15.000 de voturi “turistice” în Galaţi

15.000 de voturi “turistice” în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 10 la sută dintre alegători au fost înscrişi pe liste suplimentare * La capitolul turişti, suntem la egalitate cu Braşovul ! * Patru contestaţii în duminica eurovotului *

Oricât ne-am fi dorit noi, Galaţiul n-a fost niciodată un oraş turistic în toată puterea cuvântului. Şi totuşi, în duminica votului pentru Parlamentul European, la Galaţi este posibil să se fi aflat cel puţin 15.000 de “turişti”.

Cifra pare cu totul exagerată, oricât de mult am crede în atracţiile judeţului nostru. Cert este că pe listele suplimentare, în judeţul nostru, au votat nu mai puţin de 15.073 de persoane, reprezentând 10,74 la sută dintre alegătorii care s-au prezentat la urne. Peste 15.000 din cei 140.000 de votanţi reprezintă un număr consistent.

Desigur, ar fi absurd să suspectăm că toţi au fost “turişti electorali”, având în vedere că Galaţiul este centru universitar cu mii de studenţi şi că în oraşul nostru muncesc destul de multe persoane care nu au domiciliul aici.

La verificat!

Suspiciuni de turism electoral însă există, mai ales că, în ziua alegerilor, atât PSD cât şi PD-L au cerut verificarea listelor suplimentare din câteva localităţi ale judeţului. Vă reamintim cele patru contestaţii înregistrate la Biroul Electoral Judeţean în duminica eurovotului:

-    PD-L a acuzat de turism electoral microbuzul VW, vernil, cu numărul de înmatriculare GL.06.VBK, care transporta persoane între localităţile Frumuşiţa, Folteşti şi Vlădeşti.

-    Tot PD-L a reclamat că persoane de etnie rromă de la Umbrăreşti şi Drăgăneşti făceau turism electoral la secţiile de votare 217 şi 218 din comuna Barcea.

-    La finele zilei de duminică, democrat-liberalii au îndreptat un deget acuzator spre gălăţeanul Costel Pătraşcu, afirmând că acesta ar f votat de două ori: o dată la secţia 261, în comuna de domiciliu, Corni – sat Măcişeni, şi încă o dată, pe liste suplimentare, la Valea Mărului, la secţia 425.

-    Într-o contestaţie, PSD a reclamat că un autobuz cu numărul GL 44 DMY a fost închiriat de către consilierul  judeţean PD-L Silviu Burluc, să transporte 20 de tineri la Vârlezi, pentru a vota.

Cererile privind verificarea listelor suplimentare din Vârlezi şi Barcea au fost înaintate Autorităţii Electorale Permanente.

În plus, şase gălăţeni au fost deja depistaţi că au votat de cel puţin două ori.

La concurenţă cu Braşovul şi Iaşiul

Am comparat numărul de votanţi pe listele suplimentare cu alte judeţe. Braşovul, oraş prin excelenţă turistic, a numărat nu mai puţin de 15.464 de alegători pe liste suplimentare, adică 12,2 la sută din cei care s-au prezentat la urne.

Iaşiul, centru universitar mare, a raportat 16.859 de votanţi “suplimentari”, adică 11, 2 la sută din cetăţenii care au participat la alegeri.

La nivelul ţării, s-au înregistrat nu mai puţin de 668.217 de alegprori pe liste suplimentare, adică un procent de 13,27 din puţinii români care au decis să-şi aleagă reprezentanţii în Parlamentul European.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a avertizat că toate persoanele care au votat pe liste suplimentare vor intra în programul de verificare şi că, acolo unde se va afla că un om a votat de mai multe ori, poliţia îi va bate la uşă. S-o vedem şi pe asta!

Citit 1513 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.