PUNCTE DE VEDERE/ Pentru curăţenia oraşului - un parteneriat între autorităţi şi gălăţeni
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

PUNCTE DE VEDERE/ Pentru curăţenia oraşului - un parteneriat între autorităţi şi gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Trebuie sensibilizaţi toţi factorii cu responsabilităţi în protejarea mediului înconjurător


Galaţiul are, şi o spunem cu mare regret, faima de oraş murdar, sufocat de mizerie, în ciuda faptului că autorităţile locale (Primăria, Consiliul Local, Poliţia Locală, Garda de Mediu etc.), întreprinderile şi asociaţiile cu responsabilităţi stabilite prin lege în asigurarea curăţeniei oraşului (Ecosal, Serviciul de ecarisaj, Asociaţiile de Proprietari, întreprinderile care au în administrare cablurile şi ţevile reţelelor electrice, de telefonie, de gaze, de televiziune etc.) şi, nu în ultimul rând, cetăţenii au obligaţia de a-şi păstra oraşul curat. Vom da doar un singur exemplu în acest sens: Garda de Mediu are atribuţiuni foarte limpezi în domeniul protecţiei mediului. Chiar la prima dintre multele atribuţiuni se precizează: „controlează activităţile cu impact asupra mediului înconjurător şi aplică sancţiuni contravenţionale prevăzute de legislaţia în domeniul protecţiei mediului”.

Pentru credibilitatea demersului nostru publicistic şi pentru sensibilizarea tuturor factorilor cu responsabilităţi în protejarea mediului înconjurător, a celor mai sus menţionaţi, în menţinerea curăţeniei în oraşul Galaţi, vom trece la prezentarea - evident succintă, deşi putem oferi o factologie generalizatoare - argumentelor.

Mizeria care sufocă Faleza inferioară

Coborând pe faleza inferioară a Dunării, un adevărat brand turistic al Galaţiului, ne întâmpină, pe o fâşie de 10-15 metri lăţime, care desparte aleea de promenadă pietonală şi luciul apei, o privelişte inimaginabilă, o mizerie greu de descris, dincolo aflându-se câteva mici restaurante inscripţionate sub numele Delia-Daniela-Tulcea, Beatrix şi Malnaş-Europa: trunchiuri de copaci în putrefacţie, bărci părăsite, odgoane de ancorare a vaselor aruncate, chiar o punte de vas abandonată, stive de crengi uscate, cauciucuri de maşină, buruieni uscate în adevărate grămezi, pungi de plastic, cutii de carton etc. O oază de curăţenie întâlnim totuşi în zona restaurantelor „Libertatea” şi „Cormoran”.

Revenim însă la „normal” în direcţia Administraţiei Portului Galaţi, unde, pe malul Dunării, pe pontoane, se află câteva instituţii de nivel zonal sau naţional: Compania de Navigaţie Fluvială Navrom SA Galaţi, Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi pe care mai tronează din vremuri trecute inscripţia „Terminalul de pasageri” (care pasageri, că de peste 25 de ani nu mai ancorează aici niciun vas de pasageri, fie spre Brăila, fie spre Tulcea sau Sulina?). Apogeul mizeriei este însă mai la vale, în dreptul unei platforme pe care scrie - ironia sorţii - „Info Danube. Centrul de Informare şi Instruire”. În dreptul acesei „instituţii”, pe un mal mocirlos, stau înfipte în mâl trei bărci care putrezesc (pe una din ele se mai vede inscripţionat tricolorul!), cioate, rădăcini şi trunchiuri de copaci, vreascuri, cauciucuri de maşină, sticle, bidoane din plastic, cutii de sucuri sau de bere, bălării verzi sau uscate etc.

Ce spun şi ce fac autorităţile gălăţene, ce spune şi ce face Garda de Mediu, ce face şi ce spune Poliţia Locală, care are în atribuţiuni şi „verificarea surselor de apă, a malurilor” (deci şi a malurilor Dunării), ce spun şi ce fac administratorii acestor unităţi comerciale, administrative sau de educaţie despre o asemenea privelişte selenară? Pot oferi un răspuns?

