Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
8 comentarii

* Reabilitarea şi modernizarea unei şcoli, canalizarea şi asfaltarea unei artere, restaurarea unei clădiri de patrimoniu, o parcare de TIR-uri şi modernizarea serviciilor sociale pentru vârstnici sunt obiectivele câtorva proiecte europene implementate de Primăria Galaţi * În plus, ne distrăm şi mâncăm peşte de 200.000 de euro, la două festivaluri organizate pe bani europeni


Peste şapte milioane de euro, adică 34,2 milioane de lei este valoarea totală a celor nouă proiecte cu finanţare europeană pe care Primăria municipiului Galaţi le va implementa anul acesta. Din suma totală, numai finanţarea nerambursabilă de la UE sare de 26,2 de milioane de lei. Iată, potrivit informaţiilor furnizate de Costel Hanţă, directorul Direcţiei de Proiecte şi Finanţări Externe, încotro se duc banii şi care este stadiul investiţiilor.

Stradă reabilitată după o sută de ani

Proiectul cu cea mai mare valoare totală - 10,6 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este de 8,4 milioane de lei, vizează modernizarea străzii Unirii, care nu ştia ce-i aia canalizare şi care aştepta asfaltul de o sută de ani. La finele anului trecut, primarul Marius Stan a inaugurat artera refăcută pe o lungime de 1.505 metri. Directorul Costel Hanţă spune, însă, că execuţia lucrărilor este realizată în proporţie de 99 la sută, iar contractul de finanţare se va finaliza în iunie 2014.

Parcarea de TIR-uri mai aşteaptă

Următorul în topul finanţărilor generoase este proiectul care vizează construirea unei parcări pentru TIR-uri pe Drumul de Centură. Valoarea totală a proiectului este de 7,1 milioane de lei, din care asistenţa nerambursabilă solicitată este de 5,6 milioane de lei. Despre anomaliile realizării acestui proiect aţi citit în repetate rânduri în ziarul nostru. Primăria crede că platforma va fi gata în august anul acesta, dar contractul de finanţare se finalizează în iulie 2014.

Restaurarea unei clădiri de patrimoniu

În top trei al finanţărilor consistente intră şi “Centrul Multicultural Dunărea de Jos” din strada Domnească nr. 91. Proiectul, la care partenerul Primăriei este Consiliul Judeţului, vizează restaurarea, consolidarea, protejarea şi conservarea unei clădiri de patrimoniu - monument istoric din municipiul Galaţi, imobil în care va funcţiona centrul multicultural. Valoarea totală a proiectului este de 6,8 milioane de lei, din care asistenţa nerambursabilă solicitată - 4,6 milioane de lei. Prin act adiţional, la contractul de finanţare, s-a prelungit perioada de implementare până în august 2014. Directorul Hanţă spune că lucrările de reabilitare a clădirii au fost finalizate, în perioada următoare fiind programate finalizarea achiziţiei pentru dotări şi livrarea acestora.

Se caută un alt constructor

Următorul în topul finanţărilor europene este proiectul de Modernizare Centru Multifuncţional de Servicii Socio-medicale pentru persoane vârstnice. Proiectul vizează reabilitarea şi dotarea imobilului pentru asigurarea de servicii sociale specifice Centrului de Zi pentru persoanele vârstnice, respectiv consiliere socială, juridică, psihologică, terapie ocupaţională, socializare şi recreere, art terapie şi meloterapie pentru o sută de vârstnici aflaţi în situaţie de risc social, dar şi dezvoltarea serviciilor alternative instituţionalizării vârstnicilor, prin modernizarea serviciilor de asistenţă şi îngrijire la domiciliu pentru 50 vârstnici, din care 40 vor beneficia de asistent virtual la domiciliu. Valoarea totală a proiectului este de 4,1 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este de 3,1 milioane de lei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 2 septembrie 2011, dar de atunci şi până acum lucrările s-au executat doar parţial. Potrivit lui Hanţă, contractul de execuţie a lucrărilor a fost reziliat, proiectul tehnic a fost revizuit şi se caută un nou constructor pentru continuarea lucrărilor. Directorul Hanţă spune că termenul nu a fost depăşit, deoarece contractul de finanţare se finalizează în luna februarie 2015.

Şcoală modernizată

Pentru modernizarea şi reabilitarea Şcolii nr. 9 „Calistrat Hogaş” din municipiul Galaţi, valoarea proiectului se ridică la 3,6 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este de 2,7 milioane de lei. Lucrurile vor trebui să se grăbească aici, pentru că, potrivit directorului Hanţă, contractul de finanţare se finalizează în data de 28 iulie 2014.

Distracţie şi peşte

„Festivalul Scrumbiei”, în valoare totală de 408.332 de lei (din care 329.290 de lei nerambursabili), va fi urmat, în luna august, de Festivalul „Fir întins”, pe care Primăria îl va organiza în perioada 16-17 august 2014. Evenimentul îşi propune să contribuie la dezvoltarea durabilă a zonei pescăreşti din municipiul Galaţi (delimitată de cartierul Valea Oraşului şi Faleza inferioară a Dunării), prin organizarea de activităţi, expoziţii şi concursuri legate de pescuit şi acvacultură. Valoarea totală estimată a proiectului se ridică la 409.200 de lei (din care 330.000 nerambusabili) şi are o durată de implementare de zece luni. Autorităţile spun că proiectul se află în etapa de contractare a consultanţei în management şi a furnizorului de materiale de informare şi publicitate.

