PUNCTE DE VEDERE/ Pentru curăţenia oraşului - un parteneriat între autorităţi şi gălăţeni
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

PUNCTE DE VEDERE/ Pentru curăţenia oraşului - un parteneriat între autorităţi şi gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Trebuie sensibilizaţi toţi factorii cu responsabilităţi în protejarea mediului înconjurător


Galaţiul are, şi o spunem cu mare regret, faima de oraş murdar, sufocat de mizerie, în ciuda faptului că autorităţile locale (Primăria, Consiliul Local, Poliţia Locală, Garda de Mediu etc.), întreprinderile şi asociaţiile cu responsabilităţi stabilite prin lege în asigurarea curăţeniei oraşului (Ecosal, Serviciul de ecarisaj, Asociaţiile de Proprietari, întreprinderile care au în administrare cablurile şi ţevile reţelelor electrice, de telefonie, de gaze, de televiziune etc.) şi, nu în ultimul rând, cetăţenii au obligaţia de a-şi păstra oraşul curat. Vom da doar un singur exemplu în acest sens: Garda de Mediu are atribuţiuni foarte limpezi în domeniul protecţiei mediului. Chiar la prima dintre multele atribuţiuni se precizează: „controlează activităţile cu impact asupra mediului înconjurător şi aplică sancţiuni contravenţionale prevăzute de legislaţia în domeniul protecţiei mediului”.

Pentru credibilitatea demersului nostru publicistic şi pentru sensibilizarea tuturor factorilor cu responsabilităţi în protejarea mediului înconjurător, a celor mai sus menţionaţi, în menţinerea curăţeniei în oraşul Galaţi, vom trece la prezentarea - evident succintă, deşi putem oferi o factologie generalizatoare - argumentelor.

Mizeria care sufocă Faleza inferioară

Coborând pe faleza inferioară a Dunării, un adevărat brand turistic al Galaţiului, ne întâmpină, pe o fâşie de 10-15 metri lăţime, care desparte aleea de promenadă pietonală şi luciul apei, o privelişte inimaginabilă, o mizerie greu de descris, dincolo aflându-se câteva mici restaurante inscripţionate sub numele Delia-Daniela-Tulcea, Beatrix şi Malnaş-Europa: trunchiuri de copaci în putrefacţie, bărci părăsite, odgoane de ancorare a vaselor aruncate, chiar o punte de vas abandonată, stive de crengi uscate, cauciucuri de maşină, buruieni uscate în adevărate grămezi, pungi de plastic, cutii de carton etc. O oază de curăţenie întâlnim totuşi în zona restaurantelor „Libertatea” şi „Cormoran”.

Revenim însă la „normal” în direcţia Administraţiei Portului Galaţi, unde, pe malul Dunării, pe pontoane, se află câteva instituţii de nivel zonal sau naţional: Compania de Navigaţie Fluvială Navrom SA Galaţi, Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi pe care mai tronează din vremuri trecute inscripţia „Terminalul de pasageri” (care pasageri, că de peste 25 de ani nu mai ancorează aici niciun vas de pasageri, fie spre Brăila, fie spre Tulcea sau Sulina?). Apogeul mizeriei este însă mai la vale, în dreptul unei platforme pe care scrie - ironia sorţii - „Info Danube. Centrul de Informare şi Instruire”. În dreptul acesei „instituţii”, pe un mal mocirlos, stau înfipte în mâl trei bărci care putrezesc (pe una din ele se mai vede inscripţionat tricolorul!), cioate, rădăcini şi trunchiuri de copaci, vreascuri, cauciucuri de maşină, sticle, bidoane din plastic, cutii de sucuri sau de bere, bălării verzi sau uscate etc.

Ce spun şi ce fac autorităţile gălăţene, ce spune şi ce face Garda de Mediu, ce face şi ce spune Poliţia Locală, care are în atribuţiuni şi „verificarea surselor de apă, a malurilor” (deci şi a malurilor Dunării), ce spun şi ce fac administratorii acestor unităţi comerciale, administrative sau de educaţie despre o asemenea privelişte selenară? Pot oferi un răspuns?

