Bacalbaşa îl vrea plecat pe Strungă de la muzeu: „Am tolerat această conducere prea mult timp”
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Bacalbaşa îl vrea plecat pe Strungă de la muzeu: „Am tolerat această conducere prea mult timp”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tensiunile dintre social-democratul Nicolae Bacalbaşa şi liberalul Emil Strungă iau amploare * Managerul Complexului Muzeal s-a ales, deja, cu o sesizare penală şi mai multe atacuri deschise lansate asupra sa *  Surse neoficiale susţin că la originea conflictelor se află o serie de convingeri politice şi vestiţii câini comunitari


Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, a criticat, joi, de mai multe ori, în cadrul primei şedinţe a aleşilor judeţeni din acest an, conducerea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN). Chiar dacă nu a rostit numele managerului instituţiei, Emil Strungă, şeful forului legislativ judeţean s-a declarat nemulţumit de activitatea acestuia, invocând în acest sens o eroare cu privire la suma de bani necesară construirii noului gard al Grădinii Zoologice din Galaţi, conducerea CMSNG solicitând, iniţial, o sumă mult mai mică decât era necesară în realitate.

„Este o chestiune inadmisibilă din partea unui conducător de instituţie, care, la singura investiţie pe care o are, să fie incapabil să comunice cifra exactă. Dacă nu eraţi dumneavoastră (n.r. Lucean Mihalcea, director executiv al Direcţiei Economie şi Finanţe din cadrul CJ), şi mă închin în faţa efortului la care v-am supus prin faptul că am tolerat această conducere mult prea mult timp, nu puteam deschide la timp Grădina Zoo, din cauză că nu aveam gard, pentru că cifra pe care acum o corectăm este imensă. Iar eu, când îmi murea un bolnav, mă duceam la procuratură, nu ziceam că este eroare materială, cu seninătatea unui îngeraş”, a spus Bacalbaşa, înainte ca bugetul Consiliului Judeţului pentru anul 2014 să fie supus votului.

Criticile lui Bacalbaşa vin la ceva timp după ce în politică şi în administraţie au început să circule informaţii potrivit cărora relaţia dintre social-democratul de la CJ şi liberalul de la CMSNG este tot mai tensionată şi că preşedintele Consiliului Judeţului intenţionează să-l demită pe Strungă din funcţia de manager al Complexului Muzeal.

Sesizare penală împotriva managerului

Emil Strungă s-a ales şi cu o sesizare penală din partea Consiliului Judeţului, după ce Nicolae Bacalbaşa a dispus, în 2013, efectuarea unui audit la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, în urma căruia conducerea CMSNG a fost acuzată că a achiziţionat, anul trecut, o serie de bunuri fără ca acestea să fie aprobate „prin lista de investiţie pentru anul 2013 de către Consiliul Judeţului”, acuzată de o serie de erori în contabilitate, precum şi de faptul că „au fost angajate cheltuieli în suma de 351.256 de lei pentru exerciţiul bugetar 2014, al cărui buget nu a fost aprobat”, se arată în raportul de audit, făcându-se referire la contractul încheiat între CMSNG şi o societate, cu privire la furnizarea cărnii pentru carnivorele şi omnivorele de la Zoo.

Totodată, Consiliul Judeţului îi impută conducerii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii 21.798,10 lei, bani pe care instituţia i-a achitat către SC Hotel Mercur SRL, în urma unui contract de prestări servicii, în perioada 13-16.06.2013, în cadrul expoziţiei temporare „Flori la malul Dunării - ediţia a XVIII-a”. Consiliul Judeţului a dispus recuperarea sumei „de la persoanele cu atribuţii în domeniul în care s-a constatat iregularitatea”, potrivit raportului de audit.

Emil Strungă a refuzat să comenteze criticile lansate de către Nicolae Bacalbaşa, iar în ceea ce priveşte sesizarea penală şi acuzaţiile care îi sunt aduse, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii a precizat că a transmis deja un punct de vedere conducerii CJ şi că „este de competenţa instanţei să decidă în acest caz. Nu pot decât să mă apăr în faţa instanţei. Nu am fost informat oficial cu privire la o sesizare penală. Nu am primit nimic în acest sens”.

Ce spun voci din administraţie şi politică

Surse neoficiale susţin, în schimb, că tensiunile dintre Nicolae Bacalbaşa şi Emil Strungă au la bază o serie de conflicte cu privire la câinii comunitari, care sălăşluiesc în Grădina Botanică şi cea Zoologică, toleraţi şi protejaţi de către şeful CJ, dar şi legat de convingeri politice, întrucât Emil Strungă este unul dintre susţinătorii senatorului Paul Ichim, colegul său de partid, vechi adversar al şefului CJ.

Citit 4945 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2014 07:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.