PLĂȚI NEJUSTIFICATE pentru DESZĂPEZIRE către Vega şi Lemacons | După procurori, a venit rândul Camerei de Conturi

PLĂȚI NEJUSTIFICATE pentru DESZĂPEZIRE către Vega şi Lemacons | După procurori, a venit rândul Camerei de Conturi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

La doar câteva luni după ce deszăpezirea de la Consiliul Judeţean Galaţi a ajuns în atenţia procurorilor, întrucât firmele care au câştigat licitaţia au încasat bani pentru material antiderapant existent doar pe hârtie, Camera de Conturi scoate la iveală noi nereguli în ceea ce priveşte activitatea de deszăpezire din ultimii doi ani. Auditorii instituţiei de control arată, printre altele, în Decizia nr. 23/03.08.2016, că reprezentanţii Consiliului Judeţean au făcut numeroase plăţi nejustificat către Vega şi Lemacons, iar valoarea estimativă a abaterii constatate de către Camera de Conturi depăşeşte 480.000 de lei.

„Neîntocmirea unor documente justificative prevăzute de contractele de servicii încheiate (ex. avize de însoţire a mărfii, tichete de cântar, bonuri de transport, procese – verbale de predare – primire etc), neînregistrarea în evidenţa contabilă a materialului antiderapant achiziţionat, dat în consum sau rămas în stoc, neinventarierea acestuia cu ocazia inventarierii anuale, precum şi constatarea de diferenţe între cantităţile de material antiderapant care a fost livrat la bazele de deszăpezire sau primăriile comunale şi cantităţile declarate ca fiind consumate, comparativ cu cantităţile consemnate în procesele – verbale întocmite cu ocazia evaluărilor de stocuri din bazele de deszăpezire; sume decontate pentru lucrări de „încărcare în autovehicule” şi de „transport la locul de utilizare” pentru cantităţile de material antiderapant care au rămas la bazele din Galaţi şi pentru care entitatea nu deţine documente, precum avize de însoţire a mărfii şi/sau tichete de cântar; ore de aşteptare a utilajelor plătite nejustificat, ca urmare a lipsei cererilor din partea Consiliului Judeţean, precum şi ca urmare a folosirii unui număr mai mare de utilaje decât cel ofertat, în absenţa solicitărilor de suplimentare a utilajelor peste numărul din contract; neţinerea Jurnalului de activitate zilnică pe timp de iarnă în mod distinct, pe baze de deszăpezire; ore de informare plătite fără documente justificative”, arată documentul de control al Camerei de Conturi. Totodată, auditorii au descoperit că CJ nu a înregistrat în evidenţa contabilă o amendă contravenţională, în valoare de 2.205 lei, ce i-a fost făcută „cadou” de către Poliţie din cauză că nu a deszăpezit o porţiune de trei kilometri din DJ 251, pe care instituţia a contestat-o. Dacă însă instanţa nu-i va da câştig de cauză, suma va trebui să le fie imputată firmelor Vega şi Lemacons, ori angajaţilor CJ care nu şi-au respectat atribuţiile de serviciu.

Consiliul a făcut contestaţie

Reprezentanţii Consiliului Judeţean ne-au comunicat că au înaintat contestaţie către Curtea de Conturi a României, solicitând revocarea constatărilor Camerei de Conturi Galaţi cu privire la acţiunea de deszăpezire realizată în perioada 2014-2015 şi 2015-2016, întrucât, susţin aceştia, „deciziile sunt netemeinice şi nefondate”. Până la acest moment, contestaţia nu a fost soluţionată.

Citit 1959 ori Ultima modificare Vineri, 18 Noiembrie 2016 19:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.