Pe urmele rău-platnicilor la întreţinere/ Blocul datornicilor e plin de chiriaşi ai CJ Galaţi

Pe urmele rău-platnicilor la întreţinere/ Blocul datornicilor e plin de chiriaşi ai CJ Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Blocul B4 din zona pieţei centrale este plin de rău-platnici, care au acumulat datorii foarte mari la utilităţi * Toţi datornicii sunt chiariaşi în apartamentele Consiliului Judeţului Galaţi şi fie lucrează în instituţii publice, fie sunt revoluţionari


Angajaţi ai unor instituţii publice sau revoluţionari, câţiva dintre locatarii blocului B4, scara I, de pe strada Nicolae Alexandrescu, au acumulat datorii imense la întreţinere şi riscă să-şi lase vecinii bun-platnici, printre care şi pe vicepreşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Cornel Hamza, în frig.

Jumătate din datoria unei asociaţii

Când am ajuns la biroul administratoarei Asociaţiei de proprietari nr. 119 bis, Paraschiva Gheorghe, am dat nas în nas cu reprezentanta SC Apaterm, care venise pentru a ridica încasările făcute în contul datoriilor acumulate. N-a prea avut ce ridica! Mesajul salariatei Apaterm a fost acelaşi pe care instituţia, dar şi Primăria municipiului Galaţi, îl tot transmit: rău-platnicii riscă să rămână în frig în această iarnă.
„Datoria asociaţiei către Apaterm se ridică la 130.000 de lei, dar cu penalităţi se ajunge la 200.000 de lei. Jumătate din datoriile asociaţiei provin de la o scară - scara 1 din blocul B4 – unde sunt doar doi proprietari, restul sunt chiriaşi ai Consiliului Judeţului. Sunt 19 apartamente pe acea scară, dar numai restanţa este 67.037 de lei, la nivelul lunii septembrie, şi cu luna în curs 69.000 de lei în total. Nu doar cei doi proprietari sunt singurii care plătesc întreţinerea, mai sunt şi din chiriaşi care îşi respectă obligaţiile, dar ceilalţi au datorii mari”, ne-a declarat administratoarea asociaţiei.

Topul restanţelor

„Am moştenit o datorie mare la apartamentul unde a locuit un revoluţionar, Paul Caşu, pe care în 2007 Consiliul Judeţului l-a evacuat în cele din urmă. Şi Primăria, ştiind datoriile lui, pentru că noi i-am făcut adrese peste adrese, i-a acordat un apartament cu cinci camere, prin Ţiglina III. Şi am înţeles că şi acolo a umplut asociaţia de datorii. Avem hotărâre judecătorească obţinută pentru o parte din datoriile lui, pe care am cesionat-o către Apaterm, şi ar fi trebuit să ni se scadă din datorie, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În aceeaşi scară, mai avem un revoluţionar, domnul Manofu, care are 10.335 întreţinere şi 10.403 penalizări, deci peste 200 de milioane de lei vechi. Avem şi salariaţi ai Teatrului Dramatic cu o datorie de 16.606 de lei la întreţinere şi 22.480 penalizări. O restanţă de 11.990 la întreţinere şi 14.369 penalizări are şi o doamnă care este salariată la Cadastru”, ne-a oferit câteva exemple administratora.

Fără chiriaş, datoriile curg

Marele paradox îl constituie un apartament care zace gol de trei ani, dar pentru care curg într-o veselie datorii. Unul dintre foştii chiriaşi a lăsat „moştenire” un debit mic, care acum a ajuns la 8.602 la întreţinere şi 8.948 la penalizări CJ. „Nu a plătit nimeni întreţinerea, am acţionat în instanţă. CJ ştie de situaţia asta, pentru că am făcut adrese, tabele, au cerut şi ei, le-am trimis şi noi. Chiar a cerut locatarilor să vină la administraţii să ia adeverinţe cu situaţia datoriilor, dar nu s-a luat nicio măsură, nimic nu s-a mişcat din cei care au datorii! Eu mă gândeam că poate îi scoate afară dacă tot nu plătesc. «O să plătim, ce-i aşa mare problemă!»”, mi-au spus unii dintre ei foarte nemulţumiţi. Nu înţeleg de ce CJ nu a luat măsuri imediat! Toţi datornicii au fost acţionaţi în instanţă. Până la urmă, cel care va trebui să plătească va fi CJ, după care să caute chiriaşul să-şi recupereze datoria. Problema cea mare este că, dacă nu se adună o anumită sumă, n-o să avem căldură, dar aşa ceva nu e normal, ce vină au cei care au plătit?”, ne-a declarat cu îngrijorare dna Paraschiva Gheorghe.

