Spitalele gălăţene, eficientizate energetic cu bani europeni

Spitalele gălăţene, eficientizate energetic cu bani europeni
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Aproximativ 10 milioane de euro se pregăteşte să investească Consiliul Judeţean Galaţi pentru creşterea eficienţei energetice a Spitalului Judeţean şi a celui de Boli Infecţioase, proiecte care vin la pachet şi cu o serie de lucrări de modernizare ale celor două unităţi medicale.

Primul pas a fost făcut deja, săptămâna aceasta, pentru Pavilionul B al Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Cuvioasă Parascheva”. Aleşii judeţeni au aprobat proiectul, evaluat la peste un milion de lei, împreună cu documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie şi indicatorii tehnico-economici. „Având în vedere gradul de uzură existent, clădirea nu mai corespunde din punct de vedere al cerinţelor funcţionale”, se precizează în documentele votate de consilieri.

Proiectul prevede lucrări de consolidare a fundaţiei clădirii, decopertare, cămăşuire pereţi şi colmatare fisuri pereţi interiori, refacerea fundaţiilor, trotuarelor precum şi a rampei de acces pentru persoane cu dizabilităţi, realizarea unui sistem de termoizolaţie pe exteriorul clădirii cu polistiren expandat, înlocuirea şarpantei existente cu una nouă, montarea unei centrale fotovoltaice de producere a energiei electrice din surse regenerabile (solară) şi înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescente şi incandescente cu corpuri de iluminat cu tehnologie LED. „Bugetul total al proiectului este de 1.077.042,02 de lei (inclusiv TVA), din care valoarea finanţării nerambursabile este de 750.536,44 de lei. Cofinanţarea aferentă costurilor eligibile este de 15.317,07 de lei, reprezentând doi la sută din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului. Valoarea neeligibilă, în cuantum de 311.188,51 lei, este aferentă lucrărilor de construcţie conexe, care nu conduc la creşterea eficienţei energetice (consolidarea clădirii, repararea şarpantei) şi depăşesc limita eligibilă de 15 la sută prevăzută în Ghidul finanţatorului”, explică reprezentanţii CJ.

Potrivit preşedintelui Costel Fotea, în paralel, Consiliul Judeţean lucrează la un proiect asemănător, de creştere a eficienţei energetice, pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei”, a cărui valoare este estimată la aproximativ nouă milioane de euro. Şeful CJ a precizat că, în prezent, se lucrează la studiul de fezabilitate şi expertize, iar acesta ar putea să ajungă pe masa aleşilor judeţeni la finele lunii aprilie.

Citit 4663 ori Ultima modificare Vineri, 31 Martie 2017 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.