APA CALDĂ se mai lasă aşteptată. Cine îşi bate joc de gălăţeni?
Foto: Foto: Marius Negri

APA CALDĂ se mai lasă aşteptată. Cine îşi bate joc de gălăţeni?
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Romgaz nu a aprobat soluţia avansată de CET privind reluarea furnizării apei calde în municipiul Galaţi * Se reiau negocierile

La mai bine de trei luni de când CET şi-a suspendat activitatea, iar oraşul a rămas fără apă caldă, şi la aproximativ două săptămâni de când viceprimarul Florin Popa a anunţat că serviciul va fi reluat la începutul lunii iulie, iată că gălăţenii primesc o nouă lovitură de graţie. Adunarea Creditorilor Electrocentrale nu a aprobat soluţia avansată de CET, privind parteneriatul cu ArcelorMittal, în forma prezentată, pentru producerea apei calde, astfel că vor mai trece câteva săptămâni până când oamenii se vor putea bucura de duşuri calde. „Asta nu înseamnă că am renunţat la această idee şi la a face demersuri. Am avut deja o primă discuţie cu Primăria şi compania ArcelorMittal. Reluăm negocierile, iar într-un termen de una-două săptămâni vom reveni cu propunerea în Adunarea Creditorilor”, a afirmat Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale. Punctul de vedere care a cântărit cel mai mult aparţine companiei din Mediaş, Romgaz, principalul creditor al CET. Potrivit lui Sinan Mustafa, creditorii şi-au motivat decizia prin faptul că Electrocentrale ar pierde în jur de două milioane de lei, în lunile iulie, august şi septembrie. Motiv pentru care, cel mai probabil, negocierile vor viza atât preţul stabilit de compania siderurgică, cantitatea de abur ce ar putea fi livrată, dar nu numai.

„Continuăm eforturile pentru reluarea furnizării apei calde. Sunt proceduri ce trebuie parcurse şi care nu depind de noi. Când toate formalităţile vor fi îndeplinite, se va relua furnizarea apei calde. Interesul nostru este să accelerăm formalităţile, însă reuşita nu depinde sută la sută de noi”, ne-a transmis Biroul de Presă al Primăriei.

Promisiuni neonorate

Încă din luna mai municipalitatea a avansat tot felul de termene pentru reluarea furnizării apei calde în casele oamenilor.

Pe data de 5 mai, primarul Marius Stan spunea că gălăţenii se vor putea bucura de duşuri calde, cel mai probabil, în luna august. Ulterior, la începutul lunii iunie, edilul-şef declara că mai este doar o chestiune de zile până când serviciul va fi reluat pentru zecile de mii de oameni captivi în sistemul centralizat. „(…) Sper, şi facem eforturi mari (…) să reluăm cât mai repede furnizarea apei calde. Mai sunt proceduri de îndeplinit, mai sunt acte de întocmit, dar vă asigur că accelerăm ritmul pentru a fi gata repede şi bine. Estimez că este o chestiune de zile”, preciza, în urmă cu aproximativ o lună de zile, Marius Stan.

Pe data de 23 iunie, la mai bine de două săptămâni de la mesajul primarului, viceprimarul Florin Popa anunţa la Prefectură, în şedinţa Comisiei de Dialog Social, că până la începutul lunii iulie gălăţenii vor putea beneficia, din nou, de apă caldă. Tot în cadrul acelei întâlniri, Florin Popa declara că speră ca, în cursul acelei săptămâni, Calorgal să încheie contractele cu asociaţiile de proprietari, astfel încât „până la începutul lunii iulie să putem începe distribuţia agentului termic”. Ba mai mult, la Galaţi era aşteptat să ajungă, în cursul acestei săptămâni, ministrul Energiei, Andrei Gerea.

În aceeaşi zi, conducerea CET declara pentru „Viaţa liberă” că soluţia de moment privind parteneriatul dintre autorităţi şi compania siderurgică va fi supusă aprobării Adunării Creditorilor Electrocentrale. În schimb, în opinia reprezentanţilor CET, ar fi fost nevoie de 10-12 zile pentru repornirea sistemului, astfel că termenele avansate de părţile implicate se băteau cap în cap.

La finele săptămânii trecute, ArcelorMittal confirma, pentru prima dată, posibilitatea livrării de abur pentru producerea apei calde. Reprezentanţii companiei siderurgice au afirmat însă că acest lucru va fi posibil, „dacă autorităţile relevante vor confirma interesul”, semn că nu fusese parafat niciun document în acest sens, fapt confirmat ulterior chiar de către părţile implicate.

În lipsa unei transparenţe din partea autorităţilor, a unor luări de poziţie coerente şi a unor explicaţii, suntem îndreptăţiţi să ne punem întrebarea: cine îşi bate joc de gălăţeni?

251 de asociaţii semnaseră cu Calorgal, până miercuri

 

Dacă miercuri după-amiază în municipiul Galaţi ar fi fost reluată distribuţia de apă caldă, de acest serviciu ar fi beneficiat doar 37.027 de apartamente. Potrivit reprezentanţilor Calorgal, până ieri, în jurul prânzului, doar 251 de asociaţii de proprietari semnaseră contractele cu noua societate de termoficare. Din păcate însă, cel mai probabil, în următoarele două săptămâni gălăţenii nu vor putea face duşuri calde.

Citit 4757 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016 20:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.