Gunoaie în staţiile de autobuz

Un alt reper negativ în acest sens îl reprezintă staţiile de taxi şi de autobuze, de pe toate trasele gălăţene şi din toate zonele oraşului, din cartiere sau din centru. Spaţiile acestora sunt garnisite cu mucuri de ţigări, cu bilete utilizate, aruncate din grabă de călători la urcarea în taxi sau autobuz, dacă ne referim la mucuri de ţigări, sau de cei care coboară din autobuze, dacă ne referim la biletele folosite. Pe trotuarele tuturor străzile Galaţiului, pe aleile parcurilor se aruncă hârtii, mucuri de ţigări, pungi de plastic, cutii de bere, pahare de îngheţată, sâmburi de fructe etc. Dacă pleci din centrul oraşului pe Navelor, apoi pe Portului, pe George Enescu, pe Dogăriei, pe Cuza Vodă, pe Mihai Bravu, pe Basarabiei, şi exemplele ar putea continua, găseşti suficiente argumente în susţinerea acestor observaţii. În multe puncte sunt, prinse de stâlpi, coşuri de gunoi, dar de cele mai multe acestea stau goale zile întregi. De asemenea, în locuri special amenajate sunt puse tomberoane pentru depozitarea resturilor menajere, recipiente pentru selectarea pe categorii a deşeurilor (hârtie, plastic, sticlă), dar destul de rar folosite în scopul pentru care au fost puse. Adesea, pungile cu resturi menajere se aruncă pe jos, sunt dezmembrate de haite de câini maidanezi sau, nu de puţine ori, sunt scotocite de căutătorii de „bunătăţi” pentru porci (pâine, coji de pepene), peturi, sticle etc. Unde mai punem că, uneori, asemenea pungi se mai „uită” pe la colţurile blocurilor, printre tronsoane, de oameni „grăbiţi”, nu dintre cei cu puţine mijoace de existenţă, ci mai ales de cei care lasă la vedere că au consumat ţigări fine şi băuturi scumpe.

Grădinile blocurilor, vandalizate

Într-o anumită zonă a oraşului, în Micro 39, prin grija autorităţilor sau a asociaţiilor de proprietari, spaţiile din jurul blocurilor au fost împrejmuite cu garduri din sârmă groasă, iar locatarii au sădit flori şi copăcei în interior. Din păcate, acele garduri nu au rezistat mai mult de două-trei luni, după care sârma a fost tăiată, plasele din sârmă au fost scoase din stâlpii de susţinere, rupte, îndoite etc.

Unde-i civismul gălăţeanului, unde-i educaţia civică promovată de şcoală din anii în care micul cetăţean era la grădiniţă sau în ciclul primar? Sau, de ce autorităţile locale tolerează abaterile onor cetăţeni de la minimul civism?

Alte repere în contextul temei abordate pot fi: valurile de zeci şi sute de metri de cablu telefonic, electric, ale posturilor tv. care stau agăţate pe stâlpii de pe trotuare sau chiar cabluri împrăştiate pe caldarâm; abandonarea unor autoturisme vechi în spaţii de parcare, pe trotuare sau chiar pe spaţiile verzi; lipsa totală a publicităţii privind asigurarea curăţeniei oraşului, eventual a sancţiunilor pentru cei care nu respectă legile şi regulile bunului simţ (sugerăm inscripţionarea pe coşurile de gunoi puse în oraş, la spaţiile special amenajate pentru depozitarea resturilor menajere a unor îndemnuri de genul „Păstraţi curăţenia!”, utilizarea unor afişe şi bannere pe străzile oraşului, în staţiile de autobuz sau taxi etc); activarea Serviciului de ecarisaj privind strângerea câinilor maidanezi şi adăpostirea acestora în padocuri special amenajate (există un adevărat „turism” canin, în sensul că, nu de puţine ori, oameni „binevoitori” transportă cu autoturismele câinii dintr-un cartier în altul, trezindu-te dimineaţa cu „migranţi”, cu „străini” în cartierul tău); responsabilizarea asociaţiilor de proprietari, a preşedinţilor acestora pentru a asigura un spaţiu curat în curtea blocurilor, pe tronsoanele dintre blocuri etc.

Noul primar, Ionuţ Pucheanu, sprijinit de consilieri, de unităţile cu responsabilităţi în domeniul gospodăririi şi curăţeniei oraşului, de cetăţeni, are cel puţin trei avantaje pentru transformarea nevoii de un mediu înconjurător curat, sănătos într-o certitudine: este tânăr şi optimist, are experienţă în conducerea unei întreprinderi de profil, de care domnul Pucheanu este legat poate şi sentimental, cerând ca pe timpul cât îndeplineşte funcţia de primar să fie doar suspendat din funcţia de director Ecosal şi autoritatea pe care i-o conferă funcţia de primar. Trebuie doar să aibă puterea şi inteligenţa să le folosească şi să treacă la fapte în beneficiul Galaţiului şi al gălăţenilor.

