Judeţul Galaţi, la un pas să rămână în afara FINANŢĂRII UE! Conducerea CJ a bifat CEL MAI MARE EŞEC

Judeţul Galaţi, la un pas să rămână în afara FINANŢĂRII UE! Conducerea CJ a bifat CEL MAI MARE EŞEC
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

* „Este un eşec al conducerii şi trebuie să vi-l asumaţi”, i-a spus unul dintre consilieri lui Nicolae Bacalbaşa


 

Strategia de dezvoltare a judeţului Galaţi pentru perioada 2015-2020 s-a transformat într-un Program de dezvoltare pentru 2016-2021! Întrucât unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, în frunte cu CJ, riscau să nu poată accesa fonduri europene, din cauză că strategia Consiliului Judeţului s-a dovedit a fi un dezastru, instituţia a fost nevoită să pună la punct un plan de dezvoltare care să înlocuiască stufosul document, supus dezbaterii la începutul lunii decembrie şi aspru criticat de oameni de afaceri, societatea civilă, primari, dar şi consilieri.

„Un document de tot râsul”

Marţi, la ultima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţului din acest an, aleşii au adoptat un Program de dezvoltare a judeţului, elaborat în doar trei săptămâni, de către direcţiile de specialitate din Consiliul Judeţului, sub coordonarea county managerului Costel Fotea. Deşi documentul la care au lucrat angajaţii CJ are doar circa 250 de pagini, spre deosebire de Strategia elaborată de Master Evaluation SRL, de aproximativ 800 de pagini, consilierul Ion Ştefan a afirmat că „este, de departe, un program mai bun” şi prezintă date actualizate, spre deosebire de strategie, dar şi sute de proiecte în plus. Totuşi, atât Ion Ştefan, cât şi consilierul Emil Ţuicu au criticat faptul că programul a ajuns pe ultima sută de metri la mapele aleşilor şi nu au avut timp să îl studieze. Cu toate acestea, în final, programul a fost adoptat printr-un compromis. „De un an şi jumătate atrag atenţia că avem nevoie de o strategie de dezvoltare, de un plan de dezvoltare socio-economic al judeţului Galaţi. Acest program de dezvoltare vine cu eşecul strategiei de dezvoltare, pe care consultantul a depus-o din decembrie 2014. Aş fi vrut să vedeţi societatea civilă oripilată de faptul că nu ştia nimic, să vedeţi mediul de afaceri, care nu a fost consultat, unităţile administrativ-teritoriale, care nu au fost consultate. Practic, am primit un document de tot râsul, un document care poate fi contestabil oriunde”, i-a spus Ştefan lui Bacalbaşa, făcând referire la dezbaterea publică, de la începutul lunii decembrie, cu privire la strategie, de la care preşedintele CJ a absentat.

„Trebuie să vă sumaţi acest eşec”

Consilierul judeţean a punctat că, în luna ianuarie a anului viitor, se vor deschide mai multe linii de finanţare în cadrul noului exerciţiu bugetar comunitar, iar primăriile din judeţ riscă să nu poată implementa proiecte cu bani europeni, în lipsa unui program de dezvoltare, şi a îndemnat aleşii să voteze proiectul de hotărâre.

„Fără acest document adoptat, ei nu pot depune nimic. Eu v-am spus acest lucru în mod repetat (…) Sunt de aceeaşi părere cu Emil Ţuicu, că nu putem să adoptăm orice, nu putem să aprobăm fără să citim, nu am avut suficient timp, pe de altă parte cei care vor să acceseze fonduri europene nu pot dacă nu există un asemenea document. Este un eşec al conducerii judeţului Galaţi, care poate fi foarte grav pentru toţi locuitorii judeţului şi trebuie să vă asumaţi acest eşec. Mai mult, acest program nu este practic o viziune a conducerii Consiliului Judeţului, cum este precizat în expunerea de motive, ci o viziune a celor care au elaborat, respectiv a direcţiilor de specialitate. Nu poţi să faci un program de dezvoltare în trei săptămâni, cât li s-a pus la dispoziţie. Dacă aprobăm în forma actuală, riscăm să nu avem foarte multe elemente pentru că acest program intră în vigoare fără dezbatere publică. Deci, se trece peste pasul dezbaterii publice şi noi îl aprobăm. Iar aici nu ţinem cont nici de societatea civilă, nici de mediul de afaceri (…) Noi, dacă nu aprobăm, suntem într-o anumită culpă, dacă îl aprobăm, vă spun că nu este un document complet. Suntem între ciocan şi nicovală”, a afirmat Ion Ştefan, care a ţinut să felicite angajaţii Consiliului Judeţului, precizând că este clar, de departe, un document mai bun decât strategia care ne-a fost prezentată de către consultant. Trecem de la o propunere de vreo 70 şi ceva de proiecte, la o propunere de 900 şi ceva de proiecte, ceea ce înseamnă că este o altfel de viziune, de prezentare, aproape de adevăr.”

Şi pod peste Dunăre, dar şi tunel!

