Scenarii sumbre la Consiliul Local: Riscăm să tremurăm de la 1 noiembrie

Scenarii sumbre la Consiliul Local: Riscăm să tremurăm de la 1 noiembrie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În loc de o strategie locală de alimentare cu energie electrică a oraşului, aleşii locali au dezbătut o strategie a frigului


Deşi a mai rămas doar o săptămână până la 1 noiembrie, când legal ar trebui să înceapă furnizarea energiei termice, nu există nici măcar o garanţie că acest lucru se va întâmpla. „Riscăm să rămânem fără apă caldă şi fără căldură într-o iarnă care se anunţă extrem de grea. Pare un scenariu de film horror, dar, credeţi-mă, este cum nu se poate mai aproape de realitate: Apaterm nu are cum să primească banii pe care ar trebui să-i plătească la CET, iar CET la Romgaz, şi acumulează datorie curentă. În insolvenţă fiind, înseamnă falimentul societăţii şi automat 800 de şomeri. Acest lucru atrage falimentul CET şi alţi 550 de şomeri. Executorul judecătoresc va vinde creanţele, iar cei care ştiu să recupereze banii vor scoate oamenii din case în plină iarnă, fără să ţină cont că au copii. Peste tot acest scenariu sumbru, imaginaţi-vă şi o situaţie în care cei bun-platnici se învrăjbesc împotriva celor care nu plătesc şi iese un soi de război civil”. Acesta a fost mesajul primarului Marius Stan la dezbaterea celui mai important proiect de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Local. Este vorba despre "Strategia locală de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi" pe care, la propunerea primarului, aleşii au acceptat să nu o voteze, ci să o amâne pentru noi discuţii cu elaboratorii. Pentru că, oricât de complexă şi de bună era strategia, nu făcea nici cât o ceapă degerată în faţa datoriilor mari acumulate pe lanţul consumatori – Apaterm – CET – Romgaz.

Debranşare imposibilă

Consilierul local PDL Mihai Alin a cerut în planul şedinţei ca Apaterm să elibereze avizele de debranşare pentru că oamenii vor să-şi pună centrale. Administratorul special al societăţii, Adriana Stratulat, a replicat însă că legea interzice debranşările în perioada de încălzire. În plus, s-ar dezechilibra instalaţiile în cazul unor noi debranşări. Cert este că anul acesta au fost eliberate 2.400 de avize, dar 70.000 de apartamente depind în continuare de agentul termic al Apaterm. Singura veste bună în tot acest scenariu sumbru a venit din partea city-managerului Aurel Vlaicu: o companie şi-a manifestat interesul de a construi o instalaţie de cogenerare echipată cu motoare de combustie internă şi propune o soluţie de încălzire pentru aproximativ 24.000 de apartamente, la o investiţie de minim 27 de milioane de euro. Dar nimeni nu investeşte fără a avea garantată plata serviciilor pe care le furnizează. De aceea, la finalul şedinţei, primarul a făcut apel către datornici să-şi plătească restanţele. Pentru că e foarte probabil ca, de la 1 noiembrie, să nu avem căldură!

