PRIMII CANDIDAŢI LA ALEGERILE LOCALE - Cine vrea să devină PRIMAR al municipiului Galaţi (FOTO)
Foto: Foto-arhivă "Viaţa liberă"

PRIMII CANDIDAŢI LA ALEGERILE LOCALE - Cine vrea să devină PRIMAR al municipiului Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

* Nicuşor Ciumacenco (PNL), Cătălin Cristache (PMP), Ionuţ Pucheanu (PSD), Marius Stan (UNPR), Constantin Telegan (PG) sunt, oficial, primii candidaţi la fotoliul de primar al Galaţiului * ALDE oscilează între Eugen Durbacă şi Cristian Dima


Pe 5 iunie 2016 gălăţenii ar putea fi chemaţi la urne pentru a-şi alege primarul municipiului şi consilierii locali şi judeţeni. Spunem „ar putea” pentru că data nu este încă bătută în cuie, ci cuprinsă într-un proiect de hotărâre de Guvern lansat în dezbatere publică de către Autoritatea Electorală Permanentă. Potrivit unui calendar al alegerilor aflat, de asemenea, în dezbatere publică, pe 6 mai ar începe, oficial, campania electorală. Spunem oficial, pentru că, neoficial, conform cutumelor politice, campania electorală a început de cum s-au terminat alegerile din 2012. Timpul trece repede şi deja unii candidaţi s-au aliniat la startul pentru cea mai importantă dintre funcţiile supuse scrutinului electoral: primarul! Vă prezentăm astăzi cine sunt candidaţii pe care formaţiunile politice i-au lansat, stabilit sau pe care îi au în vedere pentru Primăria Galaţi. Pentru a nu lăsa loc de dispute, precizăm că prezentarea este în ordine alfabetică.

Nicuşor Ciumacenco (PNL)

Nicuşor Ciumacenco este candidatul PNL la Primăria Galaţi, validat de conducerea centrală a partidului şi lansat deja de către liberali. De profesie medic stomatolog, Ciumacenco are 41 de ani, este căsătorit şi are un copil. A fost consilier local, preşedintele Comisiei de Urbanism din cadrul Legislativului Local şi viceprimar PSD, în perioada iunie 2008 – martie 2012. Atunci a demisionat din PSD, renunţând şi la mandatele de consilier şi viceprimar. Gestul a fost făcut pentru a candida independent la Primăria Galaţi, scrutin în care s-a clasat pe locul al doilea, cu 34.604 de voturi (28,8 la sută). Trebuie spus că, iniţial, Ciumacenco fusese desemnat candidatul PSD la Primărie, dar decizia politică a USL de a merge în alegeri cu liberalul Marius Stan l-a scos din cursa electorală.

În toamna anului 2012 Ciumacenco a renunţat la independenţa politică pentru PDL (partid care a fuzionat cu PNL), iar în prezent este preşedintele organizaţiei municipale liberale. Profesional, activează în cadrul Cabinetului Medical Individual dr. Ciumacenco.

Cătălin Cristache (PMP)

Cătălin Cristache este candidatul validat al PMP pentru Primăria Galaţi. În vârstă de 37 de ani, Cristache este căsătorit şi are un copil. Îşi conduce propria afacere, dar este şi inginer în cadrul Registrului Auto Român – Galaţi, instituţie pe care a condus-o între anii 2009 şi 2013.

Cristache a fost consilier local PDL în perioada iunie 2012 - iunie 2013. Atunci a fost validată excluderea sa din partid şi şi-a pierdut mandatul de ales local. La scurt timp a preluat preşedinţia organizaţiei judeţene PMP Galaţi.

ALDE: Dima sau Durbacă?

Oficial, ALDE încă nu şi-a stabilit candidatul pentru Primăria municipiului Galaţi. După cum am aflat de la copreşedintele Cristian Dima, în martie va fi organizat un sondaj pentru a afla profilul de candidat pe care şi-l doresc gălăţenii: Cristian Dima sau Eugen Durbacă.

