Vom trece Dunărea şi altfel decât cu Bacul?

Vom trece Dunărea şi altfel decât cu Bacul?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Să recunoaştem - podul peste Dunăre, convertit mai nou în tunel, care cică ar fi mai ieftin, a devenit un soi de legendă urbană. Fără Bac, Dunărea nu se poate trece şi, din păcate, nici vapoarele care făceau, pe vremuri, curse Galaţi – Brăila sau Galaţi – Tulcea – Sulina, nu mai există. I-am întrebat pe gălăţeni dacă mai cred că vor putea traversa fluviul pe alte căi decât cu Bacul. Iată ce ne-au răspuns:
Maria Antonescu, consultant vânzări: „Printr-un tunel, nu cred, dar pe un pod s-ar putea să trecem Dunărea. Podul ni se promite de prin anii '90, de după Revoluţie. În ritmul în care merg toate lucrurile, nu cred că se va face, sunt sceptică. De 20 de ani suntem din ce în ce mai dezamăgiţi, indiferent cine ajunge la putere. Toţi, când ajung acolo uită ce-au promis”.
Octavian: „Nu, nu cred că vom trece vreodată Dunărea pe pod. N-o să se facă pentru că nu sunt bani. Tunel pe sub Dunăre? SF!”.
Jana Vainer, pensionară: „Noi aşa sperăm, să se facă podul. Şi ne-am dori să se reia cursele care se făceau înainte cu vapoarele până la Tulcea. Erau vapoare care plecau la 9,00 şi mergeau până la Sulina, cu escală la Tulcea între 12,00 şi 12,30. Existau nave rapide care plecau la 9,10 şi ajungeau într-o oră jumătate la Tulcea. Într-o zi pleca Galaţi – Tulcea – Sulina, a doua zi se întorcea şi pleca alta. Am mers de foarte multe ori cu ele, pentru că eu am stat la Tulcea, şi în 1954 am venit în Galaţi. Erau nave foarte frumoase. Erau şi nave care mergeau de la Galaţi la Brăila, plecau dimineaţa, la 6,00 şi se întorceau, seara, la 19,00. Te duceau vizitai Brăila, veneai înapoi. Acum e mult mai dificil pentru că trebuie să traversezi cu Bac-ul, iar pentru oamenii în vârstă e mai greu. Ar fi tare bine dacă s-ar relua măcar o cursă!”.
Maria, pensionară: „Cred că ţara noastră merge „ca pe roate”… Ce pod când banii îi bagă la portofelele lor?”.

Citit 5980 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Octombrie 2013 17:26

16 comentarii

 • postat de mioara
  Vineri, 04 Octombrie 2013 20:42
  79.118.54.***
  Parerea mea e sa aflam pe unde o fi ingopat Apolodor din Damasc, sa-l clonam si sa-l platim sa ne faca podul in 2 ani, ca pe vremea romanilor...desi, mai nou, citeam pe undeva ca de fapt podul ar fi fost construit de daci cu mult inainte. Renuntam la idee, ne aliem braileni cu galateni sau galateni cu braileni, fiecare dupa cum crede de cuviinta, ne ingropam adanc de tot orgoliile si importam un primar din Budapesta macar pana ne face un pod. Ei au vreo 10...ar mai fi si varianta teleportarii, da' mai dureaza pana se pune la punct tehnologia.
  1
  3
  Raportează
 • postat de kostas
  Joi, 03 Octombrie 2013 18:42
  92.80.178.***
  Orgoliul este o boala grea care se-nrudeste cu prostia si daca ar durea numai tipete si vaiete s-ar auzii la mai tot pasul.Noi galatenii spunem ca avem o stea in frunte brailenii spun ca sant mai cu mot iar tulcenii sunt si ei pe langa
  De parca n-am fi cu totii Romani ne mancam ca lupii in haita de parca daca se face ceva in comun n-ar fi im folosul nostru al tuturor si parca am mosteni sau am lua ceva cu noi pe lumea cealalta.