Citit 2388 ori Ultima modificare Joi, 24 Octombrie 2013 20:19

10 comentarii

 • postat de CLI
  Sâmbătă, 26 Octombrie 2013 04:22
  5.13.140.***
  "Administratorul special al societăţii, Adriana Stratulat, a replicat însă că legea interzice debranşările în perioada de încălzire. În plus, s-ar dezechilibra instalaţiile în cazul unor noi debranşări " Am citat din articol . Parca la 1 noiembrie incepe perioada de incalzire ,pana atunci de ce nu aproba debransarile ?Nu stiu cata meserie stie doamna in cauza . Cateva intrebar ise impun totusi : daca cei care vor debransarea inchid caloriferele ,reteaua nu se dezechilibreaza ? Cate tronsoane de retea au fost echilibrate dupa debransarea celor peste 20000 de apartamente ? De ce trebuie aprobarea Apaterm ca sa -mi pot alege sistemul de incalzire ?De ce nu se adapteaza Apaterm(sau oricare alt furnizor) la situatia si vointa propietarilor ? Daca Apaterm nu va fi in stare sa dea caldura, cu dumneaei ce sa facem ?Reteaua se poate echilibra prin diafragme ,inchiderea partiala a robinetilor( majoritatea nu mai merg ,de ce ?) si chiar din pompe.O alta intrebare ,de data asta adresata administratiei locale : a facut cineva o statistica a cresterii valorii facturilor neachitate dupa aparitia Ordinului ANRSC 343/2010 ?Nu accept nici un fel de raspuns gen respectare proiect bloc , oranduirea care a gandit atunci totul la comun sper ca disparut , daca nu ,pacat de mortii nevinovati din dec '89 ,distrugerile din ultimii 23 de ani si chiar de impuscarea celor doi......
  0
  5
  Raportează
 • postat de justitiaru
  Vineri, 25 Octombrie 2013 22:58
  151.65.34.***
  : IESI AFARA,JAVRA ORDINARA !