Printre proiectele prevăzute în Programul de dezvoltare al Consiliului Judeţului se numără atât parteneriatul municipiilor Brăila şi Galaţi, pentru crearea conurbaţiei dintre cele două oraşe, cât şi podul peste Dunăre de la Brăila şi proiectul subtraversării Dunării, al primarului Marius Stan. Totodată, sunt prevăzute două drumuri expres - Galaţi - Bucureşti şi Galaţi - Tecuci, dar şi construirea unui aeroport de pasageri şi/sau cargo în judeţul Galaţi, semn că, pe hârtie, suntem, din nou, excepţionali! Reprezentanţii Consiliului Judeţului ne-au declarat că Programul de dezvoltare nu anulează însă Strategia, pe care consultantul va trebui să o finalizeze, întrucât documentul elaborat de angajaţii CJ ar fi unul provizoriu. Deşi în anul 2014, conform datelor furnizate de CJ, contractul cu Master Evaluation SRL, încredinţat direct de către instituţie, era evaluat la 30.000 de euro, în final firma ar putea primi în jur de 20.000 de euro, din cauza penalităţilor de întârziere.

Citit 3069 ori Ultima modificare Joi, 24 Decembrie 2015 02:47

13 comentarii

 • postat de @Edy_GMBH
  Miercuri, 30 Decembrie 2015 07:46
  5.13.197.***
  @Edy_GMBH: Nu, pentru ca nu poate trece niciodata asa ceva! Dupa cum autodeclera, e nebun cu acte in regula.
  0
  10
  Raportează
 • postat de Edy_GMBH
  Duminică, 27 Decembrie 2015 00:12
  5.13.216.***
  Bacalbasa a trecut cumva vreun test psihiatric?
  0
  22
  Raportează
 • postat de Taranca Taranca
  Sâmbătă, 26 Decembrie 2015 06:13
  109.166.134.***
  Rugam CJ Galati sa repare drumul pavat cu piatra de rau Plesa - Talasmani din comuna Beresti Meria . Sa se plombeze gropile tot cu piatra de rau , daca se toarna nisip sau piatra netasata la prima ploaie se fac gropi din nou.
  3
  7
  Raportează
 • postat de cetateanuL
  Vineri, 25 Decembrie 2015 16:12
  78.97.254.***
  DAR PENTRU ASTA ,BACALBASA NU NUMAI CA NU ESTE PEDEPSIT( DE NOI AR TREBUI)DAR PRIMESTE SI O PENSIE SPECIALA, DE UNDE SE INTELELGE CA NUMAI ASA POTI FI MEDALIAT IN ROMANIA. DEALTFEL TOTI PENALII RAMAN LA CONDUCERE, TOTI PRIMESC BONUSURI MINUNATE, TOATE LEGILE SUNT FACUTE DOAR PENTRU EI, NESIMTITII.UNDE SUNT CRETINII CARE ACUM CEVA TIMP CAND VORBEAU DE TUNEL , DE PASARELE ....ADICA ATUNCI CAND PAPAU BANII NOSTRI PE PLIMBARI CU STUDII, AVEAU TUPEUL SA NE COMBATA . CINE ERAU ACESTI CRETINI????? VA RECUNOASTETI, DA???????????//
  0
  16
  Raportează
 • postat de john doe
  Vineri, 25 Decembrie 2015 11:10
  5.13.217.***
  Pe zi ce trece imi pare rau ca am ramas in Galati, alaturi de cei dragi. Cand am avut oportunitatea de a pleca, am ales parintii, prietenii, locul unde m-am nascut. Sunt din ce in ce mai convins ca m-am inselat!
  1
  19
  Raportează
 • postat de Alicante
  Vineri, 25 Decembrie 2015 08:53
  79.116.100.***
  Cu Bacalbasa si PSD in frunte, vom avea "victorii" multe! In urma ramane prapadul. Norocul nostru este ca mai are doar 6 luni de mandat.
  0
  43
  Raportează
 • postat de cineva
  Joi, 24 Decembrie 2015 23:49
  5.13.217.***
  Candva vroiam sa ma intorc in Galati. Acum cred ca vreau sa plec din tara si sa nu ma mai uit inapoi.
  2
  24
  Raportează
 • postat de urs
  Joi, 24 Decembrie 2015 23:42
  86.123.184.***
  Bacalbasa a anesteziat tot. Ce altceva ar fi putut face?
  0
  27
  Raportează
 • postat de gril
  Joi, 24 Decembrie 2015 23:21
  95.76.34.***
  Preocuparile lor sunt de capatuire, sa obtina pensii suplimentare , sa-si asigure anii batranetii. Rusine!
  0
  25
  Raportează
 • postat de crystal
  Joi, 24 Decembrie 2015 23:04
  95.76.32.***
  Nicio problema....Bumerangul numit PUTUROSENIE+CORUPTIE aruncat de administratia locala,intr-una de la revolutia din '89 incoace, se intoarce si ii loveste tot pe ei...Salariile lor inclusiv al primarului sunt in functie de marimea orasului care deocamdata inca se incadreaza la +150.000 locuitori.
  In ritmul in care scade populatia orasului, vor lua salarii din ce in mai MICI !
  0
  12
  Raportează
 • postat de gore
  Joi, 24 Decembrie 2015 22:59
  188.25.246.***
  sa ii multumim din suflet tovarasului bacLABAbasa si slugilor lui credincioase de la viata libera
  3
  23
  Raportează
 • postat de C.Lumina !
  Joi, 24 Decembrie 2015 21:12
  62.121.108.***
  La asa votanti..ASA CONDUCATORI ,SA VA SI sa le fie de cap ,amin !!!
  1
  24
  Raportează
 • postat de frasecu
  Joi, 24 Decembrie 2015 19:37
  5.13.204.***
  CJ Galati are o conducere de toata jena.
  0
  41
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.