Credit pentru energie termică şi gigacalorie mai ieftină. Când vor avea gălăţenii CĂLDURĂ

Credit pentru energie termică şi gigacalorie mai ieftină. Când vor avea gălăţenii CĂLDURĂ
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Întruniţi luni după-amiază, 9 noiembrie, în şedinţă extraordinară, aleşii locali ai Galaţiului au votat ieftinirea, cu 60 de lei, a preţului local al energiei termice facturate populaţiei şi contractarea unui credit în valoare de 20 de milioane de lei pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece.

Potrivit primarului Marius Stan, încălzirea depinde acum de cât de repede va reuşi CET să-şi pornească instalaţia: "Mâine (marţi, 10 noiembrie - n.r.) vom face o plată anticipată de 3 milioane de lei, care va merge direct la Romgaz, iar de contravaloarea banilor CET va primi gaz şi va începe să pună instalaţia în funcţiune. Sunt nişte timpi tehnologici care nu pot fi săriţi. Încerc să anticipez că o săptămână ar fi un termen normal pentru furnizarea energiei termice".

Directorul SC Calorgal, Cristian Istrate, a declarat că societatea sa, de care depinde căldura în aproximativ 30.000 de apartamente, este pe ultima sută de metri cu pregătirile şi că, în funcţie de banii avuţi, s-au făcut toate remedierile din reţea.

Edilul i-a pus în vedere că răspunde cu postul pentru eventualele avarii din sistem: „Sper să nu ne trezim cu probleme tehnice la instalaţia noastră de distribuţie! Asta ar fi culmea culmilor! După ce toţi am făcut eforturi formidabile ca să putem să ajungem la momentul acesta, în care se poate livra căldura, să avem probleme tehnice. Domnii directori ai Calorgal răspund cu postul!”, a spus Stan.

Subvenţie mai mare pentru gigacalorie

Prin votul aleşilor locali, de la 1 noiembrie 2015, preţul local al energiei termice facturate populaţiei este de 180 de lei/Gcal inclusiv TVA. În contrapartidă, subvenţia unitară de la bugetul local pentru acoperirea diferenţelor de preţ creşte de la 180,92 de lei la 240,92 de lei/Gcal inclusiv TVA. Prin amendamentul făcut de consilierul local independent Alin Mihai, şi acceptat de primar, majorarea subvenţiei s-a făcut doar pentru perioada acestei ierni.

„Nu ne convine tuturor faptul că atâţia bani se duc într-o gaură neagră. Banii aceştia puteau fi folosiţi în scopuri nobile. Puteam construi chiar un spital. Vă propun să discutăm la viitoarea şedinţă despre externalizarea întregului sistem de producţie şi distribuţie a energiei termice, pentru că e mult prea împovărător pentru noi să putem duce aşa ceva”, a spus primarul.

Credit scump

Aleşii au votat şi contractarea de la Ministerul Finanţelor Publice a unui împrumut din venituri din privatizare în valoare de maximum 20.000.000 lei, cu o maturitate de maximum 20 de ani, pentru finanţarea cheltuielilor de încălzire. Stan a admis că acest credit este mai scump decât cel luat de la CEC şi şi-a exprimat speranţa că nu va împiedica municipalitatea, pe viitor, să acceseze un împrumut strict necesar pentru o investiţie majoră.

„Dobânda ROBOR plus trei la sută înseamnă în jur de 600.000 de lei trimestrial. Fără credit, cu certitudine nu aveam bani, stăteam şi tremuram cu toţii! Drama asta a noastră pleacă de la faptul că oamenii nu vor să plătească! Atunci când într-un sistem centralizat plăteşte unul singur din patru abonaţi, nu poate funcţiona nimic niciodată. Şi dacă se continuă aşa, să vină Dumnezeu să rezolva problema asta, că nu cred că poate să o rezolve", a spus primarul.

Citit 7157 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Noiembrie 2015 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.