateran, subteran, cu prietenii din Coreea, cu China, cu prietenii de oriunde din lume, numai să-l facă! Trebuie făcut un studiu de fezabilitate şi spus preţul şi soluţiile tehnice. După un calcul serios să se accepte varianta fezabilă din punct de vedere financiar şi tehnic!
- După atâta timp, mai e posibil ca Asocierea să funcţioneze?
- Hotărârea votată de CL şi CJ Tulcea este valabilă. Dacă există responsabilitatea unei decizii politice majore, şi suficientă înţelepciune, determinare şi voinţă politică, nu împiedică nimic să decidă şi Galaţiul, să spună: "Da, intrăm şi noi în Asociere". Pentru nişte oameni politici de anvergură, cu responsabilitate, acest orgoliu mi se pare deja o chestiune extrem de desuetă. Lumea e sătulă de contre. În administraţie dacă reuşeşti să mişti o piatră, lumea te ţine minte. De ce să nu se spună: unul Bunea Stancu, mai slobod la gură, împreună cu Balcabaşa, omul ăla simpatic, cu ochii ăia mari, care vorbeşte frumos la televizor, şi cu cei de la Tulcea s-au bătut şi au făcut podul?!
- Ce planuri aveţi pentru a pune în valoare Dunărea şi faleza?
- Faleza din Tulcea este cea mai lungă dintre toate porturile dunărene, şi nu arată bine deloc, cu excepţia unei porţiuni de 150 de metri reabilitată. Faleza are doi stăpâni: cheul şi o porţiune din faleză care variază ca lăţime este a APDM Galaţi, restul a Primăriei. Cu toată simpatia pentru gălăţeni, când e vorba de încasat taxe, încasează, când e vorba de investiţii, nu prea fac. Ba spun că e Dunărea sus, ba că nu au bani, tot felul de motivaţii neserioase. Avem o porţiune de cheu surpată de vreo doi ani, vizavi de nava muzeu Republica, şi eu nu pot să intervin. Dacă, printr-o hotărâre de Guvern, CJ Tulcea va prelua infrastructura portuară, e foarte bine, vom promova împreună un proiect de reabilitare a Falezei.
- Domnule primar, în afară de Bac, nicio ambarcaţiune publică nu ajunge de la Galaţi la Tulcea. Cum ar putea să colaboreze Galaţiul şi Tulcea pentru a promova turismul pe Dunăre?
- Operatorii de turism au pachete prin care oferă sejururi pe litoral, dar şi o zi, două în Deltă. La noi funcţionează Asociaţia Litoral - Delta Dunării prin care promovăm interesul turistic al celor două judeţe. Acest gen de activitate poate fi făcut şi la Galaţi-Brăila. Zona Tulcea, Brăila, Galaţi, Constanţa poate crea multă efervescenţă turistică! Navele de croazieră ne ocolesc şi pleacă la Odesa, pentru că noi nu ştim să ne punem în evidenţă!
- Dacă aţi avea de ales între regiunea Dunărea de Jos cu Galaţi şi regiunea Dobrogea, cu Constanţa, ce aţi alege?
- Prezenţa judeţului Tulcea în regiunea Dobrogea, alături de Constanţa, este relevantă, dar cu condiţia ca, administrativ, conducerea să fie la Tulcea. Nu negăm forţa economică a Constanţei, dar, pentru echilibru, capitala regională să fie Tulcea. Dacă, din păcate, nu se va întâmpla aşa, trebuie să o spunem fără ipocrizie: vom fi un gen de suburbie a Constanţei. Şi, dacă va fi aşa, prefer să fac parte din vechea structură administrativă, cu Galaţiul, Brăila. Pentru noi, tulcenii, ar fi un disconfort să ne deplasăm până la Focşani sau Buzău, ar fi de preferat să fie capitala administrativă Brăila ori Galaţi. Eu cred că, în timp, 20-30 de ani, Galaţiul şi Brăila vor face o zonă metropolitană mare, vor fi întrepătrunse, vor fuziona. Să ne rugăm la bunul Dumnezeu să ne dea înţelepciune, şi să aibă răbdare cu noi!

Cine este Constantin Hogea

Ajuns la al treilea mandat de primar al municipiului Tulcea, după o experienţă de viceprimar şi de consilier local, dr. ing. Constantin Hogea este, din 2005, preşedintele Organizaţiei Municipale al PDL Tulcea. A fost director al Colegiului Agricol "N. Cornăţeanu" şi profesor de specialitate la Liceul Agroindustrial Tulcea. În vârstă de 66 de ani, este căsătorit şi are doi copii.