  Ca se vrea pod peste Dunare vrem cu totii sa fie facut pana si cei din Oltenia sau Transilvania vor acest lucru numai cand se aduce vorba de bani si de munca parca le spala mintile celor care administreaza judetele si chiar guvernele.
  Sunt mai mult ca sigur ca daca ar conduce unul dintre simplii cetateni ale acestor judete destinele locurilo acest pod s-ar fi facut de mult iar bacurile erau legenda.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Alecu
  Joi, 03 Octombrie 2013 18:12
  5.13.192.***
  Eu consider ca cea mai in masura sa faca podul este ,Nadia Comaneci!
  0
  11
  Raportează
 • postat de Sorin
  Joi, 03 Octombrie 2013 15:30
  81.12.150.***
  Un pod sau un tunel peste Dunare ar mai dinamiza un pic aceasta zona care dupa parerea mea in cativa ani va fi o noua vale a Jiului. Am rugamintea sa va ganditi ce ar insemna un culoar Nord-Sud prin zona aceasta. Stiu ca se vorbeste de mult timp, stiu ca sunt promisiuni desarte dar hai sa-i obligam pe mai mari sa faca ceva. Nu conteaza cine scrie, nu are importanta cine o sa faca investitia, nu ma intereseaza cat o sa coste ci doar imi doresc sa fie facuta .
  3
  6
  Raportează
 • postat de Iarta-ne frate Fresnescule
  Joi, 03 Octombrie 2013 15:23
  79.116.100.***
  Si eu sunt de acord cu d-l Fresnescu, ba mai mult, il vreau PRESEDINTE. Caci el ne-a amintit de gloria strabuna a pamantului brailean pt. care au varsat sange stramosii, in luptele de la Chitcani si Vadeni, in bataliile de la Ianca unde Mackensen insusi a fost oprit. Sa nu uitam de Posada, Calugareni sau Rovine, tot din Braila, de Stefan, Mircea si chiar Decebal care, istoria ne graieste, tot braileni erau si ei. Nu degeaba ne spune d-l Fresnescu ca orasul sau e ,,Maica Sfanta a Tarii Romanesti. Maaaareeeee adevar graisi d-le.
  Daca stau si ma gandesc mai bine si mai bine, acest adevarat patriot al Brailei e cu adevarat disperat de cate le-am facut noi, galatenii brailenilor in decursul sutelor de ani. Ca atare pios omagiu pt victimile acestui sangeros conflict si scuzele noastre , ale galatenilor pt aceste persecutii de ale caror efecte sufera fff.tare prietenul nostru Fresnescu Ionel.
  Dupa cum vedem, orice subiect scris de ziaristi cade in derizoriu atunci cand apare si interventia braileanului. Caci personalitatea domniei sale e coplesitoare.
  1
  9
  Raportează
 • postat de Felix
  Joi, 03 Octombrie 2013 15:05
  92.82.181.***
  D/le Fresnescu Ionel.Esti un brailean fanatic si plin de ura fata de galateni.Eu stiu si de unde ti se trage frustrarea.Pe vremea regiunii Galati circula in Braila zvonul ca la Galati s/a asfaltat si Badalanul cu banii care ar fi trebuit sa ajunga vezi doamne la Braila.In afara de faptul ca esti brailean si citesti ziarul galatenilor ce argumente sociale istorice culturale aduci cand sustii ca Braila are ceva un mot mai mare.In intreaga istorie a acestei tari , si asa va fi si de acum inainte Braila nu a fost si nu va fi inaintea Galatiului.Mai studiaza si dupa aceia emite comentarii pe care le crezi savante.Podul sau tunelul nu se va face pentru ca ca nu se justifica economic numai pentru doua orase ..Despre metropola eu zic ca nu o sa apuci nici tu nici eu sa vedem acest proiect politic de propaganda electorala realizat.Asa ca nu te mai chinui sa scrii tot ce iti trece prin minte ca oricum este degeaba.