„În niciun caz nu vom plăti noi datoriile!”

Dacă CJ ar fi obligat să plătească în locul chiriaşilor, nu ar putea s-o facă decât din bani publici. Vicepreşedintele Consiliului Judeţului, Cornel Hamza, este locatar al acelui bloc, având închiriată o locuinţă de serviciu, dar nu face parte din categoria datornicilor. Hamza a aflat de la noi, cu surprindere, că din cauza datoriilor la întreţinere ar putea să nu primească agent termic de la Apaterm, în această iarnă. Vicepreşedintele CJ ne-a declarat că în niciun caz instituţia pe care o reprezintă nu va plăti sumele şi penalităţile acumulate la întreţinere de chiriaşi. „Vom insista la chiriaşi să plătească sumele restante şi tot ceea ce au de plătit! Nu ne ajung banii din buget pentru investiţii sau pentru a ajuta comunele sinistrate, de unde să mai dăm bani şi pentru datorii la întreţinere?”, ne-a declarat Cornel Hamza.

Ce spune Primăria

„Din păcate, trenarea vreme de foarte multe mandate a acestei situaţii a dus la un asemenea nivel al datoriilor, indiferent cine este proprietar pe apartamente. Suntem siguri că CJ va lua măsurile de rigoare pentru a veni la zi cu plăţile. Din păcate, oricât ar fi de mare datoria la această scară, ea reprezintă doar 0,008 la sută din valoarea facturii neplătite de gălăţeni în ultimii cinci ani”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

 

Citit 5148 ori Ultima modificare Vineri, 25 Octombrie 2013 11:14

13 comentarii

 • postat de wau bizz
  Sâmbătă, 26 Octombrie 2013 08:26
  5.13.194.***
  Il lasati pe dl cornel hamza in frig , mai oameni buni , daca raceste cine se mai ocupa de noi toti, ca noi fara acest rah... nu putem trai , parol ! Puneti-i un mc de lemne in mijlocul casei si dati foc , sa se incalzeasca , saracul.
  0
  2
  Raportează
 • postat de LOCATAR CINSTIT FARA DATORII LA INTRETINERE !
  Vineri, 25 Octombrie 2013 23:33
  109.98.108.***
  Zdrente tiganesti cu datorii ce depasesc 18000 Ron se gasesc si in As. de prop. 513; Bl. K 13, sc. I Ap. 21; Fam. DRAGOI VASILE SI MARCEL ! Contrar legilor bunei cuvinte, Presedintele Mircea Traian si adm. Dumbrava Adina au disjuns cheltuielile de intretinere in doua "apartamente" fictive : 21a si 21b (inexistente) pt. a masca "marimea" restantei (datoriei) la intretinere !!!
  P.S. Apartamentul este al Primariei iar locatarul de drept, o fosta angajata la Spatii Verzi: Pacoi Cornelia,a decedat de mult. Actualii chiriasi nu lucreaza in Primarie sau adm. locala si fac "afaceri" cu flori si tigari moldovenesti;
  Petrecerile se tin lant, sunt "abonatii Sect. 3 de Politie si agreseaza permanent colocatarii civilizati ai blocului, "beneficiind" de protectia tuturor : politie, presedinte, administrator !
  0
  5
  Raportează
 • postat de DANIELA
  Vineri, 25 Octombrie 2013 23:30
  88.1.170.***
  HAMAS / IN SPANIOLA, INSEAMNA NICIODATA .... ASA CA ..... CINE PLATESTE TOATE DATORIILE...
  0
  4
  Raportează
 • postat de pentru @ CONDREA NARCISA
  Vineri, 25 Octombrie 2013 18:36
  89.137.225.***
  Iti place sa traiesti la bloc, la oras , sa folosesti toate utilitatile ( apa la robinet, apa calda..etc) , dar cand e vorba sa platesti... invoci o mie de motive !
  Nu te opreste nimeni sa te muti la tara , SAU INTR-O PESTERA, si sa traiesti asa cum iti place !!!
  0
  6
  Raportează
 • postat de hamas
  Vineri, 25 Octombrie 2013 18:24
  79.116.106.***
  dupa reactia celui sau celei care a postat "hamas" se vede clar faptul ca face parte dintre cei care au furat din banii proprietarilor. Numai o persoana care se simte vinovata si care nu are curajul de a-si face public numele poate sa arunce cu noroi....

