Interviuri în oglindă: Duelul doctorilor Paul Ichim şi Aurel Nechita

Interviuri în oglindă: Duelul doctorilor Paul Ichim şi Aurel Nechita
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Mă voi bate, aşa cum am făcut-o şi până acum, pentru toate proiectele care pot aduce Galaţiul pe podiumul judeţelor ţării”, afirmă senatorul Paul Ichim


Tăios la vorbă şi tranşant în opinii, senatorul PNL Paul Ichim şi-a făcut un nume în Galaţi câştigându-şi respectul gălăţenilor datorită chirurgiei, profesia pe care o practică de atâţia ani cu succes. Politicianul candidează din nou pentru un mandat de senator pe Colegiul nr. 3 din municipiul Galaţi.

 - Domnule senator, care este cea mai importantă realizare pentru Galaţi din mandatului dumneavoastră?

- Dacă este să sintetizez, cred că cea mai mare realizare a fost înlăturarea de la putere a guvernelor Boc şi Ungureanu. Cred că am reuşit, în cei patru ani de mandat, să acţionez astfel încât să diminuez din ceea ce portocalii, alături de Traian Băsescu, au adus prin tăierea pensiilor şi a salariilor bugetarilor. Dacă vă amintiţi, pentru acest lucru am fost în iarnă în stradă! Pentru ca în România să se întâmple lucruri normale. Şi gălăţenii au ieşit în stradă atunci, tot pentru aceste lucruri! Cetăţenii au nevoie să fie ascultaţi şi să vadă că persoana care îi reprezintă îi tratează cu adevărat respect şi nu le întoarce spatele.

Pentru Galaţi am reuşit să fac mai mult decât am sperat, ţinând cont de „furia” cu care erau respinse toate iniţiativele celor din opoziţie de către guvernul Băsescu-Boc. Am înfiinţat, practic de la zero, secţia de chirurgie nr. 3, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf.Apostol Andrei”, am înfiinţat, în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, cu sprijinul conducerii şi al colegilor, primul centru de kinetoterapie dintr-o unitate de învăţământ, la standarde europene, deschizând atât accesul gălăţenilor către terapiile indispensabile vindecării, cât şi accesul studenţilor la o bază de formare practică de ultimă generaţie. De asemenea, am venit în sprijinul comunităţii, demarând, alături de asociaţii civice, proiectul pentru înfiinţarea unui centru de senologie, din primăvară, gălăţencele putând depista, în stadiu incipient, eventualele tumori mamare maligne.

- Care este cel mai important proiect/obiectiv pe care doriţi să-l realizaţi pentru Galaţi dacă veţi câştiga un nou mandat parlamentar?

- Gălăţenii trebuie să fie siguri de un lucru: ceea ce este pentru interesul Galaţiului voi susţine, indiferent de unde vine propunerea. Sunt factori de decizie locali, cum este conducerea Primăriei, care dacă are nevoie de susţinerea în Parlament a vreunui amendament pentru alocarea unor sume, trebuie să ştie că mă voi bate, aşa cum am făcut-o şi până acum, pentru toate proiectele care pot aduce Galaţiul pe podiumul judeţelor ţării.

- Cum aţi dezvoltat comunicarea cu gălăţenii?

- Una dintre priorităţile mele a fost comunicarea cu cetăţenii: pe site-ul Senatului veţi vedea numeroase întrebări şi interpelări adresate miniştrilor, care au la bază problemele expuse de cetăţeni în timpul audienţelor. În registrul de la cabinetul senatorial sunt îndosariate toate memoriile primite şi scrisorile transmise diverselor instituţii publice spre luare la cunoştinţă şi rezolvare. Este ceea ce poate face un senator şi asta am şi făcut.

- Ce aveţi în plus faţă de contracandidaţii dumneavoastră?

- Experienţa acumulată în cele trei mandate de consilier judeţean, pe lângă mandatul de parlamentar din 2008, pe care cred eu că l-am onorat şi astfel i-am onorat şi pe gălăţenii din colegiu. Cred că şi experienţa din Consiliul Judeţului şi-a pus amprenta în modul meu de a lucra în zona aceasta a administraţiei şi a legislativului.

- Cum veţi colabora pentru Galaţi cu dr. Aurel Nechita, dat fiind că într-o vreme relaţiile cu el au fost ceva mai încordate?

