Cinci terenuri cu GARAJE din Ţiglina II ar putea deveni parcări sau baze sportive
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Cinci terenuri cu GARAJE din Ţiglina II ar putea deveni parcări sau baze sportive
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)


Cartierul Ţiglina II face obiectul unui Plan Urbanistic Zonal, care va fi supus votului aleşilor la şedinţa de mâine a Consiliului Local. După cum am aflat de la primarul oraşului, Ionuţ Pucheanu, aici va fi pus în aplicare un proiect-pilot pentru Galaţi, asta, desigur, dacă aleşii vor fi de acord.

Concret, în cadrul Planului Urbanistic Zonal Ţiglina II, au fost identificate cinci zone cu potenţial de dezvoltare. Este vorba despre suprafeţe consistente de teren, pe care, în prezent, "cresc" doar garaje. Pentru că bugetul local nu ar putea suporta investiţiile, terenurile cu pricina vor fi concesionate prin licitaţie agenţilor economici interesaţi să dezvolte zona. "Oraşul nu poate fi oprit în loc doar din cauza lipsei banilor administraţiei locale sau centrale", spune edilul.

Arhitectul-şef al oraşului a stabilit ideea de dezvoltare, în funcţie de nevoile cartierului: parcări supraterane şi minimum două baze sportive. Astfel, locatarii ar putea să-şi lase autoturismele în parcări private cu pază, supraveghere şi acces controlat. În ceea ce priveşte bazele sportive, caietul de sarcini al licitaţiei va impune nu doar realizarea investiţiei într-un termen stabilit, ci şi amenajarea, în cadrul fiecărei baze, a unui teren multifuncţional de sport şi a unui mic loc de joacă, cu acces liber pentru populaţie.

Ar mai fi de spus că Planul Urbanistic Zonal pentru cartierul Ţiglina II a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei din ianuarie a Consiliului Local şi revizuit, pentru a răspunde propunerilor şi reclamaţiilor locatarilor zonei. De pildă, dintr-o eroare, pe partea Şcolii Nr. 7, zona clădirii Arcada fusese trecută ca spaţiu verde. S-a revenit asupra acestui aspect, pentru că "nu putem distruge atâtea afaceri ca să punem nişte iarbă", ne-a explicat primarul Ionuţ Pucheanu.

Citit 2619 ori Ultima modificare Marți, 21 Februarie 2017 19:45

7 comentarii

 • postat de Ion
  Duminică, 26 Februarie 2017 21:35
  5.13.205.***
  "HOTĂRÂRE nr.525 din 27 iunie 1996
  pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism:

  Textul actului republicat în M.Of. nr. 856/27 noiembrie 2002:
  ARTICOLUL 33
  Parcaje
  (1) Autorizarea executării construcţiilor care, prin destinaţie, necesită spaţii de parcare se emite numai dacă există posibilitatea realizării acestora în afara domeniului public.
  (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), utilizarea domeniului public pentru spaţii de parcare se stabileşte prin autorizaţia de construire de către delegaţiile permanente ale consiliilor judeţene sau de către primari, conform legii.
  (3) Suprafeţele parcajelor se determină în funcţie de destinaţia şi de capacitatea construcţiei, conform anexei nr. 5 la prezentul regulament.

  ANEXA Nr. 5 la regulament:
  PARCAJE
  5.11. - Construcţii de locuinţe
  5.11.1 - Pentru construcţii de locuinţe, în funcţie de indicele de motorizare a localităţii, vor fi prevăzute locuri de parcare după cum urmează:
  - câte un loc de parcare la 1-5 locuinţe unifamiliale cu lot propriu;
  - câte un loc de parcare la 1-3 apartamente pentru locuinţe semicolective cu acces propriu şi lot folosit în comun;
  - câte un loc de parcare la 2-10 apartamente în locuinţe colective cu acces şi lot în comun.
  5.11.2. - Din totalul locurilor de parcare pentru locuinţele individuale vor fi prevăzute garaje în procent de 60-100%."

  Suplimentar tot Anexa 5 reglementeaza si numarul spatiilor de parcare aferent constructiilor administrative, a celor comerciale, de cult, constructiilor culturale, de invatamant si sanatate, constructiilor sportive si altele care nu trebuie sa fie neaparat acoperite (garaje).

  Si cum Galatiul are indicele de motorizare maxim rezulta ca Primaria TREBUIE sa asigure prin Planul de Urbanism un loc de parcare la 2 apartamente in locuinte colective iar un procent de 60-100% trebuie sa fie GARAJE.
  Asta spune LEGEA si primarii de pana acum au RESPECTAT-O ( cu o exceptie).