  Tare as dori sa-i vad pe acei care arata cu degetul la asa zisii datornici atunci cand vor afla ca administratorul respectiv are dosar penal si ca a FURAT si a deturnat fondurile asociatiei... tot asa or sa mai strige "bugetar nesimtit"
  0
  0
  Raportează
 • postat de hamas
  Vineri, 25 Octombrie 2013 12:25
  79.116.110.***
  pentru codrea narcisa, plateste-ti intai datoriile de peste 100.000 lei la intretinere si apoi dupa aceea sa ai tupeul sa vorbesti. Si nu mai sta internet bugetara nesimtita, pune mana la treaba
  1
  7
  Raportează
 • postat de piti
  Vineri, 25 Octombrie 2013 12:14
  86.34.187.***
  In acest bloc are apartament si d-na AGACHE MARIA care a subinchiriat pentru a-si achita datoriile la intretinere la blocul V unde locuieste impreuna cu familia. Si aici si acolo sunt restantieri la plata intretinerii, iar CJG doarme, ca doar d-l director Cristea este mana in mana cu Agache fac afaceri impreuna.
  Hal de functionari are CJG-ul dar conducerea nu vede.
  Iar d-l Hamza sa-si perfecteze contractul ca sta acolo ilegal. Rusine !!!!!
  0
  4
  Raportează
 • postat de TIRPITZ
  Vineri, 25 Octombrie 2013 11:19
  79.116.111.***
  Ce face APATERM, cauta banii si niciodata solutiile pentru a nu mai exista datorii in fiecare an? Multi si-au instalat centrale in apartamente cind cel mai bun lucru ar fi fost o centrala pe fiecare scara de bloc. Au disparut gigacalorimetrele si debitmetrele anul trecut din majoritatea cartierelor, bine inteles ca tot ei, incompetentii si hotii de la apaterm le-au facut sa dispara. Nici in ziua de azi nu le-au mai pus la loc, si asta s-a intimplat cu ajutorul administratorilor care sunt la fel de imbecili marea majoritate si la fel de hoti si de care nu mai poti scapa din cauza ca locatarii nu se implica in nici un fel dar vocifereaza pe la colturi, nu citesc o lege, nu se informeaza iar daca mai sunt cite unul sau doi care se zbat, ceilalti nu se alatura si-atunci cum sa se schimbe ceva? Sa-i cocoseze de datorii pe toti proprietarii pina nu or mai putea pentru ca nu fac absolut nimic, mai ales ca au niste drepturi pe care nici macar nu si le cunosc, asteapta sa le rezolve altii problemele lor. Cind ceri o explicatie la asociatia de proprietari, tu locatar care ii platesti pe angajatii asociatiei proprietarilor -administrator, cenzori, femei de serviciu, etc.- lasa intotdeauna o cerere scrisa, cere sa ti se dea un nr. de inregistrare si o copie la cerere iar raspunsul sa il primesti in scris din partea celor pe care, de altfel ii platesti lunar. Cind o asociatie de proprietari cum este 183 din Mazepa 2, care are vreo patru sute de apartamente, din care aprox. 1/2 sunt cu centrale termice, de ce sa platesti 8000 lei/lunar pentru salariile celor care nici macar nu-s in stare sa-ti apere interesele?? Un presedinte care nu cunoaste legile, un comitet executiv inexistent, un administrator nervos care iti cere bani ca s-a reparat o teava la subsol fara sa-ti prezinte un deviz al lucrarii, trei femei de serviciu care au salariu de 830 lei/luna si nu fac curatenie pe scara, doi cenzori platiti cu 850 lei/luna? Apropos de Asoc. 183 care, la insistentele unui proprietar ce a facut cel putin trei sesizari la primarie, in final a fost organizata o adunare generala, cam dupa vreo 15 ani, la care trebuia sa participe 50%+1 dintre proprietari, altfel adunarea se amina. Nici pe departe nu s-a intrunit acest nr. dar nici alta adunare g-rala nu s-a mai organizata, de ce, pentru ca asa a considerat acel "capabil" de presedinte. In privinta serviciilor APATERM-ului catre populatie, ce ar mai fi de spus decit ca sunt sub orice critica, cind ei de peste 20 ani tipa dupa rau-platnici si schimba directorii, cam asta fac, costurile sunt foarte mari la caldura pe care nu o avem in apartamente dar o platim iar vreo alta firma concurenta nu este asa cum ar trebuie sa existe intr-un stat civilizat, APATERM-ul detine monopolul.
  0
  8
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Vineri, 25 Octombrie 2013 11:15
  89.136.235.***