Cristian Dima are 48 de ani şi este necăsătorit. De profesie economist, este directorul unei firme de leasing. În iunie 2012 a fost ales consilier local pe listele USL, dar din partea PNL. Dima este preşedintele Comisiei Juridice din Legislativul gălăţean şi copreşedintele organizaţiei judeţene ALDE Galaţi alături de Eugen Durbacă.

Eugen Durbacă are 72 de ani, este căsătorit şi are doi copii. De profesie inginer mecanic, acum pensionar, Durbacă a fost primarul municipiului Galaţi (1992-2000), consilier local (2000-2004), preşedinte al Consiliului Judeţului (2004-2008), vicepreşedinte al Consiliului Judeţului (2008-2012), iar din 2012 este senator în Parlamentul României.

În ceea ce priveşte experienţa politică, Durbacă are la activ o listă lungă de formaţiuni prin care a trecut: PCR, USD, PDAR, PDSR, ApR, PD, PUR, PC şi ALDE.

Ionuţ Pucheanu (PSD)

Ionuţ Pucheanu este candidatul desemnat de Biroul Permanent Judeţean al PSD Galaţi la Primăria oraşului. Are 34 de ani şi este căsătorit. A intrat în politică în anul 2008, în PSD şi este preşedintele organizaţiei municipale a TSD Galaţi. A absolvit Facultatea de Drept la Bucureşti, având şi un masterat în acest domeniu şi a absolvit şi Institutul Diplomatic Român, tot la Bucureşti. Din primăvara anului 2013 este directorul Serviciului Public de salubritate Ecosal.

Dintre toţi candidaţii, are cea mai delicată poziţie, aflându-se în subordinea primarului şi candidatului UNPR la Primărie, Marius Stan.

Marius Stan (UNPR)

Marius Stan, primarul municipiului Galaţi a anunţat, în cadrul unui interviu pe care ni l-a acordat, că va candida pentru un nou mandat la Primărie din partea UNPR. Marius Stan are 58 de ani, este căsătorit şi are patru copii.

Este de profesie inginer metalurg, dar cu excepţia perioadei iunie 1989 - ianuarie 1990, când a lucrat ca inginer în Sidex, a activat doar în fotbal, mai întâi ca jucător, iar mai apoi ca manager. Pentru gălăţeni este singurul preşedinte de club sub conducerea căruia echipa de fotbal Oţelul a câştigat titlul de campioană a României.

Marius Stan a intrat în politică în noiembrie 2007, când a fost lansat drept candidat al Alternativei Ecologiste din România (AER) la Primăria Galaţi. În martie 2008, devenea candidatul PNL la Primăria Galaţi, dar a obţinut doar un mandat de consilier local. A devenit primar în iunie 2012 şi a rezistat în PNL până în septembrie 2014, când a semnat adeziunea la UNPR. În prezent este preşedintele organizaţiei municipale a progresiştilor.

Constantin Telegan (PG)

Pata de culoare a candidaţilor este Constantin Telegan, candidatul Partidului Gălăţenilor, pe care l-a înfiinţat şi înregistrat la finele anului trecut. Telegan are 51 de ani, este căsătorit şi deja s-a autointitulat pe Facebook „Viitorul Primar Telegan”. De profesie jurist, este mediator. Până să-şi facă partid, viaţa l-a purtat prin PNŢCD, Partidul Verde, Forţa Civică, din partea cărora a candidat la alegerile locale obţinând scoruri foarte mici. De pildă, la alegerile pentru primărie din iunie 2012 a obţinut unu la sută din voturile valabil exprimate.

Rămâne de văzut ce alţi candidaţi se vor alinia la startul pentru Primărie până pe 5 iunie 2016.

IATĂ CANDIDAŢII, în ordinea în care au fost prezentaţi:

Citit 14921 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Ianuarie 2016 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.