  0
  5
  Raportează
 • postat de dana
  Joi, 03 Octombrie 2013 13:14
  5.144.186.***
  Sint de acord cu Dl FRenescu !!
  5
  0
  Raportează
 • postat de living
  Joi, 03 Octombrie 2013 13:03
  5.13.203.***
  Iar a facut un coment dementul asta de fresnescu ,fratilor hai sa punem mina de la mina sa-i luam pastilele pentru ca din informatiile mele(de la nevastasa) el a intrerupt tratamentul.Acesta e un apel disperat.multumesc
  0
  5
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Joi, 03 Octombrie 2013 12:53
  79.117.189.***
  Nu d-le cetatean , este pamantul sfant al Brailei si al brailenilor ,care in decursul timpurilor ei au varsat sange pentru el. Daca voi galateni vreti sa construiti,de ce nu o faceti in nordul municipiului Galati si ne lasati pe noi in pace cu investitiile voastre. Eu cred ca noi brailenii suntem un popor muncitor. Sa ne lasati in pace cu grija voastra fata de braileni.D-le cetatean,cand primesti un musafir in casa ii dai sai nevasta sa se distreze , sau ii impui regulile casei in comportament. D-le cetatean ,noi saraci braileni iubim orasul Braila ca pe cea de-a doua mama. Braila,nu a tradat , nu tradeaza si nu va trada in veci vecilor pe orice brailean nascut la sanul ei. Braila este si va ramane pe vecie pentru adevaratii braileni , Maica sfanta a Tarii Romanesti.
  5
  1
  Raportează
 • postat de cetatean
  Joi, 03 Octombrie 2013 12:10
  5.13.131.***
  eu nu inteleg acest orgoliu al brailenilor vor sa aiba orasul pana la Siret..sa fie. ..problema e ca nu au bani sa investeasca singuri in toata zona e vorba de miliarde de euro..nu e mai bine sa bage bani si Galatiul sa se dezvolte zona cat mai repede?..pentru asta terenul trebuie trecut in proprietatea orasului altfel nu se poate....brailenii prefera sa moara de foame si sa viseze la BigBraila
  1
  8
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Joi, 03 Octombrie 2013 11:28
  79.117.189.***
  D-nule PERSEUS ,apreciez parerea personala a domniilor voastre,dar sa nu uitati ca toata aceasta metropola se va dezvolta pe teritoriul Brailei. Braila din respect fata de Galati si galateni ,a propus ca numele metropolei sa fie BRAIGAL . Daca municipiul Galati si galateni vor vota alta configuratie metropolitana fara Braila, va fi dorinta si expresia galatenilor,in fata careia brailenii nu se vor opune. De pe acum va dorim fericire si numai bucurii. Vedeti ca si Tulcea nu va mai vrea ca sefi la APDM , vedeti cheul distrus si cum dati din coate cand tulceni v-au anuntat. De aici in colo ,Braila deja sa unit cu Chiscaniul si urmeaza Vadeniul,Cazasu si poate Macinul. Marinareste d-nule PERSEUS la plecarea intr-un voiaj se face urarea : vant bun din pupa( mai popular,sa te sufle vantu-n fund). In rest toate cele bune si multa sanatate.
  6
  1
  Raportează
 • postat de PERSEUS
  Joi, 03 Octombrie 2013 10:38
  5.13.235.***
  Fresnescu Ionel: NICIODATA NU VA FI BRAIGAL...sa-ti intre bine in cap...daca ar fi o cumuniune (desi sper ca nu)se va numi Dunarea de jos sau simplu GALATI...revarsati ineptiile pe "obiectiv vocea brailei" data viitoare....
