S-a aprobat! Sexy-clubul din Parcul Eminescu va fi DEMOLAT

S-a aprobat! Sexy-clubul din Parcul Eminescu va fi DEMOLAT
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Modernizarea Parcului Eminescu a fost cât pe ce să nu primească undă verde din partea Consiliului Local, pentru că proiectul nu figura pe ordinea de zi a şedinţei ordinare. Motivul? Nu avea avizele necesare, dar le-a obţinut în ultima clipă, după discuţii între aleşi.

"Dacă nu se vrea, să se spună şi de ce"

Primarul Marius Stan s-a declarat surprins că proiectul privind reabilitarea şi modernizarea Parcului Eminescu, prezentat aleşilor în format 3D de către proiectanţi, nu are avizele necesare pentru a intra pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local. "Dacă nu se vrea, să se spună şi de ce. Pentru că oamenii trebuie să ştie de ce un proiect mai mult decât binevenit este tratat astfel. Din şapte semnături necesare, există doar una, de la Comisia de Buget-Finanţe", a spus Stan.

Îngrijorările aleşilor

Viceprimarul PSD Florin Popa, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe, a cerut clarificări legate de suprastructura pe toaletă şi a vrut să ştie dacă desfiinţarea construcţiei este inclusă în devizul estimativ al lucrărilor. "În proiect, acea construcţie, denumită generic "Casa Albă", dispare! În indicatorii tehnico-economici este prevăzută o sumă în jur de 150-200.000 de euro, care înseamnă fie demolare şi modernizare acolo, fie expropriere. Proiectanţii au stabilit o sumă, care urmează, în funcţie de calea pe care o urmăm pentru a demola acea clădire, să vedem exact cât va fi", a răspuns Stan.

Consilierul PSD Zanfir Ilie a cerut măsuri speciale de protecţie a statuii poetului, dar şi includerea în proiect a Grădinii de Vară. Edilul i-a răspuns că acest lucru este posibil numai după ce Grădina de Vară va deveni proprietatea municipiului: "Avem discuţii interminabile cu RADEF, pentru că una este să primeşti în folosinţă gratuită un obiectiv şi alta e să-l ai în proprietate. Ştiţi foarte bine că nu putem să investim aşa cum ne dorim noi, atunci când îl primim doar în folosinţă. Acesta este motivul pentru care facem toate demersurile să putem deveni proprietari atât pe Grădina de Vară, cât şi pe cele două cinematografe ale RADEF".

Preşedintele de şedinţă, consilierul ALDE Eugen Găvan, a precizat că era „mult mai bine dacă toată zona era tratată unitar, inclusiv Grădina de Vară şi clădirile din jur, chiar dacă sunt proprietate privată", dar ţinând cont că este vorba despre un parc emblematic, a cerut aprobarea proiectului.

Ce s-a votat

Parcul, amenajat între anii 1880-1881, pe locul fostului depozit de gunoaie din centrul oraşului, şi în care s-a dezvelit prima statuie din ţară a poetului Mihai Eminescu, va beneficia de investiţii în valoare totală de 5.742.741 lei cu TVA. "Au fost discuţii că e o sumă mare. Într-adevăr, sunt nişte sume consistente, dar pe lângă modernizare, se face şi reabilitare. Întotdeauna, reabilitarea unui monument costă şi mai mult. Cred că mai bine de o treime din costul proiectului sunt dalele din granit. Dar dacă tot facem un lucru pe care să-l păstrăm pentru totdeauna, e bine să-l facem temeinic şi să nu ne scumpim la ce nu e cazul”, a explicat Stan.

Conform proiectului votat, modernizarea implică refacerea aleilor existente şi amenajarea altora noi, refacerea patrimoniului arboricol, a zonelor verzi (arbuşti, flori, iarbă), reabilitarea fântânii arteziene existente şi construirea unei fântâni arteziene noi, refacerea integrală a împrejmuirii parcului, consolidarea podului rustic şi modernizarea mobilierului urban. Se doreşte şi modernizarea iluminatului ambiental, dotarea parcului cu reţele noi de apă, canalizare şi un sistem de irigare semiautomat şi hidranţi de gradină, cu un rastel pentru biciclete, cişmele şi panouri informaţionale.

Durata de realizare a investiţiei este de 12 luni. Primăria încearcă să obţină finanţare europeană pentru modernizare, dar, dacă nu va reuşi, va folosi bani din bugetul local şi dintr-un împrumut.

Citit 8169 ori Ultima modificare Marți, 03 Noiembrie 2015 01:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.