Strategii şi planuri

Ultimele două proiecte aflate în implementare vizează stabilirea unor strategii şi planuri. „Silver City - Strategii inovatoare urbane şi planuri de acţiune pentru creşterea rolului economic şi social al seniorilor” vizează persoanele trecute de 50 de ani şi îşi doreşte ca acestea să rămână active în societate. Proiectul reuneşte parteneri din şapte ţări, iar din bugetul total suma alocată municipiului Galaţi este de 140.401,20 euro (119.341 de euro nerambursabili de la UE). În cadrul proiectului a avut loc un concurs de fotografie, iar proiectul pilot este implementat în cadrul Clubului Seniorilor, care funcţionează pe lângă Fundaţia Împreună, fiind axat pe activităţi de voluntariat.
Ultimul proiect, la care avem parteneri din şase ţări, este un Plan de eficienţă energetică a clădirilor în Bazinul Mării Negre, care are în vedere creşterea eficienţei energetice în clădirile publice (proiectare, întreţinere, renovare, optimizarea consumului de energie), cât şi integrarea directivelor de gestionare a energiei în cadrul procedurilor autorităţilor locale. Bugetul alocat Galaţiului este de 76.967,71 de euro, din care 69.270,94 nerambursabili de la UE. Deocamdată stabilirea planului este la nivel de dezbateri.

Citit 3926 ori Ultima modificare Vineri, 25 Aprilie 2014 18:08

8 comentarii

 • postat de CERNEA Luni, 28 Aprilie 2014 08:36 193.230.156.*** Link la comentariu
  0
  0

  Bravo Papa pius de la Roma.nu se mai are in cine da si se da in biserica. Sigur ca si in aceasa institutie sunt nereguli dar nu are nimic asta cu piosenia ,credinta si convingerile spirituale ale oamenilor. As intreba pe cei care invinovatesc DE CATE ORI AU MANCAT GRATUIR LA PRIMARIE SAU LA CONSILIU. ASTA PENTRU CA BISERICILE DAU LA CANTINELE SOCIALE MANANCA RE LA FOARTE MULTI NEAJUTORATI. SI NU NUMAI ATAT. DACA ATI TRAI LA PROPRIU INTR-O PAROHIE ATI VEDEA CA IN BISERICI SE FAC MULT MAI MULTE ACTIUNI DE INTRAJUTORARE DECAT ORIUNDE. TOTI CEI CARE CARCOTESC SAU AJUTA LA DENIGRAREA BISERICII HABAR NU AU DE ACESTE ASPECTE DAR CE ESTE MAI RAU ESTE CA HABAR NU AU DE GRIJA SPIRITUALA DE CARE TOTI TREBUIE SA SE INGRIJEASCA.
  DEALTFEL PRIMARIA VA CA INVESTESTE IN TOATE , MAI PUTIN IN LOCUINTELEL CARE SE DARAMA SI FITI SIGURI CA DIN TOATE ACESTE PROIECTE TOTI SE VOR LINGE PE DEGETE, VOR VINDE CONTRACTELEL PE BANI GREI SI VOR PAPA MULTI BANI ALOCATI ACESTOR LUCRARI.aCESTIA AU VOIE?????

  Raportează
 • postat de eu pentru prosti Duminică, 27 Aprilie 2014 17:27 92.80.174.*** Link la comentariu
  1
  0

  lasa ca stan patitul cap de minge face o licitatie masluita pt parcurile de pe terenurile garajelor si termina banii primariei. asta dupa despagubirile legale pe care trebuie sa le dea proprietarilor. daca nu-i cap...hoooo!!!!!!

  Raportează
 • postat de Papa Pius de la Roma Sâmbătă, 26 Aprilie 2014 18:54 5.13.152.*** Link la comentariu
  3
  4

  Bravo ortodocsilor,ati gasit,biserica e de vina pentru incultura galatenilor. Eu zic chiar sa-i propuneti pentru canonizare pe Boldea,Durbaca sau Paslaru care nimic nu au furat ba chiar au si facut acte caritabile din buzunarul propriu cum ar fi terenurile de la aviasan,pescogalul samd

  Raportează
 • postat de Cristi Sâmbătă, 26 Aprilie 2014 11:02 5.13.210.*** Link la comentariu
  1
  16

  Mihai, ce ai, ai innebunit? Cum sa dea inapoi biserica ceva? Sa-ti fie rusine! Asta e blasfemie. Le mai scapa lor printre degete cate ceva, dar nici chiar asa.

  Raportează
 • postat de Petre Sâmbătă, 26 Aprilie 2014 09:42 5.13.215.*** Link la comentariu
  1
  11

  Iar zona Badalan in spate la Damen,care aduna toate gunoaiele si care este intrarea estica a UE,cind se amenajeaza?

  Raportează
 • postat de votant Sâmbătă, 26 Aprilie 2014 09:08 89.136.2.*** Link la comentariu
  2
  16

  vrem PARC pe amplasamentul Fabricii Apolo, de pe strada Domnească, lângă AJOFM ... terenul este viran și cu o investiție minimă se poate realiza ceva deosebit

  Raportează
 • postat de mihai Sâmbătă, 26 Aprilie 2014 08:57 5.13.137.*** Link la comentariu
  2
  21

  muzeu de arta vizuala exista.

  intrebare: la cat de multe donatii a primit BOR de la galateni, nu ar putea sa doneze muzeul retrocedat?

  nu ar fi echitabil?

  sau mergem pe sistemul "ce-i al tau e si al meu, si ce-i al meu e doar al meu." ?

  nu e retorica intrebarea.

  Raportează
 • postat de Grigore Sâmbătă, 26 Aprilie 2014 08:09 5.13.236.*** Link la comentariu
  2
  15

  Pe cand un nou Muzeu de Arta Vizuala la Galati?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.