Contract de 609.000 de euro pentru PARCAREA din Micro 19/ ŞANTIER pe fosta baterie de GARAJE (FOTO)
Foto: Foto: Anca Melinte

Contract de 609.000 de euro pentru PARCAREA din Micro 19/ ŞANTIER pe fosta baterie de GARAJE (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Trei asocieri de firme se bat pentru contractul de proiectare şi execuţie a parcării cu spaţii verzi şi loc de joacă din Micro 19 * Investiţia se va face pe locul fostei baterii de 144 de garaje * Până când Primăria va decide câştigătorul, lucrările la reţelele edilitare şi lărgirea aleilor de acces au restricţionat circulaţia auto şi pietonală în zonă


„Mami, ce se construieşte aici?” – „Păi… parcare sau un loc de joacă”, aşa suna discuţia pe care am surprins-o recent între o mămică şi fiul ei care tocmai treceau pe aleea îngustă lăsată la dispoziţia pietonilor pe lângă Şcoala nr.29. Întrebarea puştiului era perfect justificată pentru că totul în jur era şantier, iar răspunsul mamei era, deopotrivă, şi corect, şi incorect. Corect pentru că, într-adevăr, Primăria municipiului Galaţi caută proiectant şi executant pentru o parcare cu spaţii verzi, loc de joacă pentru copii şi loc de aşteptare pentru elevi, pe locul fostei baterii de 144 de garaje. Până atunci, însă, lucrările care se desfăşoară pe arealul cuprins între strada Laminoriştilor, Şcolile nr. 29 şi 17, Colegiul Economic şi intrarea în Piaţa Micro 19 vizează amenajarea şi lărgirea căilor de acces către viitoarea parcare, cât şi către străzile adiacente zonei, drumul principal urmând să aibă două benzi. Pe lângă amenajarea trotuarelor, vor fi realizate şi canalizarea şi preluarea apelor pluviale care până acum bălteau în zonă.

Competiţie strânsă

Primăria municipiului Galaţi a scos, în sfârşit, la licitaţie contractul pentru proiectarea şi execuţia parcării din Micro 19 în valoare totală estimată de 2.679.920 de lei, din care proiectare - 248.942 de lei, execuţie - 2.293.375 de lei, organizare şantier - 22.934 de lei, şi cheltuieli diverse şi neprevăzute - 114.669 de lei. Până pe 17 iunie, data limită de depunere a ofertelor, s-au înscris în competiţie trei asocieri de firme. Asocierea SC Md Metacom Rep SRL şi SC Constructa Mecanique SRL cu terţ susţinător SC Atlas SA, Asocierea SC Lemacons SRL şi SC Atu Consulting SRL cu terţ susţinător SC Euro Proiect SRL şi Asocierea Tancrad SRL şi SC Global Service Proiect SRL sunt cei trei ofertanţi dornici să pună mâna pe contractul de peste 600.000 de euro, fără TVA.

Contractul vizează amenajarea unei parcări auto cu minim 216 locuri pentru autoturisme, spaţii verzi, un loc de joacă pentru copii, o zonă cu destinaţie pietonală prevăzută cu bănci, coşuri de gunoi, cişmele, toaletă ecologică şi iluminat public. Locul de joacă va avea două tobogane, patru balansoare, două leagăne cu trei scaune şi un complex de joacă dotat cu două turnuri şi un pod mobil. Spaţiile verzi trebuie să se încadreze unei amenajări peisagistice având în vedere că suprafaţa este generoasă - 11.335 de metri pătraţi. Conform caietului de sarcini, termenul de realizare este de şase luni, din care două luni faza de proiectare şi patru luni faza de execuţie. Până când Primăria va alege câştigătorul contractului, în zonă, muncitorii Tancrad lucrează de zor la reţele.

Canalizarea, aproape gata

Desfăşurarea de şantier dintre cele trei instituţii de învăţământ şi Piaţa Micro 19 duce lesne la concluzia că lucrările de amenajare a reţelelor şi căilor de acces ar fi fost imposibil de executat cu garaje cu tot. O parte din terenul ocupat de fosta baterie de garaje este dominată de amenajarea de şantier a SC Tancrad, care a câştigat licitaţia organizată de Primărie la finele anului trecut, pentru că a cerut cel mai mic preţ - 976.488 de lei fără TVA, adică 1,2 milioane de lei cu TVA. Căile de acces din faţa Colegiului Economic şi a Şcolilor 17 şi 29 au fost restricţionate. Zona din faţa Şcolii 17 - care acum o lună era decopertată - este acum acoperită şi compactată. Pe strada Strungarilor a fost restricţionat traficul rutier din dreptul blocului U3 şi până la Colegiul Economic, iar pentru accesul pietonilor către Piaţa Micro 19 a fost montată o pasarelă. Unul dintre responsabilii de şantier ne-a declarat că lucrările de canalizare şi preluare a apelor pluviale nu sunt departe de finalizare şi că urmează partea de carosabil şi trotuare.

Chiar dacă autorităţile şi-ar fi dorit ca ambele proiecte – parcarea şi căile de acces – să înceapă împreună, sunt mulţumite că nu s-a întâmplat invers, adică să fie gata parcarea şi apoi să se apuce să spargă totul pentru a face reţelele de canalizare. Deşi pe panou scrie negru pe alb că termenul de finalizare a lucrărilor de acces este 7 aprilie 2015, administraţia locală spune că totul va fi gata până la finele acestui an, aşa cum a promis Tancrad.

Zonă model pentru Galaţi

„Chiar dacă au fost mulţi contestatari ai proiectului de modernizare a zonei din Micro 19 şi la fel de mulţi cei care s-au opus demolării garajelor de acolo, realitatea din teren demonstrează că am avut dreptate. Cu garajele în picioare, care sufocau pur şi simplu zona adiacentă unităţilor de învăţământ şi a bisericii, nu am fi putut interveni eficient pentru refacerea infrastructurii de apă şi canalizare din Micro 19 şi nu am fi putut lărgi şi moderniza la standarde de calitate străzile şi aleile de acces din zona respectivă. Proiectul de modernizare din Micro 19 a început să prindă contur şi sunt convins că, la finalizarea lui, zona respectivă va fi un model pentru felul în care va trebui să arate întreg Galaţiul în următorii ani”, ne-a declarat primarul municipiului Galaţi, Marius Stan. Noi promitem să revenim lună de lună în Micro 19 pentru a vedea cum decurg lucrările de amenajare.

   

Citeşte şi: Marius Stan s-a hotărât: "Vom demola TOATE GARAJELE din oraş!"

Citit 4774 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iunie 2014 19:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.