- Interesul gălăţenilor este şi va rămâne, pentru mine, pe primul loc. Cele două camere ale Parlamentului se completează din punct de vedere al legiferării. La ceea ce va propune dl. Nechita pentru interesul Galaţiului şi va avea nevoie de un vot sau susţinere în Senat voi spune “prezent” şi cred că şi invers se va întâmpla la fel. Interesul Galaţiului - şi, dacă este să vorbim mai aplicat pe domeniul din care provenim, sistemul sanitar, deci interesul Sănătăţii - nu are culoare politică, aşa cum nu are nici religie, şi trebuie susţinut.


 

„Eu cred că am făcut ceva pentru oraşul acesta”


Părinte şi decan al Facultăţii de Medicină Farmacie şi Stomatologie, preşedinte al Colegiului Medicilor, cardiolog pentru copii, dr. Aurel Nechita îşi afirmă şi vocaţia de politician, candidând pentru un mandat de deputat în Colegiul nr. 9 din municipiul Galaţi, din partea Uniunii Social Liberale (USL).

- Domnule doctor, care este cea mai importantă realizare a dumneavostră pentru Galaţi?

- Facultatea de Medicină! Marea majoritate a absolvenţilor noştri sunt angajaţi în ţară, dar şi în străinătate. Valoarea studenţilor noştri şi pregătirea lor se văd cel mai bine la examenul de rezidenţiat: în primul an am avut 84 la sută reuşiţi, în al doilea 90 la sută! Anul acesta avem şase studenţi cu peste 800 de puncte şi o absolventă cu 909 puncte din 950 posibile!

- Care este cel mai important proiect/obiectiv pe care doriţi să-l realizaţi pentru Galaţi dacă veţi câştiga un mandat parlamentar?

- Cel mai important ar fi să transform Spitalul Judeţean în spital regional. Vreau să-l fac la fel de curat cum e Spitalul de Copii, care, în urma unei reevaluări a Ministerului Sănătăţii, ar putea deveni regional. Am un coleg foarte bun - preşedintele Consiliului Judeţului, dr. Nicolae Bacalbaşa - care a promis că va investi în Spitalul Judeţean, unde vrem să realizăm medicină de înaltă performanţă. De exemplu, radioterapie cu accelerator linear, ceea ce nu există decât la Bucureşti şi Cluj. Se foloseşte în tratamentul ţintit al cancerului şi nu iradiază tot corpul. Vrem să înfiinţăm un centru de cardiologie intervenţională, să putem pune stent, astfel încât gălăţenii şi brăilenii care au suferit un infarct să nu mai meargă la Bucureşti sau la Iaşi. Şi tot la Judeţean am în vedere achiziţionarea unui litotritor cu laser pentru spart pietre la fiere şi rinichi, pentru că altfel chirurgii noştri taie.

- Cum veţi dezvolta comunicarea cu gălăţenii?

- Eu muncesc cu oamenii şi nici dacă aş vrea n-aş putea să nu comunic! La spital comunic cu părinţi, copii, colegi, colaboratori, la facultate cu studenţi, cadre didactice. În campanie, am constatat cu plăcere că mă cunosc foarte mulţi oameni: mulţi nu se opresc pentru că trece un candidat pe stradă şi dă un pliant, un pix sau o brichetă, vin „A, dom’ doctor!”. Eu cred că am făcut ceva pentru oraşul acesta. Gălăţenii vor ca aleşii lor să facă ceva pentru ei. Cred că s-au convins că un om care deja a realizat ceva inspiră mai multă încredere decât unul care e „candidat nou”.

- Ce aveţi în plus faţă de contracandidaţii dumneavoastră?

- Ştiu că am un caracter foarte solid, nu mint, ceea ce promit fac. N-aş fi candidat dacă nu aveam în plan mai multe lucruri de făcut.

- Cum veţi colabora pentru Galaţi cu dr. Paul Ichim, dat fiind că într-o vreme relaţiile dintre dumneavostră au fost ceva mai încordate?

- Niciodată nu am vorbit urât despre nimeni, nu am reclamat pe nimeni, nu am făcut rău nimănui, poate când m-am enervat am mai spus o vorbă mai tare, caracterul şi educaţia nu-mi permit să am un comportament necivilizat. Pot să cooperez cu oricine, dar putere decizională are Comisia de Sănătate de la Cameră. Nu candidez întâmplător la Camera Deputaţilor, mi-aş dori o funcţie de conducere în acea Comisie, pentru că aş avea o capacitate şi mai mare de a influenţa mersul Sănătăţii.

Citit 3184 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Noiembrie 2012 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.