UPDATE: Un gălăţean va gestiona BANII României | VIOREL ȘTEFAN, propus ministru de Finanţe

UPDATE: Un gălăţean va gestiona BANII României | VIOREL ȘTEFAN, propus ministru de Finanţe
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

După Dan Nica, Adriana Ţicău, Petru Lificiu, Paul Păcuraru şi Victor Paul Dobre, gălăţenii ar putea avea un nou ministru în Guvernul României, pe Viorel Ştefan


UPDATE: Deputatul PSD de Galaţi Viorel Ştefan a fost nominalizat oficial pentru funcţia de ministru de Finanţe în cabinetul premierului desemnat, Sorin Grindeanu.

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul "Viaţa liberă", Viorel Ştefan este cel mai experimentat dintre toţi parlamentarii gălăţeni, după ce a petrecut două decenii în Casa Poporului. Ştefan a avut trei mandate de senator, însumând 12 ani (1996-2008), şi două mandate de deputat, însumând alţi opt ani. Pe 11 decembrie 2016, Viorel Ştefan a câştigat al treilea mandat de deputat PSD.

Politicianul îi datorează primul său mandat de senator lui… Eugen Durbacă. De ce? Pentru că, în noiembrie 1996, Durbacă, pe atunci primarul municipiului Galaţi, a candidat primul pe lista PDSR pentru Senat şi a câştigat mandatul, a depus jurământul, dar a demisionat din Parlament, alegând să rămână primar. În locul său, a devenit senator de Galaţi Viorel Ştefan.

Şef la Comisia banilor

În cei 20 de ani de Parlament, Viorel Ştefan a deţinut funcţii importante: preşedinte al Comisiei de buget finanţe din Senat (2000-2004), vicepreşedinte al aceleiaşi comisii (2004-2008) şi preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor (din 2014).

În vârstă de 62 de ani (s-a născut pe 26 iulie 1954, la Mitoc, judeţul Botoşani), Viorel Ştefan şi-a început cariera în 1980, ca economist la Întreprinderea de Navigaţie Fluvială Navrom Galaţi. În 1991, a devenit director general al Companiei de Navigaţie Fluvială Română Navrom SA Galaţi, apoi, din 1996 până în 2002, a fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei Navrom.

Este doctor în Economie la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler. Membru al PSD din 1993, Viorel Ştefan este doar vicepreşedinte al filialei judeţene Galaţi a partidului.

În ceea ce priveşte afacerile, este asociat la Navrom Bac SRL Galaţi şi la Navrom Rep SRL Galaţi, dar şi acţionar la TTS - SA Bucureşti.

Cum arată Viorel Ştefan

"A stat mai multe ore la stilist decât în Galaţi - ştiţi că el îşi vopseşte părul... de fapt nu ştiţi, că nu l-aţi mai văzut de mult", comenta ironic, despre Viorel Ştefan, fostul său coleg, Gheorghe Saghian.

Viorel Ştefan a susţinut o singură conferinţă de presă în mandatul trecut, motivând că: "Acum am simţit nevoia să vă spun ceva interesant şi foarte aplicat!". O afirmaţie la fel de surprinzătoare ca şi rima de pe afişele electorale din 2008: "Sunt activ şi vigilent/ Eu nu dorm în Parlament!

Cât de bogat este noul ministru al Finanţelor

Potrivit declaratiei de avere, Viorel Stefan deţine un teren intravilan, o casă, un apartament şi două autoturisme, un Seat Ibiza şi o Toyota Auris. Politicianul declară în conturile bancare 41.450 de lei, 10,35 USD şi 3,4 euro. Are de plătit două credite, unul de 110.000 USD, scadent în 2019, şi, respectiv, 1.350.000 de lei, scadent în 2024, plus un card de credit de 30.186 lei. Pe lângă indemnizaţia anuală parlamentară, de 64.905 lei, în 2015 a încasat dividende de 585.527 de lei şi a vândut acţiuni în valoare de 125.109 lei.

Miniştrii propuşi în Guvernul Grindeanu

În componenţa viitorului Guvern al României, premierul Sorin Grindeanu ar urma să fie secondat de doi vicepremieri - Sevil Shhaideh, care va fi şi ministru al Dezvoltării, Administraţiei şi Fondurilor Europene, şi Daniel Constantin, ministru al Mediului. Iată care sunt celelalte propuneri: Justiţie - Florin Iordache, Afaceri Externe - Teodor Meleşcanu, Interne - Carmen Daniela Dan, Economie - Alexandru Petrescu, Agricultură - Petre Daea, Apărare - Gabriel Beniamin Leş, Cultură - Ionuţ Vulpescu, Educaţie - Pavel Năstase, Cercetare - Şerban Constantin Valeca, Energie - Toma Florin Petcu, Ape şi Păduri - Adriana Petcu, Muncă - Lia Olguţa Vasilescu, Comunicaţii - Augustin Jianu, Sănătate - Florian Bodog, Tineret - Marius Dunca, Transporturi - Răzvan Alexandru Cuc, Consultare Publică - Gabriel Petrea, Comerţ - Florin Jianu, Turism - Mircea Dobre. Lista este completată de: Graţiela Gavrilescu - ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, Ana Birchall - ministru delegat afaceri europene, Mihaela Toader - ministru delegat fonduri europene şi Andreea Păstârnac - ministru pentru românii de pretutindeni.

La mâna Parlamentului

Miniştrii propuşi vor fi audiaţi miercuri, 4 ianuarie, în comisiile parlamentare. La ora 15,00, va fi convocat plenul reunit al Parlamentului, pentru prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură al Guvernului. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Noul Executiv ar urma să depună jurământul la ora 19,00, iar prima prima şedinţă a Guvernului este programată să înceapă la ora 21,00.


Un gălăţean, în Guvernul României | Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul desemnat, Sorin Grindeanu, au prezentat, marți, 3 ianuarie, lista propunerilor pentru noul Guvern al României. Pentru funcţia de ministru de Finanţe a fost nominalizat Viorel Ştefan, deputat PSD de Galaţi.

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul "Viaţa liberă", cu două decenii de experienţă în Parlamentul României, Viorel Ştefan, 62 de ani, este cel mai experimentat dintre toţi parlamentarii gălăţeni. Viorel Ştefan a avut trei mandate de senator, însumând 12 ani (1996-2008), iar din 2008 încoace, adică de opt ani, este deputat PSD, câştigând acum cel de-al treilea mandat în Camera Deputaţilor.

În cei 20 de ani de Parlament, a deţinut importante funcţii: preşedinte Comisia de buget finanţe - Senat (2000–2004), vicepreşedinte Comisia de buget finanţe - Senat (2004-2008) şi preşedinte Comisia pentru buget, finanţe şi bănci - Camera Deputaţilor (din 2014).

Vom reveni cu amănunte.

Citit 24467 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Ianuarie 2017 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.