  Si nu o spun doar eu Suntem multi cu gust puternic amarui
  1
  2
  Raportează
 • postat de Scriitor la ziar
  Vineri, 25 Octombrie 2013 22:40
  78.96.255.***
  Iar comentatori de duminica, ca si diversi conducatori auto neindemanatici pe site-ul vlg... S-o luam cu inceputul. Sunt din interior, stiu termoficare mai bine decat pe mine insumi. Mai stiu ca niciodata, de doi ani incoace, vlg nu a criticat actuala conducere Apaterm. Tendinta e oarecum de aparare. Oare de ce ? O fi de vina contractul de publicitate gras? Intreb si eu ca omul cinstit care vrea reglementarea situatiei din republicuta Galati. Sa trecem la Apaterm. Pe cand un articol despre cele 2 salarii, pe care si le dau Stratulat (administrator + director tehnic) si Langa (director economic + comercial), intotdeuna la timp. Uitand de bietii palmasi, care nu si-au mai primit salariile de cel putin o luna de zile. Unii dintre noi vor sa-si plateasca rata la banca, sa-si ia medicamentele necesare ca aerul si sa plateasca intretinerea, de care fac atata caz. Cum se poate realiza in conditiile in care oamenii intreprinderii nu sunt platiti. Cat credeti ca vor mai rezista si ei? Si Ciubotariu doarme. Domnule sindicalist de fatada, stiu, munciti din greu. Poate pentru propria persoana si a sotiei... Aici nu completez decat in cazul in care sunt atacat de diversi oameni fara pic de minte dar tocmiti sa faca asa ceva. Vorbim putin si despre situatia in care iarna asta nu va fi caldura? Vai ce-mi place subiectul asta. Ca sa faci bani trebuie si alte activitati colaterale celei de baza. Uitati-va la Ecosal. Asfalteaza! In loc sa stranga gunoiul din mizerabilul oras. Asa a propus cineva, in urma cu ceva ani, dar, nu s-a vrut. In programul de reorganizare a apaterm exista vreo activitate producatoare de bani, alta decat termoficarea si mila Consiliului Local? Niciuna! Si in conditiile in care termoficarea e moarta, sunt multe cauze, principala fiind neimplicarea autoritatilor locale, care, cand situatii viabile pe birou le-au respins si cand au avut numai bazaconii le-au aprobat imediat. Las datele certe pentru un viitor articol care va incerca sa spele din incompetenta actualei conduceri. Cat il priveste pe Marius Stan, cu totii cunoastem (votanti sau nevotanti) cum a ajuns el primar. Cu ajutor. Si vreau sa-l intreb ceva, ca cetatean, despre problema termoficarii. Sa zicem ca Apaterm moare in iarna asta. Si vine in fata CalorGal, condus de acest reguleaza vant, pe numele de alint, Ispas, vor fi exact aceleasi probleme. Relatia Calor (nou infiintata, societate comerciala, buget 0) - CET (care trebuie sa dea bani la Romgaz), va fi perfect similara. De unde se vor scoate banii de gaz? Sau e o alta Marie cu aceeasi palarie? Atat am avut de spus, acum.
  0
  7
  Raportează
 • postat de DC
  Vineri, 25 Octombrie 2013 20:16
  89.136.6.***
  Asta-i primarul care promitea in timpul campaniei electorale ca va creia locuri de munca, ca obictivui lui principal este ca nr somerilor sa scada? Pai de unde sa platesca galatenii daca nu au servici!!!!?
  1
  4
  Raportează
 • postat de un votant scarbit de toti
  Vineri, 25 Octombrie 2013 11:28
  5.13.217.***
  ALOOO......... PNL-ul vedeti ca vin iar alegerile si daca i-am votul acestui STAN i l-am dat ca nu am avut alta varianta nu ca este el bun ptr.a conduce destinele acestui oras,asa ca macar de asta poate nu vom tremura de frig in acesta iarna, asa ca mai lasa-ti festivalurile si alte gale care le tot anuntati ca astea nu ne tin de cald......!
  0
  9
  Raportează
 • postat de jiji
  Vineri, 25 Octombrie 2013 10:46
  91.208.234.***
  DA bine ca are primaria bani de bagat in festivaluri de comedie si in gale de box. Duceti-va acolo si radeti-va ca acolo sunt banii dvs.!!!
  2
  11
  Raportează
 • postat de julien
  Vineri, 25 Octombrie 2013 10:32
  79.116.102.***
  cei,care suntem buni platnici putem cere despagubiri primariei pentru degradarea apartamentului si eventuale imbolnaviri din cauza lipsei de caldura????????????
  0
  12
  Raportează
 • postat de anonim
  Vineri, 25 Octombrie 2013 10:17
  83.103.186.***
  Primarul nu cunoaste multe dintre problemele galatenilor: lipsa locurilor de munca, furaciunea provocata de mai marii partidelor politice la nivel local, fonduri mancate de firme fantoma care executa aceeasi lucrare de 5-6 ori fara a avea un rezultat, decat redeschiderea santierelor (vezi zona Elice care, cu concursul onorabilului fost vice-Primar Cristea, a inghitit banii ca o gaura neagra), str. Traian care arata ca dupa razboi, strada Basarabiei reconstruita practic de la 0, parcul CFR unde, in loc sa construim blocuri, lasam zona in paragina pe bani europeni, Faleza Dunarii care arata ca zona adiacenta ARCELORMITTAL, plina de maracini si altele, lipsa investitiilor straine s.a.m.d. Dupa ce le rezolvati pe acestea cu locurile de munca, stimate Dle. Primar, abia dupa aceea sa vorbim de plata intretinerii... stiti cate eforturi depun oamenii simpli sa nu ramana cu datorii de la o luna la alta? stiti cate sacrificii fac galatenii pentru a plati toate beizadelele PSD-iste si pe inaintasii lor cu sume exorbitante de bani? de unde Dle. Primar aceasta aroganta de a iesi in presa pentru a face apel datornicilor? Va credeam un om al tuturor, dar va ascundeti in spatele marilor ... cuvinte!!! pacat!!!
  1
  10
  Raportează
 • postat de Akbar
  Vineri, 25 Octombrie 2013 09:16
  5.13.141.***
  Primarul ne povestea "nuantat" ca veriga slaba e directorul Electrocentrale, acum se pare ca zaua rupta din lant, pe nume Apaterm, e chiar o societate comerciala aflata in ograda Primariei. Vara a fost lunga si calduroasa, cine sa stie ca urmeaza o iarna friguroasa. In sezonul estival, baietii au avut alte treburi de rezolvat si anume plantarea prin "concurs" a "specialistilor" (din campanie) in functii cheie. Zilele astea mai urmeaza unul sa-si "primeasca" fotoliul.
  Datorii cu carul + imposibilitatea montarii CT de apartament = Management performant !
  0
  14
  Raportează
 • postat de cir
  Vineri, 25 Octombrie 2013 08:11
  83.103.186.***
  Imaginati-va un scenariu in care bun platnicii merg la conducerea orasului si ii scot in suturi din birouri, ca au ajuns aceleasi carpe ca si inainte de 1989 !
  0
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.