Fără discriminare în transporturile europene

Fără discriminare în transporturile europene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Raportul eurodeputatei PSD Adriana Ţicău referitor la “Regulamentul privind condiţiile de acces la ocupaţia de transportator rutier” va intra în vigoare până la sfârşitul acestui an. Deocamdată a fost aprobat în unanimitate de Comisia de transport şi turism a Parlamentului European şi va fi votat în sesiunea plenară de la finele lunii  aprilie.

Fiind legislaţie europeană, el va fi respectat de către toate statele membre, fără a mai fi necesară transpunerea prevederilor lui în legile naţionale. Practic, Regulamentul Adrianei Ţicău vizează, la nivel european, aproximativ 800.000 de întreprinderi unde lucrează circa 4,5 milioane de angajaţi.

Condiţii clare

Adriana Ţicău a solicitat ca “statele membre să se asigure că, în trafic, controalele  rutiere se vor efectua fără discriminare bazată pe naţionalitate sau pe locul de rezidenţă al operatorului de transport rutier”.

Regulamentul păstrează din vechea directivă condiţiile prin care o companie poate să presteze servicii de transport rutier de marfă şi de persoane.

Condiţiile din regulament se referă la: buna reputaţie, capacitatea financiară care se referă la o scrisoare de garanţie bancară sau asigurare, inclusiv asigurarea de răspundere profesională, în valoare de 9000 de euro pentru primul vehicul şi de câte 5000 de euro pentru fiecare din următoarele vehicule, obligaţia de a avea un manager de transport ce face dovada competenţei profesionale. Aceasta poate fi obţinută de managerii de transport în urma unui examen susţinut în statul membru de rezidenţă sau în statul membru în care acesta îşi desfăşoară activitatea.

Persoanelor care fac dovada că în ultimii zece ani au condus în mod efectiv şi continuu activitatea unei întreprinderi de transport rutier le va fi recunoscută competenţa profesională şi nu vor fi obligate să dea examen.

Adriana Ţicău a subliniat obligaţia de a avea un sediu stabil, pentru a evita situaţiile în care întreprinderile sunt doar nişte căsuţe poştale. „În ceea ce priveşte capacitatea financiară, am solicitat să nu fie înăsprite condiţiile, astfel încât cei care doresc să poată avea acces la ocupaţia de transportator rutier”, a adăugat Adriana Ţicău.

Registre

Statele europene vor trebui până la 31 decembrie 2012 să implementeze şi interconecteze registrele electronice naţionale pentru evidenţa transportatorilor rutieri. Acestea vor avea o secţiune ce va conţine informaţii publice despre întreprinderile de transport rutier şi managerii acestora şi o secţiune confidenţială ce va conţine informaţii privind infracţiunile efectuate de transportatorii rutieri şi care duc la pierderea sau suspendarea licenţei de transport rutier.

„Regulamentul prevede o listă de infracţiuni foarte severe, care duc la pierderea autorizaţiei de acces la profesie, iar Comisia va veni cu o listă de infracţiuni severe care repetate duc la pierderea autorizaţiei”.  

„Practic se doreşte mai multă siguranţă pe şosele şi reguli comune ca să existe o competiţie corectă”, a conchis Adriana Ţicău.

Citit 891 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.