CLICK AICI pentru a AFLA ce au de SPUS GĂLĂȚENII


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 4121 ori Ultima modificare Joi, 11 August 2016 01:12

9 comentarii

 • postat de Akbar
  Miercuri, 10 August 2016 14:48
  81.12.148.***
  Trebuie "responsabilizati" toti ciumpalacii si tartanii cu amenzi usturatoare. Scoateti din birouri Politia Locala, puneti-i sa patruleze pe jos prin tot orasul 24/24 ore si sa-i arda la buzunare pe marlani. Civilizatia s-a facut cu metode de constrangere si nu cu vorba buna.
  "Trebuie responzabilizati, simt civic, educatie". Aiurea, amendeaza marletele si pune-l sa-si culeaga de pe jos cojile de seminte sau sa vopseasca copacii cu var ca sa-si plateasca amenda.
  1
  10
  Raportează
 • postat de ELLA
  Miercuri, 10 August 2016 13:58
  89.136.187.***
  Cum sa pastreze curatenia daca autoritatile nu iau nici un fel de masuri ?Asa cum spunea un cetatean in comentariu anterior,sa ia cel ce arunca gunoaie pe spatiul verde sau linga scara o amanda sa/l usture zdravan la buzunar.Trec cei ce au ciini in apartamente cu ciinii pe spatiul verde din fata blocurilor,fac in lifturi nevoile,iar ai lor stapini pur si simplu se fac ca nu vad.Daca te pune necuratul sa le atragi atentia,sa vezi in ce hal te balacaresc ca nu te speli cu toata Dunarea.Dar de ce sint eu obligata sa calc prin mizeriile potailor lor?Daca sint iubitori de animale,sa aiba grija de ele,sa fie civilizati si sa le stringa dejactiile.Am observat ca maidanejii sint mai curati decit cei cu stapin.Nu am vazut un politist care sa dea amenda la cei ce nu strig mizeriile dupa animalutele lor.Asa ca ce pretentitii sa mai avem /?
  2
  3
  Raportează
 • postat de dana
  Miercuri, 10 August 2016 12:10
  185.53.252.***
  tiganie.......moldoveni......
  3
  4
  Raportează
 • postat de Pantera verde
  Miercuri, 10 August 2016 11:43
  81.12.149.***
  Excelent articol de opinie publica!
  Referitor la curatenia orasului nostru, imi permit sa fac cateva observatii:
  - Institutiile abilitate din acest domeniu nu pot face prea multe deoarece exista inca o birocratie excesiva, stau linistiti cu salarii de bugetari asigurate, iar criteriile de performanta lipsesc cu desavarsire la acestea (de exemplu, daca Politia Comunitara nu ar primi salariile daca nu ar face dovada intocmirii unor avertismente sau amenzi treaba ar merge mai bine!)
  - Legislatia privind curatenia publica este foarte slaba sau inexistenta (de exemplu, daca pentru aruncarea unui PET s-ar da 1 zi inchisoare sau amenda de 100 lei, cetateanul neglijent ar fi mult mai atent)
  - Publicitatea, respectul pentru curatenie si voluntariatul daca ar fi stimulate mai mult, lumea ar fi mult mai atenta la pastrarea curateniei si a bunurilor publice!
  - Reformarea administratiei publice prin descentralizare (de exemplu, prin crearea functiei de Responsabil de cartier cu toate mijloacele necesare in dotare) si grija mai atenta in realizarea Lucrarilor publice (prin acordarea unei importante mai mari la calitatea acestora si a mentenantei lucrarilor respective, decat a pretului cel mai mic si a lucrarilor de proasta calitate) sunt alte masuri ce pot rezolva aceste probleme.
  2
  4
  Raportează
 • postat de GALATEAN
  Miercuri, 10 August 2016 11:42
  78.96.253.***
  O solutie ar exista, daca Primaria respecta reglementarile din legea 416, de acordare a venitului minim garantat, in care se stipuleaza clar, ca, beneficiarii de ajutor social, trebuie sa efectueze anumite zile de munca in folosul comunitatii!

  Am mai propus odata, ca, in temeiul legal al legii 416, sa se organizeze echipe pe strazi unde sunt solicitanti si beneficiari a ajutorului social, cu coordonarea Primariei.
  Este simplu, delegati desemnati special de Primarie, cu atributii de serviciu in fisa postului de coordonare a acestor echipe, care sa doteze cu maturi, roabe,tomberoane si alte asemenea acesorii de curatenie, echipele respective, astfel pot stabili si daca si-au facut treaba fiecare beneficiar al pomenii sociale, stabilind lunar daca poate sau nu, sa-si ia drepturile lunare respective.

