OPINIA ARHITECTULUI Sergiu Porumboiu despre clădirea din Barieră: ”Este bezna minţii celor care au aprobat”

OPINIA ARHITECTULUI Sergiu Porumboiu despre clădirea din Barieră: ”Este bezna minţii celor care au aprobat”
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

„Ce au în plus sau în minus cei din Toflea? Că sunt cam aceiaşi oameni, doar că or fi mai săraci”, este una dintre reacţiile primite la redacţie în urma reportajului „Prea urât, prea ca... la Toflea - Restructurarea urbană nu se atinge de bubele arhitectonice”, publicat de „Viaţa liberă”.

Tema articolului era construcţia cu două etaje, mansardă şi acoperiş ţuguiat de tablă, care se ridică „moţ” deasupra tuturor şi contrastează violent cu eleganţa şi cuminţenia amenajărilor aflate în execuţie în Bariera Traian. Pentru a nu fi subiectivi - mai ales că unii cititori au spus că respectiva clădire nu li se pare deloc respingătoare - am cerut opinia arhitectului Sergiu Porumboiu.

„Ce este acolo e «bezna minţii» celor care au aprobat. Evident că autorizaţia de construire este cumva «mânjită»... sau comiţătorul are o grupa sanguin-politică corespunzătoare. Ca aspect este ceva care s-ar putea încadra la categoria: «Mi-am mai luat un porc, am mai făcut un coteţ în fundu' curţii». Sigur nu este un proiect făcut de către un arhitect, iar dacă a semnat vreunul, atunci acela este un idiot care doar posedă o diplomă. Egal, este vorba de o faptă penală”, ne-a declarat arhitectul Sergiu Porumboiu.

Citit 3850 ori Ultima modificare Luni, 14 Noiembrie 2016 18:10

8 comentarii

 • postat de Akbar
  Miercuri, 16 Noiembrie 2016 14:27
  81.12.148.***
  Exista Directie de urbanism in Primarie si Disciplina in constructii la Politia Locala, d-le Porumboiu. Acolo trebuie sa va adresati pentru "ciudateniile" arhitectonice ale Galatiului.
  Poate ii cereti parerea arhitectului Porumboiu si in legatura cu mizeria de schelet din beton din Tiglina sau cocina din Francezi.
  2
  2
  Raportează
 • postat de karkotasul
  Miercuri, 16 Noiembrie 2016 11:45
  5.2.208.***
  Staţi un pic ca nu mai înţeleg nimic!
  Avem noi arhitecţi la Galaţi????
  3
  1
  Raportează
 • postat de gusterul
  Marți, 15 Noiembrie 2016 15:51
  5.13.219.***
  oare nu se putea apela la parerea a mai multor arhitecti din acest oras privind constructia in discutie ?????....cand hotaraste unul singur se numeste dictatura........e o parere personala....cred ca si d-l arhitect a facut proiecte pentru parte din garajele din galati , pe care mai deunazi le demola din vorbe de ziceai ca-i cutremur ......bineinteles impreuna cu eroul demolator primar Stan.
  11
  5
  Raportează
 • postat de Bombonica Topic
  Marți, 15 Noiembrie 2016 13:25
  82.78.126.***
  Cineva puternic VREA terenul ala, de aia se bate subit toba pe un rahat de cladire la capatul orasului.
  Ce e acolo ?
  Aur? Petrol?

  Ce e?
  Sigur e ceva.
  Ce facem cu omul care a platit sa o construiasca?
  Tot il "despagubim" in stilul primaria Galati cu nimic?
  17
  9
  Raportează
 • postat de VLAD ŢEPEŞ
  Marți, 15 Noiembrie 2016 12:20
  81.12.149.***
  Ţigăneală totală de jos ..până sus! Inclusiv mediul din împrejur, cu stâlpii plini de fire. Totul va trebui refăcut în următorii ani..
  A verificat cineva dacă nu cumva pe la mansardele alea funcţiona şi vreun bordel?
  5
  23
  Raportează
 • postat de rocky
  Marți, 15 Noiembrie 2016 08:42
  193.230.156.***
  Sa fim seriosi, cladirea aia din bariera nu e chiar ceva foarte grosolan in materie de arhitectura, sunt altele si mai si. Cladirea s-ar putea cizela pe o tema rustica cu fatada de lemn vopsita intr-o tenta de visiniu cu tot ce mai trebuie si cred ca ar schimba complet aspectul cladirii. Deci, mai are o sansa de scapare. Problema e ca la vremea respectiva, lasand la o parte latura birocratica a obtinerii avizelor de constructie care o stim cu toti cum e, deci, la vremea respectiva cam astea au fost materialele si bani. Recunosc ca nici imaginatia arhitectului nu a fost prea grozava dar nici nu ar trebui criticat. Nu ar trebui criticati nici proprietari deoarece pe la finele anilor '90 (cam atunci a fost construita aceasta cladire) erau alte posibilitati materiale (banca iti dadea credit cum iti dadea) si orice afacere trebuie sa aiba un minim investit din cauza ca erau riscurile mari si nu iti permitai sa faci cine stie ce de cladiri super sofisticate si scumpe, atat constructiv cat si din punct de vedere a proiectarii arhitecturale. Deci, sa fim mai cerebrali inainte de a arata gunoiul din ochiul altora. Am incercat sa fiu cat se poate de impartial neavand nici o legatura cu proprietarii acelei constructii.
  17
  11
  Raportează
 • postat de Iancu din Hunedoara
  Marți, 15 Noiembrie 2016 08:37
  91.208.234.***
  Poate ne spune arh.Porumboiu ce mari realizari are el in orasul asta!
  Rugam viata libera sa puna o poza cu o constructie proiectata de arh. Porumboiu sa vedem si noi cu ce drept (cel putin moral) il face acest cetatean "idiot" pe un coleg de breasla. Asta spune multe despre caracterul arhitectului Porumboiu.
  Ar trebui sa stii d.le Porumboiu ca opinia si viziunea unui arhitect trebuie respectata chiar daca nu se suprapune peste a ta.
  Daca nu ar fi existat excentrici, vizionari si chiar "idioti" lumea n-ar fi ajuns la dezvoltarea de acum.
  Soarele s-ar fi invartit in continuare in jurul Pamantului, la eclipse acesta ar fi fost in continuare mancat de varcolaci.
  Sau poate cine stie, ciopleam in continuare piatra!
  23
  16
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 14 Noiembrie 2016 23:34
  5.13.235.***
  Intaltati tepii aia si facei paratrasnete la prostia omeneasca! Observ ca-n tarisoara asta rautatea intrece cateodata prostia omeneasca!
  Tara asta trebuia locuita de japonezi sau nemti!
  5
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.