Galaţiul n-are destui BANI de investiţii/ PRIMĂRIA ÎMPRUMUTĂ încă o sută de milioane de lei
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Galaţiul n-are destui BANI de investiţii/ PRIMĂRIA ÎMPRUMUTĂ încă o sută de milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi bugetul pentru dezvoltare e mai mare decât cel de anul trecut şi s-a făcut şi un credit BERD, primarul Marius Stan susţine că mai are nevoie de fonduri * Pe lista investiţiilor se află modernizarea unor străzi şi realizarea noului sediu al municipalităţii


Nu mai puţin de 171,2 milioane de lei sunt banii pe care Primăria i-a alocat, în bugetul anului 2015, pentru dezvoltarea oraşului, sumă din care 30 milioane de lei reprezintă excedent, adică bani necheltuiţi din anii trecuţi. Bugetul este cu 29,7 milioane de lei mai mare decât era prevăzut pentru dezvoltare în bugetul anului precedent.

În plus, la finele anului trecut, primarul Marius Stan a semnat contractul de credit cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), pentru o finanţare rambursabilă de o sută de milioane de lei, pentru o serie de investiţii. Ei bine, chiar şi în aceste condiţii, autorităţile au ajuns la concluzia că nu ne ajung banii. De altfel, chiar în raportul de specialitate al bugetului pe 2015 scrie că e nevoie de surse de finanţare complementare pentru modernizarea străzii Traian şi pentru construcţia de locuinţe sociale. Aşa că Primăria a pus la cale contractarea unui nou credit, în valoare de o sută de milioane de lei.

De fapt, aleşii au scos de la naftalină o hotărâre votată în februarie 2013, care viza contractarea unui împrumut în valoare de 225,9 milioane de lei, credit care nu s-a mai concretizat şi au reactivat-o, modificând lista iniţială de investiţii.

De ce este nevoie?

„Vrem să accesăm încă un împrumut, pentru că, pe bugetul actual, suntem în situaţia în care avem atât de multe proiecte, mai multe decât banii pe care îi avem. Având în vedere că avem un grad de îndatorare mic, ne putem permite. Toate oraşele civilizate se împrumută la maxim, pentru că sunt bani care intră în circulaţie pentru dezvoltare. În jur de o sută de milioane ne mai trebuie”, a declarat primarul Marius Stan. Edilul a recunoscut că, în anii trecuţi, banii de investiţii au rămas necheltuiţi, dar are şi o explicaţie: „Anul trecut sau acum doi ani nu am reuşit să cheltuim banii pentru investiţii şi i-am reportat. A fost normal să fie aşa, pentru că nu am avut nici un proiect preluat pe care să ne bazăm, a trebuit să ne băgăm în incubatorul nostru de proiecte, am început să le concepem, să venim apoi în faţa Consiliului, să le aprobăm şi acum să lucrăm”.

Aprobare de la Minister

City-managerul Aurel Vlaicu a fost la Ministerul de Finanţe pentru a obţine aprobarea contractării acestui nou credit. Directorul Direcţiei de Buget Finanţe din cadrul Primăriei, Daniel Stadoleanu, a punctat, la rândul său, că pentru realizarea obiectivelor de investiţii aprobate prin hotărâri ale Consiliului Local, este nevoie de surse suplimentare de finanţare care ar trebui asigurate dintr-un credit. Iar procedura cere ca, înainte de a se demara formalităţile pentru contractarea unui credit, să se aprobe în CL obiectivele care urmează a fi finanţate.

Pentru ce ne trebuie banii

Pe lista votată de aleşi se află o serie de lucrări care, iniţial, erau prevăzute a fi finanţate în totalitate de la bugetul local, iar acum se doreşte realizarea lor cu bani parţial de la bugetul local şi parţial din împrumut. Prima pe listă este modernizarea străzii Traian între Brăilei şi Metro, cu o alocare de 19,5 milioane de lei. Modernizarea unor străzi din Micro 17 are repartizată 1,8 milioane de lei, construirea locuinţelor sociale din Micro 17 – 23 milioane de lei, amenajarea unor locuri de joacă 5,7 milioane de lei, iar modernizarea Orăşelului Copiilor – 1,2 milioane de lei. Ultima pe listă este modernizarea imobilului din strada Domnească nr. 54, adică transformarea scheletului Sălii Aplaudacilor în sediu pentru Primărie, cu o alocare de 23,8 milioane de lei. Rămâne de văzut de unde va împrumuta Primăria bani şi în ce condiţii.


CITEŞTE ŞI: Haos total în Consiliul Local! Rămas fără BUGET, Galaţiul este PARALIZAT

Citit 2362 ori Ultima modificare Marți, 17 Februarie 2015 22:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.