PRIMĂRIA GALAȚI trebuie să ia BANII daţi fiului deputatului Pâslaru. Decizie a Curţii de Conturi

PRIMĂRIA GALAȚI trebuie să ia BANII daţi fiului deputatului Pâslaru. Decizie a Curţii de Conturi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Miza verificărilor: daune cominatorii şi cheltuieli de executare în valoare totală de 181.390 de lei * Camera de Conturi Galaţi a stabilit că, din punct de vedere legal, Primăria a plătit, dar a greşit „destinatarul” sumei


Primăria municipiului Galaţi a fost, în vară, ţinta a două controale efectuate de Camera de Conturi Galaţi, structură a Curţii de Conturi a României. În urma unui „Audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară pe anul 2015”, Camera de Conturi a constatat abateri a căror valoare totală estimată se ridică al 2,3 milioane de lei. Iar Controlul „legalităţii contractării sau garantării, precum şi a utilizării şi rambursării finanţărilor rambursabile pe perioada 2014-2015”, a scos la iveală abateri de peste 350.000 de lei.

Conform Deciziilor 24 şi 25, emise în august de Camera de Conturi, Primăriei i se reproşează: venituri neîncasate la bugetul local, divizarea unor achiziţii publice pentru a fi atribuite fără licitaţie, lucrări supraevaluate, dar şi plăţi nejustificate, prejudicii pe care Primăria este obligată să le recupereze până la finele acestui an. Din salba de nereguli constatate de Camera de Conturi Galaţi, vom detalia astăzi abaterea referitoare la plata de către municipalitate a unor sume de bani cu titlul de daune cominatorii (sume plătite periodic până la achitarea unei obligaţii - n.r.) şi cheltuieli de executare familiei deputatului PSD Florin Pâslaru.

Poveste veche

După cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, Primăria municipiului Galaţi a fost obligată să plătească daune cominatorii şi cheltuieli de executare pe motiv că nu a reuşit să consolideze taluzul care ameninţă imobilul din strada Cuza nr. 60, vila familiei Pâslaru. Instanţa a reţinut atunci că Valerica Pâslaru, soţia deputatului PSD Florin Pâslaru, este proprietara imobilului de pe strada Cuza nr. 60, aflat în imediata vecinătate a terenului din Cuza nr. 62, teren care „pune în pericol siguranţa construcţiilor din vecinătate”. Asta în ciuda faptului că firma IPTANA, care a făcut proiectul tehnic al consolidării a constatat altceva: „construcţiile din strada Cuza nr. 60 (vila lui Pâslaru) şi nr. 62 sunt executate pe un material sensibil la umezire, cu risc de prăbuşire sub greutatea proprie”...

Cert este că, prin Sentinţa Civilă nr. 10720, din 15 noiembrie 2011, Judecătoria Galaţi a admis acţiunea intentată de Valerica Pâslaru şi a obligat Primăria să efectueze lucrările de consolidare a taluzului până la data de 30 aprilie 2012. Ca mijloc de constrângere, instanţa a stabilit sancţiunea plăţii de daune cominatorii de o sută de lei pe zi, de la data de 30 aprilie 2012 până la data realizării obligaţiei stabilite!

Numai că, abia în iunie 2016 Primăria a demarat lucrările de consolidare, care vor dura un an de zile, aşadar a fost bună de plată. Şi a plătit! Dar a greşit, vorba lui Nenea Iancu, „andrisantul” banilor!

Constatările auditorilor

În Decizia nr. 24 a Camerei de Conturi, se arată că, prin încălcarea prevederilor articolului 435 din Codul de procedură civilă, Primăria a efectuat „plăţi nejustificate din bugetul local al municipiului Galaţi, cu titlul de daune cominatorii şi cheltuieli de executare în valoare totală de 181.390 de lei […] în condiţiile în care, în perioada pentru care s-au plătit aceste cheltuieli, adică 30 aprilie 2014 - 31 ianuarie 2016, reclamanta Pâslaru Valerica înstrăinase imobilul situat în Galaţi către fiul său, prin contract de donaţie autentificat la Biroul Notarial „Ciucă & Asociaţii”, persoană care nu a fost parte în litigiu şi deci nu îi puteau fi aplicabile dispoziţiile Sentinţei civile nr. 10720 din 15 noiembrie 2011”. Pe scurt, în loc să-i plătească banii soţiei deputatului, i-a plătit fiului, devenit, prin donaţie, proprietarul imobilului de pe Cuza nr. 60!

„Valoarea estimativă a abaterii constatate este de 224.381 de lei, din care suma de 148.452 de lei constituie daune cominatorii şi suma de 32.938 de lei reprezintă cheltuieli de executare pe care Primăria le-a achitat în mod nejustificat unei persoane fizice care nu avea calitate procesuală activă (reclamant), iar suma de 42.991 de lei este aferentă majorărilor de întârziere aferente plăţilor efectuate de entitate cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare”, se arată în Decizia Camerei de Conturi.

Misiune pentru Primărie

„Veţi stabili întinderea prejudiciului rezultat din plata fără bază legală a daunelor cominatorii şi a cheltuielilor de executare unei persoane care nu avea calitate procesuală activă (reclamant), aşa cum a rezultat din sentinţa civilă nr. 10720/ 2011, pronunţată de Judecătoria Galaţi, prejudiciu la care se vor adăuga beneficiile legale nerealizate şi veţi lua măsurile legale de recuperare a acestuia Termen de realizare: 31 decembrie 2016”, este sarcina trasată de auditori.

„Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi de către conducere a măsurilor transmite de Curtea de Conturi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau amendă”, atrage atenţia Camera de Conturi.

Ce spune administraţia locală

Trebuie spus că verificările Camerei de Conturi vizează perioada în care Primăria municipiului Galaţi era condusă de Marius Stan, dar cea care va trebui să dea explicaţii şi să recupereze prejudiciile este noua administraţie a oraşului, condusă de primarul Ionuţ Pucheanu.

După cum am aflat de la Biroul de presă, Primăria municipiului Galaţi a făcut plângere pe cale administrativă la Curtea de Conturi a României pentru ambele decizii. Rămâne de văzut ce răspuns va primi şi dacă nu va ajunge în situaţia de a-i cere fiului banii înapoi, pentru a-i plăti mamei lui. Ar mai fi de spus că imobilul cu pricina, care figurează ca sediu al firmei PAF Media SRL, la care asociaţi sunt Alexandru şi Valerica Pâslaru, adică feciorul şi soţia politicianului, va scăpa de ameninţarea taluzului aflat acum în consolidare.

Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Citit 7725 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 22:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.