  0
  7
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Joi, 03 Octombrie 2013 09:55
  79.117.189.***
  Tine-ti minte ,in momentul in care Acelor Mital se va inchide ,portul mineralier Galati de pe teritoriul judetului Braila ,va reveni de la sine Brailei. Acest port mineralier va fi o relicva moarta a comunismului desantat. Ca sa poata fi pus in functiune acest port ,va fi necesara o cale ferata care sa plece de la portul de cherestea Braila pana la portul mineralier ,pe malul Dunarii ,cca 10 Km. Practic ,de la Km.165 - Km.155. Oameni buni,ce castiga galateanul si ce pierde braileanul ,daca intre Braila si Galati se va face podul peste Dunare,aeroportul, super-bulevardul Unirii( drumul expres Braila-Galati),10. parcuri industriale unde toti brailenii si galatenii,sa se intoarca acasa sa munceasca ,si parintii lor sa se bucure de venirea copiilor acasa, de un stadion olimpic de 50.000. de locuri ,de o sala de sport de 15.000. de locuri, de un parc de relacsare de 1.000. de Ha, de un campus universitar pe 1.000. de Ha.,dge un transport interurban metropolitan cu metrou de suprafata , de o metropola numita BRAIGAL !!!!!!!.Galateni ,faceti presiune la autoritatile locale si haideti sa realizam metropola B R A I G A L , care sigur va rivaliza cu Bucurestiul. Galateni , de ce nu ar fi in clusa in judetul Braila zona ( suprafata) municipiului Galati , si asta basta. Galateni,nu mai stati ca pierdeti timpul. Braileni va asteapta la Braila cu teren cu tot sa va alipiti ei. Traiasca noua metropola ,rivala de temut a Constantei ,BRAIGAL. Astept raspunsurile galatenilor.
  8
  3
  Raportează
 • postat de Felix
  Joi, 03 Octombrie 2013 09:42
  92.82.181.***
  Tot reincalziei aceasta ciorba rasuflata cu podul sau mai nou cu tunelul.Oare chiar actualii ziaristi si conducerea V.L.nu au alte subiecte de inserat in paginile ziarului care nu se ridica decat la nivelul orasului pe care il critica mereu cu sau fara inflente politice evidente.Despre pod ce sa va spun consultati niste specialisti in domeniu si nu niste politicieni care habar nu au despre un studiu tehnico/economic si mai ales despre ce trafic se poate vorbi avind in vedere ca Moldova noastra ar prefera sa mearga direct pina la autostrada Bucuresti/Constanta.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Cristi
  Joi, 03 Octombrie 2013 09:16
  82.137.15.***
  Oare chiar nimeni nu-si da seama ca podul peste Dunare nu se face din cauza sforilor trase de catre Stefan Viorel? Atata vreme cat el va fi senator si va detine Navrom Bac SA e clar ca buna ziua ca nu se va face pod peste Dunare. Oameni ca el ar trebui sa fie jupuiati de vii si sa le fie confiscate averile colosale.
  1
  8
  Raportează
 • postat de Legionarul
  Joi, 03 Octombrie 2013 07:54
  5.13.219.***
  DA,vom trece Dunarea si altfel decat cu bacul! Inot cine stie sau pe gheata daca va fi ger mare... Parerea mea e ca ar trebui sa mai existe macar o firma de ferry-boat-uri la Galati ca sa faca concurenta actualului bac detinut de senatorul PSD Stefan Viorel. Oricum cat judetul va fi rosu,si e rosu de 24 de ani, nu se va face nimic ca doar nu le-or strica socotelile pesedeilor.Si apropos,exista societati care detin chiar vapoare cu zbaturi,dar,ca si in cazul CFR-ului exista firme de partid interesate sa faca transport rutier si sa adune ei toti banii decat sa traiasca si altii. Cum Delta Dunarii a devenit suprapopulata de vile de lux transformate in pensiuni pentru pescarii amatori, s-ar putea construi o parcare pazita in care cei din colturile indepartate ale tarii sa-si lase autoturismele aici si sa plece in croaziera in Delta Dunarii. Idei de a transforma Galatiul in oras turistic sunt multe dar lovesc in interesele meschine ale parvenitilor politici.
  1
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.