Reorganizarea teritorială naşte nemulţumiri | Ce se va întâmpla cu aglomerarea urbană Galaţi-Brăila?

Reorganizarea teritorială naşte nemulţumiri | Ce se va întâmpla cu aglomerarea urbană Galaţi-Brăila?
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Deputatul Victor Paul Dobre, preşedintele PNL Galaţi, îi va solicita viceprim-ministrului Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, introducerea aglomerării urbane Galaţi-Brăila în categoria polilor regionali principali cu potenţial transnaţional, în noua formă de organizare teritorială, propusă de Guvern.

"Lansarea în dezbatere publică a proiectului Legii privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului National este un aspect pozitiv menit să ajute la soluţionarea unor probleme importante din administraţia publică. În contextul acestei dezbateri, doresc să vă aduc la cunoştinţă o serie de aspecte legate de a doua aglomeraţie urbanã de pe teritoriul României, reprezentată de zona Galaţi-Brãila. În această zonă, locuiesc în jur de 600.000 de locuitori, există doua universităţi, patru teatre, dar şi alte obiective economice şi culturale importante, precum şi o serie de instituţii regionale. Foarte important este faptul că aici sunt concentrate patru porturi fluvio-maritime la malul Dunãrii, din care trei în Galaţi şi unul la Brãila. Din analiza proiectului de lege supus dezbaterii publice, reiese, aşa cum este prevăzut la anexa 2, că această aglomerare urbană este încadrată în categoria polilor regionali secundari, deşi îndeplineşte criteriile prevăzute în proiectul de lege, atât din punct de vedere al numărului populaţiei, cât şi al celorlalte criterii pentru a fi încadrată în categoria polilor regionali principali cu potenţial transnaţional. În acest context, vă solicit domnule viceprim-ministru, să analizaţi posibilitatea ca aglomerarea urbană Galaţi-Brăila să intre în categoria polilor regionali principali cu potenţial transnaţional, mai ales în contextul poziţiei geo-strategice de vecinătate cu Republica Moldova", se arată în interpelarea care va ajunge pe masa viceprim-ministrului peste doar câteva zile.

Reamintim că, potrivit proiectului lansat de în dezbatere publică, municipiul Galaţi a fost introdus la categoria "pol regional secundar", a treia categorie în lista propusă de Ministerul Dezvoltării. În această categorie, de "pol regional secundar", au mai intrat municipiile Arad, Piteşti, Bacău, Oradea, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Baia Mare, Drobeta-Turnu Severin, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Ploieşti, Satu Mare, Sibiu, Suceava şi Râmnicu Vâlcea.        

Citit 4155 ori Ultima modificare Duminică, 04 Septembrie 2016 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.