Gunoaie în staţiile de autobuz

Un alt reper negativ în acest sens îl reprezintă staţiile de taxi şi de autobuze, de pe toate trasele gălăţene şi din toate zonele oraşului, din cartiere sau din centru. Spaţiile acestora sunt garnisite cu mucuri de ţigări, cu bilete utilizate, aruncate din grabă de călători la urcarea în taxi sau autobuz, dacă ne referim la mucuri de ţigări, sau de cei care coboară din autobuze, dacă ne referim la biletele folosite. Pe trotuarele tuturor străzile Galaţiului, pe aleile parcurilor se aruncă hârtii, mucuri de ţigări, pungi de plastic, cutii de bere, pahare de îngheţată, sâmburi de fructe etc. Dacă pleci din centrul oraşului pe Navelor, apoi pe Portului, pe George Enescu, pe Dogăriei, pe Cuza Vodă, pe Mihai Bravu, pe Basarabiei, şi exemplele ar putea continua, găseşti suficiente argumente în susţinerea acestor observaţii. În multe puncte sunt, prinse de stâlpi, coşuri de gunoi, dar de cele mai multe acestea stau goale zile întregi. De asemenea, în locuri special amenajate sunt puse tomberoane pentru depozitarea resturilor menajere, recipiente pentru selectarea pe categorii a deşeurilor (hârtie, plastic, sticlă), dar destul de rar folosite în scopul pentru care au fost puse. Adesea, pungile cu resturi menajere se aruncă pe jos, sunt dezmembrate de haite de câini maidanezi sau, nu de puţine ori, sunt scotocite de căutătorii de „bunătăţi” pentru porci (pâine, coji de pepene), peturi, sticle etc. Unde mai punem că, uneori, asemenea pungi se mai „uită” pe la colţurile blocurilor, printre tronsoane, de oameni „grăbiţi”, nu dintre cei cu puţine mijoace de existenţă, ci mai ales de cei care lasă la vedere că au consumat ţigări fine şi băuturi scumpe.

Grădinile blocurilor, vandalizate

Într-o anumită zonă a oraşului, în Micro 39, prin grija autorităţilor sau a asociaţiilor de proprietari, spaţiile din jurul blocurilor au fost împrejmuite cu garduri din sârmă groasă, iar locatarii au sădit flori şi copăcei în interior. Din păcate, acele garduri nu au rezistat mai mult de două-trei luni, după care sârma a fost tăiată, plasele din sârmă au fost scoase din stâlpii de susţinere, rupte, îndoite etc.

Unde-i civismul gălăţeanului, unde-i educaţia civică promovată de şcoală din anii în care micul cetăţean era la grădiniţă sau în ciclul primar? Sau, de ce autorităţile locale tolerează abaterile onor cetăţeni de la minimul civism?

Alte repere în contextul temei abordate pot fi: valurile de zeci şi sute de metri de cablu telefonic, electric, ale posturilor tv. care stau agăţate pe stâlpii de pe trotuare sau chiar cabluri împrăştiate pe caldarâm; abandonarea unor autoturisme vechi în spaţii de parcare, pe trotuare sau chiar pe spaţiile verzi; lipsa totală a publicităţii privind asigurarea curăţeniei oraşului, eventual a sancţiunilor pentru cei care nu respectă legile şi regulile bunului simţ (sugerăm inscripţionarea pe coşurile de gunoi puse în oraş, la spaţiile special amenajate pentru depozitarea resturilor menajere a unor îndemnuri de genul „Păstraţi curăţenia!”, utilizarea unor afişe şi bannere pe străzile oraşului, în staţiile de autobuz sau taxi etc); activarea Serviciului de ecarisaj privind strângerea câinilor maidanezi şi adăpostirea acestora în padocuri special amenajate (există un adevărat „turism” canin, în sensul că, nu de puţine ori, oameni „binevoitori” transportă cu autoturismele câinii dintr-un cartier în altul, trezindu-te dimineaţa cu „migranţi”, cu „străini” în cartierul tău); responsabilizarea asociaţiilor de proprietari, a preşedinţilor acestora pentru a asigura un spaţiu curat în curtea blocurilor, pe tronsoanele dintre blocuri etc.

Noul primar, Ionuţ Pucheanu, sprijinit de consilieri, de unităţile cu responsabilităţi în domeniul gospodăririi şi curăţeniei oraşului, de cetăţeni, are cel puţin trei avantaje pentru transformarea nevoii de un mediu înconjurător curat, sănătos într-o certitudine: este tânăr şi optimist, are experienţă în conducerea unei întreprinderi de profil, de care domnul Pucheanu este legat poate şi sentimental, cerând ca pe timpul cât îndeplineşte funcţia de primar să fie doar suspendat din funcţia de director Ecosal şi autoritatea pe care i-o conferă funcţia de primar. Trebuie doar să aibă puterea şi inteligenţa să le folosească şi să treacă la fapte în beneficiul Galaţiului şi al gălăţenilor.

CLICK AICI pentru a AFLA ce au de SPUS GĂLĂȚENII


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 4459 ori Ultima modificare Joi, 11 August 2016 01:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.