  Ca, de altfel, vedem zilnic, la cantina sociala, sau in alte locatii ale Primariei, solicitanti cu mana intinsa, care pot sta la rand, sau in alte conditii, sa li se dea mancare si bani.In acelasi mod, pot sa faca treaba pe strazile orsaului, mentinandu-l curat.

  Ma mira faptul ca sunt comune din judet care aplica legea 416, punand beneficiarii de ajutor social sa curete rigole, la taiatul ierbii pe marginea drumului si chiar la ridicarea unor constructii anexe de mica complexitate, de interes public.

  Nu am inteles niciodata de ce pana acum primarii care au fost, nu a pus la treaba aceasta forta de munca, indeplinindu-le numai doleantele, casa sociala, in case de patrimoniu, pe care le-au si distrus, fara a fi tras niemeni la raspundere, ajutoare de tot felul, in bani si materiale..

  In aceste conditii, unii, fosti primari, si-au creat masa de vot pentru urmatorul mandat, in loc sa-si arate abilitatile de gospodar, ca cetatenii sa aprecieze aceste calitati, fara a se compromite...Din pacate, asa au excelat unii din fostii primari, aspectul orasului dupa terminarea mandatlui lor, o confirma.
  Iar majoritatea beneficiarilor ajutoarelor sociale, sunt oameni tineri, valizi, buni de munca, care se vad si pe strada Brailei pe la patru dimineata, taiand trandafiri de pe spatiile verzi, ora de somn pentru agentii de la Politia Locala.

  O a doua solutie, ar fi asociatiile de proprietari,delimitate pe zone si spatii, controlate tot de oameni ai Primariei, care sa-si oragnizeze curatenia in ZONA, SPATIUL AFERENT.
  Asa se pot pune la punct cetatenii certati cu civilizatia care arunca gunoaiele pe ferestra, pungile cu gunoi pe unde apuca...

  Dar cel mai bun lucru de combatere a necivilizatie cetatenilor, este sanctionarea contraventionala, de catre Politia Locala, sau transformarea acesteia in munca in folosul comunitatii.

  Numai ca Politia Locala, in acest moment, este ca si inexistenta.
  D-l Pucheanu, sa intervina imediat in reorganizarea acestu organism al Primariei, ca nu se mai poate.Azi dimineata, agenti ai Politie Locale, dormeau in masina in parcarea de la scoala 28 din Mazepa, iar pe strada Braielei tiganii erau la prasit trandafiri, cu sacosele lor de rafie.Urat, foarte, urat!

  Si Serviciul de Gospodarie Urbana trebuie reactivat. Se pare ca de vreun an si ceva, a intrat in silentio stampa!

  Nu stiu daca un responsabil principal din Primarie citeste si propunerile cetatenilor,asa cum sunt elaborate!
  Sunt destui in Primarie care taie frunsa la caini pe salarii babane platite din banii galatenilor.
  Ar fi cazul ca sa fie pusi la treaba, chiar pentru a urmari curatenia orasului, in conditiile propuse de mine.
  1
  9
  Raportează
 • postat de Craciun
  Miercuri, 10 August 2016 10:49
  82.78.12.***
  Va rugam sa pozati si in zona Liceului Metalurgic , Aurel Vlaicu sa vedeti cata mizerie este .
  1
  5
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Miercuri, 10 August 2016 09:34
  86.34.187.***
  Observati cel mai bine gradul unora de civilizatie , mergand in parcul de la elica in fata hotelului Vega si pe faleza superioara la prima ora, covoare de coji de seminte,peturi,doze, ambalaje si resturi de mancare McDonald. Unde este politia locala, se plimba cu masinariile sa vada lumea ce frumosi sunt, pe faleza inferioara, pe ce se duc taxele locale?
  1
  11
  Raportează
 • postat de petrica
  Miercuri, 10 August 2016 08:33
  5.13.180.***
  Oameni buni, totul pleaca de la educatie. Eu unul sunt dezamagit, sunt proaspat mutat in oras si de multe ori adun peturi sau pungi mari cu gunoi aruncate pe strada, dar nu am vazut din pacate nici un localnic sa faca la fel. Mai mult spirit civic oameni buni, totul pleaca de la noi.
  1
  11
  Raportează
 • postat de Bravo
  Miercuri, 10 August 2016 05:08
  108.245.201.***
  Asta e Galatiul ..cu faimosii galateni.
  1
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.