Prea urât, prea ca... la Toflea | Restructurarea urbană nu se atinge de bubele arhitectonice (FOTO)
Foto: Foto: Florin Răvdan

Prea urât, prea ca... la Toflea | Restructurarea urbană nu se atinge de bubele arhitectonice (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

* Treptat, "ghiveciul arhitectonic" cu accente rurale din Bariera Traian începe să capete un aspect urban civilizat * Din păcate, unele reminiscenţe ale trecutului rămân pe poziţie

Baloturi de paie, covridog, furaje pentru pui, covrigi, franzelă semi-albă, lucernă, ceapă la plasă, produse de patiserie, cafe-bar cu terasă, automat de cafea, bar fără terasă, chioşcuri cu de toate, sucuri, jocuri de noroc, brutărie la etaj şi un spaţiu de închiriat… toate la grămadă, într-o singură construcţie. Un soi de mall rural, cu arhitectură inspirată din stilul inconfundabil de Toflea, domină, atotputernic, Bariera Traian. Fireşte, nu vă spun nimic nou. Cu siguranţă aţi văzut minunăţia de câte ori aţi avut drum pe-acolo, pentru că a fost şi este imposibil de ratat. Mai ales acum, când restructurarea urbană aduce, în sfârşit, civilizaţia în zonă, iar construcţia, cu acoperiş ţuguiat de tablă, se ridică „moţ” deasupra tuturor şi contrastează violent cu eleganţa şi cuminţenia amenajărilor din jur.

Lucrări până în decembrie

În Bariera Traian se lucrează de la finele lunii septembrie la amenajarea sensului giratoriu (intersecţia străzilor Alexandru Măcelaru cu Traian). Conform Biroului de presă al Primăriei, termenul de finalizare a investiţiei este luna decembrie, iar lucrările sunt executate de firma Mari Vila Bucureşti, valoarea totală a proiectului fiind de 13.188.000 de lei.

Interesant este că toate construcţiile de pe scuar au fost demolate, cu o excepţie şi jumătate. Adică ieri, când am vizitat zona, lângă rămăşiţele unei construcţii parţial dărâmate se mai afla, pe scuar, o singură clădire, pe firma căreia scrie „magazin mixt”. Curioşi să aflăm ce-i cu ea şi dacă va fi integrată, cumva, în amenajarea urbană nouă, am întrebat la Primărie. "Clădirea de pe scuar este în acest moment în litigiu. Abia după finalizarea acestuia vom vedea ce se va întâmpla cu ea", ne-a comunicat municipalitatea, fără a detalia eventualele planuri în privinţa ei.

Oare cine-o fi fost arhitectul?

„Unitate în diversitate”, sloganul Uniunii Europene pare să fi fost parodiat de construcţia care priveşte de sus, sarcastic, de la mandarda cele două etaje peste parter, lucrările aflate în plină desfăşurare. Desigur, dacă diversitate poate fi numită oferta complexă şi completă, de la nutreţuri şi baloturi de paie la „covridogi” şi franzele. Din păcate, nu am reuşit să aflăm cine este arhitectul cu mintea luminată care a gândit planurile acestei construcţii - bănuim că a fost vorba despre nişte „extinderi” şi „modernizări” succesive, din perioada în care întâi se construia, apoi se autoriza prin intrare în legalitate.

Am aflat, în schimb, că o parte integrantă a construcţiei mamut, cafe-barul cu terasă de la numărul 322A, a fost autorizat în 2007, proiectul fiind făcut de arhitectul Lelia Amzu. Ah, şi ştim asta pentru că, la finele lunii iulie 2016, terenul pe care se află barul cu terasă a fost vândut de Primărie către proprietarul construcţiei.

Pe scurt, restructurarea urbană din Bariera Traian nu se va atinge de bubele arhitectonice ale vremurilor de tristă amintire.

Citit 10500 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 20:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.