După doi ani de promisiuni şi bâlbe, se construieşte hangarul pentru elicopterul SMURD

După doi ani de promisiuni şi bâlbe, se construieşte hangarul pentru elicopterul SMURD
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Consiliul Judeţului se pregăteşte să scoată la licitaţie contractul de execuţie a lucrărilor pentru hangarul care va adăposti elicopterul SMURD al Galaţiului, după ce, joi seară, aleşii judeţeni au aprobat mult aşteptata investiţie, estimată de CJ la peste 2,5 milioane de lei (cu TVA), adică mai bine de 550.000 de euro. Din aceşti bani, aproape 1,5 milioane de lei sunt programaţi a fi cheltuiţi efectiv pentru construcţie şi montaj. Deşi consilierii judeţeni Ion Ştefan (PNL) şi Dorin Butunoiu (PSD) au acuzat că valoarea investiţiei este „umflată”, în final proiectul de hotărâre a fost adoptat, inclusiv cu votul acestora, astfel că mai este doar o chestiune de zile până când hangarul dedicat elicopterului SMURD va fi lansat la licitaţie, pe SEAP.

Ce lucrări sunt prevăzute în proiect

Așa cum v-am mai informat, hangarul va fi construit pe o suprafaţă de 480 de metri pătraţi, iar staţia de carburanţi va ocupa 200 de metri pătraţi. Pe lângă spaţiul destinat adăpostirii elicopterului, construcţia mai prevede o serie de spaţii administrative. Este vorba despre cabinete de asistenţă, cameră de aşteptare, cameră de odihnă pentru piloţi, grupuri sanitare, un spaţiu de depozitare a sculelor, o cameră care va găzdui strict aparatură medicală, o mică bucătărie pentru personal şi nu numai. Totodată, proiectul prevede lucrări de amenajare a pistei şi dotarea acesteia cu instalaţie luminoasă, iar, mai nou, conform normelor ISU, care au devenit extrem de exigente, după tragedia din Colectiv, Consiliul Judeţului trebuie să construiască o rezervă de apă cu instalaţie de stingere a incendiilor automată, ce va fi îngropată. Acest lucru a fost impus, potrivit conducerii CJ, din cauză că reţeaua din oraş a Apă Canal nu asigură o presiune constantă de 4,5 atmosfere, ba mai mult ar exista chiar riscul ca, în cazul unui incident nefericit, hidranţii să fie imposibil de utilizat.

„Pentru obţinerea avizului ISU, suntem obligaţi să îndeplinim aceste condiţii”, ne-a spus county managerul CJ, Costel Fotea. Ba mai mult, în cadrul şedinţei, preşedintele Nicolae Bacalbaşa a afirmat că hangarul, care va fi construit în curtea Poliţiei de Frontieră, va avea aviz ISU, spre deosebire de multe altele din ţară care nu sunt avizate de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă.

„Elicopterul costă 4,5 milioane de euro. Este asigurat, dar asigurarea e operaţională în cazul în care ai luat toate măsurile legale de evitare a unor nenorociri. În felul acesta, intrăm în toate normele de aprobare, din acest moment, care au evoluat în timp, în raport cu celelalte hangare din ţară, şi ne situăm în limita legii. De aici şi suma. Hangarele de la ora actuală nu au aviz ISU. Acesta va avea”, a spus Bacalbaşa. Reprezentanţii CJ au spus că obiectivul va fi construit din zidărie şi nu din panouri sandwich, cum fusese gândit iniţial. Până când hangarul va fi pus pe picioare, elicopterul SMURD va fi găzduit, în continuare, tot la Vânători, de către Pegas, în schimbul unei chirii lunare de 300 de euro. „Domnii de la Pegas ne-au ajutat foarte mult, contra unei sume modice, faţă de ce există pe piaţă. Sunt nişte oameni extraordinari, ne-au asigurat toate utilităţile, pază şi tot ce trebuie”, a precizat Costel Fotea.        

Citit 4244 ori Ultima modificare Marți, 02 Februarie 2016 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.