UPDATE/ Decizie comună a arhitecţilor: "Cozorocul" noii Primării rămâne la locul lui
Foto: Foto: Marius Negri

UPDATE/ Decizie comună a arhitecţilor: "Cozorocul" noii Primării rămâne la locul lui
Evaluaţi acest articol
(1097 voturi)

UPDATE Copertina noii Primării, care a stârnit atâtea comentarii şi pasiuni, a fost analizată, ieri, de arhitectul şef al municipiului Galaţi, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi arhitectul Dan Ujeuca, autorul lucrării. Acesta din urmă a convins autorităţile că faţada construcţiei din strada Domnească nr. 54 (noul sediu al Primăriei municipiului Galaţi) respectă planşele vizate spre neschimbare de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Iaşi. Arhitectul Dan Ujeuca a explicat că, la Comisia Zonală, i s-au cerut multiple variante ale proiectului, inclusiv scoaterea marchizei, dar, după ce au văzut cum ar fi arătat construcţia fără, specialiştii de la Iaşi au cerut revenirea la copertină. Prin urmare, după cum am aflat de la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură Galaţi, conform documentelor prezentate, construcţia actuală respectă avizele privind configuraţia faţadelor, a scărilor de acces şi a spaţiului public, deci nu este necesară nicio modificare. Direcţia pentru Cultură va monitoriza, în continuare, lucrările.


 Copertina noii Primării, care a stârnit atâtea comentarii, controverse şi pasiuni, a fost ieri în centrul atenţiei, atât la propriu, cât şi la figurat. Dimineaţă, sub supravegherea atentă a unei echipe Tancrad, doi muncitori se îndeletniceau cu vopsirea ei. La orele prânzului, "cozorocul", termen pe care, mai în glumă, mai în serios, l-au preluat şi autorităţile, a fost subiectul întâlnirii dintre reprezentanţii Primăriei municipiului Galaţi, ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi ai arhitectului Dan Ujeuca, autorul proiectului.

Aşa cum v-am informat, săptămâna trecută, Direcţia pentru Cultură a emis o notificare către Primărie: "În cotidianul "Viaţa liberă" din 2 iulie 2016, a apărut un articol referitor la faţada construcţiei imobilului din strada Domnească nr. 54 (noul sediu al Primăriei municipiului Galaţi). Ne-am deplasat la adresa sus-menţionată, unde am constatat că lucrarea se execută fără respectarea planşelor vizate spre neschimbare, din proiectul avizat de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Iaşi şi avizul emis de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi. Pentru a preîntâmpina sistarea lucrărilor, avem rugămintea ca, în termen de cinci zile de la comunicarea prezentei, să dispuneţi revenirea la configuraţia faţadelor, a scărilor de acces şi a spaţiului public, aşa cum au fost vizate spre neschimbare, precum şi a condiţiilor din aviz", se arată în document.

După cum am aflat de la reprezentanţii Primăriei Galaţi, s-a stabilit ca, în cel mai scurt timp, să aibă loc o discuţie între arhitectul şef al municipiului Galaţi, arhitectul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi arhitectul Dan Ujeuca, pentru a ajunge la o decizie privind eventuala modificare a copertinei.

Citit 4911 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iulie 2016 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.