  "ANEXA Nr. 6 la regulament:
  SPAŢII VERZI ŞI PLANTATE

  6.8 - Construcţii de locuinţe
  Pentru construcţiile de locuinţe vor fi prevăzute spaţii verzi şi plantate, în funcţie de
  tipul de locuire, dar nu mai puţin de 2 m2/locuitor."

  Prin urmare la o scara de bloc cu 20 apartamente si un numar de 3 persoane in medie de familie rezulta un numar de 60 persoane pe scara si o suprafata aferenta de spatii verzi de minim 120m2. Este exact spatiul verde din jurul scarilor de bloc care in general este lasat neingrijit insa noi vrem exces de spatii verzi.

  IN ACTUL NORMATIV NU EXISTA CERINTA EXPRESA (suprafata, dotare, etc) PENTRU LOCURI DE JOACA PENTRU COPII. Exista doar o posibilitate de a se prevedea CONSTRUCTII DE AGREMENT.

  Domnilor Consilieri si Primari, respectati legea!
  Faceti blocuri cu parcari subterane aferente, constructii cu parcari subterane si supraterane.
  Cu ce sunt vinovati oamenii acum pentru ca Ceausescu a construit doar cate 2-3 garaje la un intreg bloc si nu in toate cartierele.
  Baterii de garaje uniform construite din beton sunt si in marile orase din tarile europene. Sunt construite in spatiul interior dintre blocurile mai vechi care nu au fost dotate cu parcari subterane din constructie. Acolo autorizatiile de urbanism se respecta si de catre urmatorii primarii de alta culoare politica. Chiar dl Pucheanu a mentionat in campania electorala despre astfel de parcari etajate cu boze individuale. Este cea mai buna idee aparuta pana in prezent.
  Trebuie doar sa vrem sa ne gospodarim civilizat si sa nu ne batem joc unii de altii daramand dupa ureche.

  Nicaieri inafara nu o sa vezi hectare intregi de parcari descoperite ratacite printre blocuri. Toate parcarile sunt acoperite si supraetajate. A face parcari “rezidentiale” descoperite, este o idee de acum 4 decenii si o sa o vezi inafara doar la unele mall-uri de la periferie, poate nici acolo.
  0
  1
  Raportează
 • postat de marina
  Joi, 23 Februarie 2017 19:27
  89.136.186.***
  domnule primar, sunt locatari in tiglina 2 care au garajul pe post de magazie ( vezi carajele din fatza puctului termic din jurul scolii 13) , iar 1-2 masini le tin in parcarile din fata blocului. va rog reglementati printr-o hotarare de CL, ca cei care au garaje, sa tina masina doar in garaj, nemaiocupand astfel un loc in si asa foarte mica parcare din fata blocului. !
  1
  2
  Raportează
 • postat de Teutonul
  Miercuri, 22 Februarie 2017 18:09
  5.13.208.***
  Bre, eu propun în locul lor, sens giratoriu cu patinoar și bănci... Da...
  0
  2
  Raportează
 • postat de arcasilor
  Miercuri, 22 Februarie 2017 17:45
  5.13.145.***
  Domnule primar intrati si in balcoanele construite in jurul blocurilor!!!Unii locatati au uitat ca traiesc in comunitate si cred ca daca locuiesc la parter li se cuvine tot terenul din jurul blocului!Au mai tras si garduri de 2 metri cu intrare in apartamente prin gradini.
  1
  4
  Raportează
 • postat de Laur D.
  Miercuri, 22 Februarie 2017 13:30
  82.79.115.***
  Da dl Primar va rugam sa daramati toate garajele din oras. Nu mai avem unde parca. In alte orase nu mai sunt garaje de ani buni. V-am votat ptr ca ati spus ca daramati garajele din M21 zona grafinita Alice si asfaltati trotuarele.
  2
  8
  Raportează
 • postat de parinte indignat
  Miercuri, 22 Februarie 2017 08:41
  5.2.209.***
  demolati cat mai repede toate garajele din jurul scolii 13 unde se aduna toti boschetarii, iar drumul spre scola al copiilor este obstructionati de acei boschetari care ageseaza copii,iar parintii sunt nevoiti sa aduca copii pana in usa scolii datorita acestor garaje.
  8
  17
  Raportează
 • postat de Misu
  Miercuri, 22 Februarie 2017 08:21
  82.137.9.***
  Domnule Primar, aveți idei foarte bune, dar este nevoie de punerea în aplicare cu celeritate. De ce doar Țiglina II, aceleași probleme sunt în toate cartierele. Planul nu poate fi pus în aplicare în tot orașul, să scăpam odată pentru totdeauna de moștenirea lui Durbacă?.
  7
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.