  @pixi aveti o problema de intelegere: in cazul de fata daca locatarul caruia i s-au calculat penalitati de intarziere pana la nivelul datoriei (asa cum corect precizati!) vine si plateste din datoria de baza cel putin 1 leu atunci este evident ca suma ramasa din penalitate (neachitata de locatar) depaseste cu un leu valoarea datoriei - situatie corecta, de altfel. Luna in curs la care face referire articolul nu este luna calendaristica ci luna aflata in termenul de plata (septembrie in cazul acesta).
  Pentru restul afirmatiilor ar trebui sa aveti dovezi, altfel nu sunt decat niste afirmatii imprumutate din tot felul de comentarii ale unora sau altora care au avut un interes in problema. Presupun ca nu v-a oprit nimeni sa va informati corect.
  In rest, as putea sa cred ca sunteti unul dintre datornicii mari, remarcati in aceste zile, din cauza caruia vecinii nu au apa calda si nu vor avea nici caldura si atunci pot sa va inteleg supararea pe societatea care v-a trimis la usa casierul ca sa va ceara banii.
  Stiti cum spune romanul "cand ii dai, ii fata vaca - cand ii ceri ii moare vitelul" !
  0
  0
  Raportează
 • postat de vio
  Vineri, 25 Octombrie 2013 09:59
  86.127.209.***
  Si cand te gandesti un om politic al Galatiului a indemnat oamenii in campaniile electorale sa nu plateasca datoriile la Apaterm. Oare despre cine este vorba ?
  Pana cand cei care nu platesc nu se vor trezi cu apartamentul vandut nu se va intampla nimic.
  Macar bine ca s-a identificat corect problema incalzirii orasului, maxim 8% din locuitorii apartamentelor din Galati au acumulat datorii de peste 90% din totalul datoriilor asociatiilor catre Apaterm.
  0
  7
  Raportează
 • postat de CONDREA NARCISA
  Vineri, 25 Octombrie 2013 09:51
  193.231.148.***
  Intamplator cunosc foarte bine situatia din Asociatia 119 bis de unde face parte blocul B4. Toate asociatia are o problema foarte mare datorita costurilor supraevaluate si multor erori de calcul din partea managementului administrativ.
  Constatarea mea cea mai mare a fost ca nu APATERM-ul este cel care ne fura ci administratorii si implicit Presedintii de asociatii si membrii in Comitetul executiv care habar nu au ce trebuie facut. Dun pacate nu autoritatile publice trebuie sa ia masuri ci proprietarii care disciplinati luna de luna platesc cu consecventa niste salarii enorme unor persoane care sa-i fure. (A se vedea si situatia de la Asociatia 119).
  Totodata este si raspunderea celor care detin titlul de proprietate pentru B4 (Consiliul Judetean) si A4 Primaria Municpiului Galati care nu au luat atitudinea si sa urmareasca activitatea. In plus blocuri cu CHIRIASI nu au ce cauta intr-o asociatie de proprietari.
  7
  7
  Raportează
 • postat de pixi
  Vineri, 25 Octombrie 2013 09:33
  89.136.235.***
  Articolul acesta este ori prost ori rau intentionat ! Autorul poate fi la fel ...
  Cum poti sa pui in balanta datoriilor sumele lunii in curs (care inca nu s-a incheiat, serviciile nu au fost prestate, nu s-au emis facturi, etc ???)
  Pe de alta parte, conform legii in vigoare, penalitatile NU POT DEPASI valoarea de baza (pentru care sunt calculate) ... dar cine se mai impiedica de o lege, cand e vorba de bani ? ... Si "tonomatele" de serviciu de la "gazeta" trebuie sa "combata" cu manie proletara !
  De asemenea, o parte din sumele "datorate" de rau platnici sunt BANI FURATI de Apaterm / autoritatile statului, prin "umflarea" facturilor, astfel incat sa le "iasa" socotelile ...

  Din pacate, cei care ar trebui sa faca ordine se complac in hotie. Pai daca vrei ordine si oameni corecti care sa-si plateasca datoriile, ar trebui un pic de munca din partea autoritatilor, dar nu-i mai bine sa stai degeaba si sa furi din banii oamenilor / locatarilor ?
  5
  4
  Raportează
 • postat de casu p
  Vineri, 25 Octombrie 2013 09:08
  5.13.147.***
  Casu Paul, fost sofer pe strada Tecuci la sectia de macarale ,actualmente SOREX ,mare revolutionar ! A facut revolutie in fata televizorului ,ca cei mai multi dintre ,,marii revolutionari '',dar a stiut unde sa impinga bani ,dupa cum a declarat mai tarziu fostilor colegi de serviciu .Mare gainar, (nu crescator de gaini ! ) la vechiul loc de munca se ocupa cu mici faradelegi :furturi ,inselatorii ,etc .Marerea lui realizare a fost ,dupa cum se lauda , afacerea cu certificatul de revolutionar .Punand mana pe acest certificat , a beneficiat de noi posibilitati de a se face remarcat .(Dar nu pozitiv )
  1
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.