 

Citit 3487 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Octombrie 2013 17:10

11 comentarii

 • postat de Onofrei Sergiu Gabriel
  Duminică, 06 Octombrie 2013 23:20
  92.82.181.***
  Bai Fresnescule în p i z d a ma-tii cât de cretini poți sa fii sa dorești unei comunități... cutremur de 8 grade??? Bai javra ordinară rezultat al impreunarii bețivului cu o scroafa vagaboanda, sper sa mori tu și tot neamul tău imputitule.
  0
  0
  Raportează
 • postat de @frasinel
  Vineri, 04 Octombrie 2013 13:50
  178.23.65.***
  Ionel nu este prost precum vrea sa para, ci reuseste sa agite spiritele in Galati. Cel mai bine este sa nu il mai bagam in seama. Ce face, este doar pentru amuzamentul lui, iar noi punem botul la prostiile lui. Blocati ip-ul.
  1
  1
  Raportează
 • postat de cris
  Vineri, 04 Octombrie 2013 09:58
  5.13.221.***
  ionel , ce sfaturi sa-ti dam , nu vezi , esti irecuperabil
  1
  0
  Raportează
 • postat de ela
  Joi, 03 Octombrie 2013 22:09
  89.136.1.***
  @Fresnescu
  Lasa-ne nene in durerea noastra. Citeste presa din Braila, ce te tot bagi in seama ? Voi n-aveti ziare ? Tu le stii pe toate, tu cunosti Galatiul, Tulcea, Constanta, tot. Nu tine nimeni seama de ceea ce spui. Vezi-ti de treaba. Uita-te la "paiul din ochiul tau":
  0
  2
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Joi, 03 Octombrie 2013 18:11
  89.136.4.***
  Imi cer scuze galatenilor pt, jigniri! Nu mi-am luat pastilele si nu ma pot controla! Dati-mi voi un sfat, va rog, ce pastile sa mai iau!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Incoruptibilul
  Joi, 03 Octombrie 2013 17:19
  5.13.164.***
  Asa IONELE DRAGA ,sa dee Domnul un cutremur asa de mare sa moara toti galatenii,ca sa poti tu sa le sugi scula,BOULE. Asa bou nu s-a mai vazut pe fata Pamantului.Cum sa moara galatenii ?.De ce/.Asa sa fie ,te ingrasa cu ceva?.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Joi, 03 Octombrie 2013 15:12
  79.117.189.***
  Galatiul va muri fara Braila. Voi lansa la Braila cruciada impotriva unirii Brailei cu Galatiul. Am vorbit cu cei din Constanta si sunt de acord cu mine. Galatiul sa se alinieze judetelor moldovene. Afara din judetul Braila ,domnilor moldoveni din galati .Ne-am saturat de voi. Sa dea domnul de un cutremur de vreo 8 grade pe scara Richeter ,si sa se rezolve situatia cum a fost in al doilea razboi mondial.
  5
  1
  Raportează
 • postat de ady
  Joi, 03 Octombrie 2013 13:03
  213.233.85.***
  SI declarat incompatibil de ANI deoarece nu isi poate justifica averea
  1
  1
  Raportează
 • postat de Zap
  Joi, 03 Octombrie 2013 12:56
  89.136.1.***
  La ce bun ca VL inregistreaza IPurile daca nu le mai si blocheaza la troli fara creier.
  Fresnescule du-te tata si te interneaza ca faci spume pe aici cu Niu Braila ta. Deja ma exasperezi pe mine si pana acuma te-am lasat dreaq sa iti faci numarul dar devii enervant, sincer.
  1
  8
  Raportează
 • postat de Gelu
  Joi, 03 Octombrie 2013 12:16
  86.127.211.***
  Fresnescu-le, esti dus tare cu sorcova nene!
  Eu nu ştiu de ce nu ţi-ai blocat ăştia contul cu IP-ul tău şi să-ţi facă recomandare pentru Socola..
  Galaţiul, Brăila şi Tulcea se vor uni în curând, prin puterea maselor, în ciuda eforturilor tale! Sper să nu faci atac de cord!
  1
  7
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Joi, 03 Octombrie 2013 11:45
  79.117.189.***
  Daca judetul Braila se va alipi reg. Dobrogea ,fiti convins ca metropola NEW BRAILA va include si orasul Macin.Va multumesc pentru luciditatea afisata. Tot respectul si toata intelegerea fata de d-nul primar al Tulcei ,d-l Constatin Hogea.Deoarece am fost prin Tulcea inca din anul 1957,va dati seama ca cunosc foarte bine localitatea si locuitorii ei. D-le primar ,ceeace nu stiu galatenii este ca: ONOAREA NU SE CUMPARA , CI SE CASTIGA . ONOAREA ODATA PIERDUTA, RAMAI O PANARAMA. Multa sanatate d-voastra si tuturor tulcenilor.
  8
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.